חזקת הגיל הרך הנה נושא חשוב ביותר הנוגע לסוגית משמורת הילדים, שהנה אחת הסוגיות המשמעותיות ביותר במסגרת הליך גירושין של בני זוג שיש להם ילדים משותפים.
במסגרת סוגיה זו, יש לקבוע איזה סוג משמורת יחול על הילדים: משמורת משותפת לשני ההורים יחדיו או משמורת יחידנית, שתוענק לאחד ההורים בלבד. במקרה האחרון יש גם לקבוע הסדרי הראיה לגבי ההורה השני וזאת על מנת להבטיח את המשך שמירת הקשר בינו לילדים.
על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962 קיימות שתי דרכים לקביעת משמורת הילדים והסדרי הראיה: במסגרת הסכם ההורים, כאמור בסעיף 24 לחוק הכשרות, שהנה כמובן הדרך העדיפה מבין השתיים, או על פי החלטת בית המשפט לענייני משפחה / בית הדין הרבני כאמור בסעיף 25 לחוק הכשרות, וזאת במידה וההורים אינם מצליחים להגיע להסכם ביניהם בעניין זה או במידה והם הגיעו להסכם בעניין זה, אך הוא לא בוצע.
סעיף 25 לחוק הכשרות קובע כי בית המשפט יקבע בעניין סוגיית משמורת הילדים והסדרי הראיה "כפי שייראה לו לטובת הקטין, ובלבד שילדים עד גיל 6 יהיו אצל אמם אם אין סיבות מיוחדות להורות אחרת".
סעיף 25 לחוק הכשרות הנו המקור החוקי לחזקת הגיל הרך. סעיף זה מחיל את עקרון העל של טובת הילד גם על סוגית משמורת הילדים, באופן לפיו הוא מנחה את בית המשפט להחליט בסוגיה זו לפי שיקול טובת הילד, להבדיל משיקול טובת ההורים או גורמים אחרים שקשורים לעניין זה.
זהו העיקרון הכללי שצריך להנחות את בית המשפט בעניין זה. החוק ממשיך וקובע עקרון ספציפי נוסף, לפיו כאשר מדובר בילדים בני עד גיל 6, עדיף שהם יגדלו במשמורת יחידנית אצל אמם, אלא אם כן הוכח קיומן של סיבות מיוחדות שקובעות אחרת.
סיבות כאלו יכולות להתרחש כאשר נמצא שלאם יש בעיות חמורות של מסוגלות הורית, בעטיין עדיף שהילד יגדל אצל האב או אצל גורם אחר שנמצא מתאים לכך.
קראו עוד בנושא: ניכור הורי חמור הוביל לשלילת חזקת הגיל הרך
כלומר חזקת הגיל הרך הנה חזקה הניתנת לסתירה. אין המדובר בחזקה מוחלטת, אשר קובעת כי ילדים עד גיל 6 יועברו אוטומטית למשמורת היחידנית של אמם, וזאת כפי שלעתים מקובל לחשוב בטעות. כך קבע בית המשפט העליון במסגרת הליך בג"ץ 672/84 אברבוך נ' אברבוך: "ברגיל מקומו של ילד בן שלוש הוא בחיק אמו, אך אין זה כלל בל יעבור".
הרקע להולדת חזקת הגיל הרך נעוץ במציאות ששררה בעבר בארץ, כמו גם ברחבי העולם כולו, בכל הקשור לחלוקת התפקידים המסורתית בין ההורים.
בעבר היה מקובל כי האב הוא שיוצא לעסוק בפרנסת המשפחה, בעוד האישה נשארה בבית על מנת לטפל בתחזוקת הבית ובטיפול בילדים.
כמו כן מקובל היה לחשוב כי האמהות מסוגלות למלא טוב יותר את צרכי הילד בשנות התפתחותו הראשונות מאשר האבות, וכי בשנים אלו נזקק הילד יותר לטיפולה של האם ולקשר פיזי עמה, בעוד חיסרון הקשר הישיר עם האב בשלבי התפתחות מוקדמים אלה משמעותי פחות. גישה זו מכונה דוקטרינת הגיל הרך Tender Years Doctrine.
כתוצאה מגישה זו, נטו בתי המשפט להעדיף לפסוק לטובת משמורת יחידנית של האם ככל שהמדובר היה בילדים בני עד גיל 6, וזאת על פני משמורת יחידנית של האב או משמורת משותפת לשני ההורים יחדיו.
אולם, עם השנים חלו שינויים במציאות של חיינו, באופן לפיו יותר ויותר אמהות החלו לצאת לעבודה, בעוד האבות החלו ליטול יותר ויותר אחריות לגבי הטיפול בילדיהם, וזאת גם בשל התגברות המודעות לחשיבותו של האב בחיי הילד.
שינויים אלו לא פסחו על פסיקת בתי המשפט בארץ, אשר כתוצאה מכך החלו יותר ויותר לאחרונה לפסוק משמורת משותפת לשני ההורים יחדיו, גם לגבי ילדים עד גיל 6.
השינוי בפסיקת בתי המשפט בעניין זה נבע משתי סיבות עיקריות.
הסיבה הראשונה לשינוי בפסיקת בתי המשפט נעוצה באימוץ הגישה לפיה חזקת הגיל הרך הינה למעשה רק אחד השיקולים בכל הקשור לקביעת משמורת הילדים שאותם על בית המשפט לשקול, וכי אין המדובר בשיקול היחידי בעניין זה. כך נקבע ע"י ביהמ"ש העליון במסגרת הליך ע"א 493/85: "חזקת הגיל הרך אינה שיקול יחיד לדיון שימנע דיון ענייני".
שכן, בהתאם לאמור בסעיף 25 לחוק הכשרות, על בית המשפט לשקול שיקולים שונים בעניין זה, אשר כולם כפופים לעקרון העל בדבר טובת הילד, ולפיכך חזקת הגיל הרך הינה רק אחד משיקולים אלו.
מעקרון העל בדבר טובת הילד נובע גם כי קביעת משמורת משותפת איננה בהכרח סותרת את חזקת הגיל הרך, מה גם שהמשמורת נותרת גם אצל האם אם כי לא רק אצלה. כך נפסק במסגרת הליך תמ"ש (י-ם) 19660/07 פלונית נ' אלמוני, וכן במסגרת הליך רמ"ש 56347-11-12.
הסיבה השניה לשינוי בפסיקת בתי המשפט נבעה מפרסום המלצות דו"ח וועדת שניט משנת 2011, ופרסום תזכיר חוק הורים וילדיהם, תשע"ב-2012 ע"י משרד המשפטים, וזאת למרות ששניהם טרם הבשילו עד כה לכדי חוק מחייב.
שני המסמכים הללו המליצו למעשה על ביטול חזקת הגיל הרך.
ועדת שניט נימקה זאת בכך שכל ילד הינו אינדיבידואל בפני עצמו, ועל כן בעת קביעת המשמורת לגבי הילד אין מקום להחלת חזקת הגיל הרך, אלא יש לבחון באופן אינדיבידואלי מהי טובתו האישית בעניין זה.
תזכיר חוק הורים וילדיהם, תשע"ב-2012 נימק זאת בכך שזכותו של הילד הינה ששני הוריו יהיו אחראים לגידולו ולהתפתחותו ושיהיה לו קשר אישי, ישיר ורציף עם כל אחד מהם, ועל כן אין מקום להמשיך את החזקה הנוהגת לפיה ילד עד גיל שש יהיה בחזקת האם.
כאמור, המלצות דו"ח שניט ותזכיר החוק טרם הבשילו עד כה לכדי חוק מחייב. בפועל בתי המשפט בארץ החלו יותר ויותר לאמץ בפסיקתם את האמור במסמכים אלו, ולפסוק משמורת משותפת להורים גם לגבי ילדים בני עד גיל 6, וזאת בנסיבות המתאימות.
יצויין כי לאחרונה הממשלה ניסתה לקדם הצעת חוק בדבר ביטול חזקת הגיל הרך, אשר קבעה כי ילדים עד גיל שש לא ימסרו לאם, אלא למשמורת משותפת של שני ההורים. אולם, נכון למועד כתיבת הסקירה הנ"ל, גם הצעת חוק זו טרם הבשילה לכדי חוק מחייב.
עוד בנושא: בית המשפט שלל את חזקת הגיל הרך במקרה של אם מזניחה!
חשוב לשמור על הקטנים מפני ההשפעות הקשות של הגירושין והפרידה של ההורים...
קרא/י עוד..טובת הילדים היא החשובה ביותר כשהורה רוצה לעבור דירה. איך עושים את זה נכון?
קרא/י עוד..בימ"ש התיר לאשה גרושה לעבור ליישוב מרוחק עם ילדיה, למרות התנגדות האב...
קרא/י עוד..הכירו את משמעותו החשובה של המונח אחריות הורית משותפת בהתאם לפסיקה...
קרא/י עוד..כלים מעשיים שיעזרו לך להתמודד מול המציאות החדשה, שאחרי הגירושין...
קרא/י עוד..הילדים גרים בבית אחד וההורים מתחלפים ביניהם. מה דעתך על השיטה ואיך זה עובד?
קרא/י עוד..בית המשפט המחוזי קבע כי הגיע הזמן להחליף את המונח המיושן משמורת ילדים...
קרא/י עוד..משבר הקורונה משנה סדרי עולם ובימ"ש פסק על חידוש הסדרי השהיה בשיחת וידאו!
קרא/י עוד..הכירי את מגוון הכלים המשפטיים שעומדים לרשותך במקרה של הפרת זמני השהות...
קרא/י עוד..5 נקודות חשובות לכל הורה שרוצה לדעת איך מקבלים החלטה לגבי הסדרי ראיה...
קרא/י עוד..הכירו את מגוון האפשרויות לקביעת הסדרי ראיית ילדים לפי חוק, בהסכמה או בפסק דין.
קרא/י עוד..הגיע הזמן לעשות שינוי בטרמינולוגיה הנהוגה בתי המשפט לענייני משפחה...
קרא/י עוד..כאשר מערכת היחסים הגרועה בין ההרוים הגרושים פוגעת ומסיבה נזק לילדים...
קרא/י עוד..הדרך הנכונה ביותר עבור הילדים שלך ועבורך הנה במשמורת משותפת ובהסכמה!
קרא/י עוד..למרות הייתרונות הברורים, גם במשמורת משותפת יש לא מעט נקודות שפל ובעיות...
קרא/י עוד..הכירו את ההליך המשפטי הנדרש לפי חוק לצורך קבלת צו שיורה על משמורת זמנית...
קרא/י עוד..הכירו את הכללים והחוקים הנוגעים לנושא, וכיצד מכריעים בשאלת משמורת הילדים...
קרא/י עוד..דעות בעד ונגד ביטול החזקה שמנציחה את הפערים בין המינים כבר לאורך שנים רבות...
קרא/י עוד..בפסק דין חשוב, בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב פסק נגד האם!
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה בפסק דין תקדימי: האב הקטין יוכל להיות משמורן...
קרא/י עוד..בהליכי הגירושין אנו פוגשים את פקידי הסעד שהנם עובדים סוציאליים הפועלים לפי חוק...
קרא/י עוד..כלים מעשיים למקרה שבו אחד ההורים מחליט להסית את הילדים כנגד ההורה השני
קרא/י עוד..פסק דין תקדימי הקובע כי על העירייה לדווח להורים גרושים על רישום ילדיהם לבית ספר.
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה קבע פיצוי כספי ניכר לאב שבתו נחטפה לחו"ל על ידי אמה...
קרא/י עוד..הכירו את הקריטריונים לפיהם ישנה ביהמ"ש לענייני משפחה החלטה על משמרות ילדים.
קרא/י עוד..