לפי ההלכה בני זוג שהתגרשו מנועים מלהמשיך ולגור יחדיו באותה דירה או "באותה חצר" כלשון ההלכה, מאחר והדבר עלול להטיל ספק במעמדה של האשה כגרושה לאחר הגירושין וזאת בשל החשש שמא הם ימשיכו לקיים יחסים גם לאחר הגירושין דבר שאסור עליהם.
עוד קובעת ההלכה שבמידה וניתן פסק דין שמחייב במתן גט, אך אחד מבני הזוג מסרב לתת גט, אזי גם לא ניתן לקבוע דיון לסידור גט כל עוד שני בני הזוג ממשיכים לגור יחדיו.
לפיכך, אחת הדרכים שבתי הדין הרבניים נוקטים בהן כדי לכפות גט על סרבן גט, הנה באמצעות הסדרת מגורים נפרדים, באמצעות מתן צו הרחקה מהדירה לאחד הצדדים.
סמכות בית הדין הרבני למתן צו הרחקה זה ניתנת שלא לפי החוק למניעת אלימות במשפחה, תשנ"א-1991, שמיועד בעיקרו להרחקת בן משפחה שנוהג באלימות כלפי בני משפחתו, אלא מתוקף סמכותו של בית הדין הרבני לדון ולפסוק בתביעת גירושין ולאכוף את פסק הדין על הצד המסרב לציית לפסק הדין וכן מתוקף סמכותו של בית הדין לדון בתביעה לחלוקת הרכוש.
מאחר שצו ההרחקה הנ"ל ניתן כאמור מתוקף סמכות בית הדין לדון בתביעת הגירושין ובתביעות הכרוכות בתביעה זו ולא לפי החוק למניעת אלימות במשפחה, אזי המדובר גם בצו ללא הגבלת זמן.
במסגרת התיק הרבני 681773-5 פלונית נ' פלוני אשר התנהל בפני בית הדין הרבני בירושלים, נדון מקרה בו ניתן פסק דין אשר חייב בעל לתת גט לאשתו וגם נקבע מועד לדיון שנועד לסידור הגט, אולם הבעל כלל לא טרח להופיע במועד שנקבע לסידור הגט.
באותו שלב, האשה המשיכה לגור בדירת המגורים המשותפת של בני הזוג ואילו הבעל גר מחוץ לדירה.
בין הצדדים התנהלו גם דיונים לגבי זכותו של כל צד בדירה. אבל, מאחר ש-90% מהדירה היו שייכים לאשה ורק 10% לבעל, קבע בית הדין שבאותה עת יש לאשה עדיפות במגורים בנכס על פני הבעל ומאחר שלא יתכן ששניהם יגורו יחדיו בדירה לאחר הגירושין, אזי כדי לאפשר את ביצוע פסק הדין לגירושין, יש להרחיק את הבעל מדירה זו, באמצעות מתן צו אשר אסר עליו להגיע ולהיכנס לדירת המגורים של הצדדים.
כדי להבטיח את קיום הצו קבע בית הדין שהמשטרה מתבקשת לסייע באכיפתו. מאחר וצו ההרחקה הנ"ל ניתן שלא לפי החוק למניעת אלימות במשפחה אזי כאמור, אין לו הגבלת זמן.
בית הדין הוסיף וקבע כי עם השלמת פסק הדין בתביעה לחלוקת הרכוש ובהתאם לתוצאת פסק הדין, יהיה מקום לבחון את זכותו של הבעל להתגורר בדירה לאחר שהאשה תצא ממנה וכן לזכותו לדמי שימוש ולהביא לפירוק השיתוף בדירה ואין בצו הנוכחי לקבוע דבר ביחס לתוצאות ההליך.
בית הדין הבהיר כי בהעדר צו הרחקה, עלול הבעל לשוב להתגורר עם האשה תחת אותה קורת גג ובכך לסכל את ביצוע פסק הדין, וקיים סיכוי סביר שהגירושין יתעכבו ללא קץ ויישארו מותנים בהסכמת אחד מבני הזוג שיבחר לעזוב ולעבור למקום מגורים חילופי ובסופו של דבר יעזוב את הבית אותו בן זוג שאצלו כבר כשל כח הסבל להמשיך במציאות בלתי הגיונית זו.
בית הדין ציין שלפי ההלכה הקיימת ההוראה בדבר הפרדת המגורים המשותפים ניתנת בדרך כלל לאחר שבני הזוג כבר התגרשו סופית והתקיים בפועל הליך לסידור הגט.
הסיבה לכך הנה שמיד לאחר סידור הגט מתעורר האיסור למגורים משותפים ועל כן, בית הדין הרבני נותן גם את ההוראה המתאימה לבן זוג המחויב לצאת, ולעבור למקום מגורים חילופי.
ואולם בימינו, שבהם מעבר למקום מגורים אחר מחייב הכנה מוקדמת למצוא פתרון מגורים חילופי, הסדרת ציוד בסיסי והעברת חפצים, אזי מן ההכרח שההוראה המסדירה את הפרדת המגורים תינתן גם בנסיבות של חיוב מתן גט וכאשר אחד הצדדים מתנגד למתן הגט וזאת עוד קודם להזמנת הצדדים לסידור הגט.
שאלה זו אינה מתעוררת בגט המוסדר בהסכמה, שאז ההסכם קובע גם את זהותו של בן הזוג המחויב בעזיבת הדירה. אך בהיעדר הסכמה, על בית הדין לקבוע הפרדה זו בניגוד להסכמת צד אחד וזאת עוד קודם למועד סידור הגט.
כלומר, בכל מקרה שבו בני הזוג עדיין גרים תחת אותה קורת גג ואין הסכמה על פירוד, אזי כבר עם מתן פסק הדין לחיוב הגירושין, יש גם לקבוע הפרדת מגורים וכן לדון בכל מקרה לגופו כדי להחליט על מי מבני הזוג מוטל לעזוב את המגורים המשותפים ולעבור למקום מגורים חילופי.
בית הדין הבהיר שבגמרא ובשולחן ערוך כבר נפסק אמנם כי במקרה שבו כח שניהם שווה ביחס לדירה, כגון במקרים בהם שניהם שוכרים את הנכס או שהנכס שייך לשניהם בחלקים שווים, אזי על האשה לעזוב, אולם מדובר במקרים בהם שאין שיקולים אחרים המכריעים את הכף.
המדובר למשל, במקרים בהם הילדים הקטינים נשארים במשמורת האם ואין להם פתרון מדור חילופי ראוי, או מקרים בהם לאשה יש חלק גדול יותר בבעלות על הנכס, שאז על האשה להישאר בדירה ועל הבעל לעזבה.
במקרה דנן, שבו לאשה יש 90% בדירה ואילו לבעל יש בה רק 10% ברור שכח האשה עדיף ועל הבעל לעזוב את הדירה וזאת על מנת לאפשר את הגירושין, שכבר נפסק שהוא מחויב בהם, ולמנוע הטלת ספק במעמדה כגרושה לאחר הגירושין אם ישוב לגור בבית.
עם זאת, בית הדין גם הבהיר שצו ההרחקה לבעל במקרה דנן ניתן רק לצורך הסדרת הגירושין ובלא שיהיה בכך ויתור על זכות הקניין של הבעל בדירה, כפי שהיא היתה עד כה.
כמו כן, כן אין מניעה שהבעל יבקש לקבל מהאשה דמי שימוש עבור חלקו בדירה ובהתאם לחלקו בה.
עוד בנושא: חיוב במתן גט מיידי האם יש לתת גט שני במקרה של חיים משותפים אחרי גט ראשון?
למרות שההסכם קיבל תוקף של פסק דין, עדיין ניתן לפעול לצורך ביטולו בבית המשפט
קרא/י עוד..הגרוש תבע לבטל את הסכם הגירושין ובית המשפט לענייני משפחה דחה את תביעתו!
קרא/י עוד..יותר ויותר זוגות מוצאים את עצמם בפתיחת הליכי גירושין בשל משבר הקורונה...
קרא/י עוד..מה הם הגורמים שמובילים יותר ויותר זוגות דתיים לפירוק התא המשפחתי וגירושין?
קרא/י עוד..טיפים ועצות של עורכי דין מנוסים, שאולי יעזרו גם לכם למנוע את הגירושים...
קרא/י עוד..בכל שנה יותר ויותר זוגות מחליטים לפתוח בהליכי גירושין ולא בכדי! הכירו את הסיבות.
קרא/י עוד..ההחלטה באיזה ערכאה לבחור לצורך הליך הגירושין שלך חייבת להיות שקולה ומחושבת
קרא/י עוד..שלא תגיד/י שלא ידעת: גירושין בשיתוף פעולה חוסכים הרבה כסף ולא מעט זמן!
קרא/י עוד..כל מה שצריך לדעת על תכנון אסטרטגיה מנצחת להליך גירושין מהיר, יעיל ואפקטיבי..
קרא/י עוד..בכל הסכם גירושין חשוב שיופיעו סעיפים חשובים שחשוב לתת עליהם את הדעת...
קרא/י עוד..הכירי את הכלים היעילים להתמודדות מול סרבנות גט ועגינות נכון לשנת 2020...
קרא/י עוד..מהן הדרכים להתרת עגינות ולמה לנשים יותר קשה מבחינה הלכתית מאשר לגברים.
קרא/י עוד..מה עושים כשהבעל או האישה מסרבים לתת גט ולמעשה אינם רוצים להתגרש?
קרא/י עוד..רגע לפני שתעשי את הצעד הגדול, הכירי את הזכויות שלך לפני ובמהלך הגירושים...
קרא/י עוד..אם החלטת להתגרש ישנם לפחות 10 דברים שאסור לך לעשות לאורך ההליכים...
קרא/י עוד..כך מתייחס החוק להצגת ראיות שהושגו תוך הפרת החוק להגנת הפרטיות..
קרא/י עוד..הכירו את הדרך הנכונה לשתף את הילדים בעובדה שאמא ואבא מתגרשים...
קרא/י עוד..שנים לאחר חתימת ההסכם, בימ"ש הורה על אכיפתו לפי דוקטרינת הביצוע בקירוב...
קרא/י עוד..הכירו את השותפות במשרד גוטמן צברי: עורכת הדין גלית צברי כאן לשירותך...
קרא/י עוד..הכירו את השותפות במשרד גוטמן צברי: עורכת הדין גיטי גוטמן כאן לשירותך...
קרא/י עוד..הדרך להליך גירושין מהיר ומכובד מתחילה בבחירת עורך דין מעולה ומנוסה שייצג אותך
קרא/י עוד..למרות הפחד הברור, יש מקרים שבהם הזגויות פשוט לא עובדת ואת צריכה לשחרר.
קרא/י עוד..רגע לפני שמקבלים החלטה סופית להתגרש, כדאי לפנות ליועץ זוגי מנוסה ומקצועי...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני חייב בעל אלים ומסוכן לתת גט מיידי בשל פיקוח נפש וסכנה אמיתית...
קרא/י עוד..האם על הבעל לשלם סכום כתובה גבוה במיוחד במקרה של גירושין ובכל מקרה?
קרא/י עוד..