תשלום מזונות הילדים נועד לממן את הוצאות צרכי גידול הילדים, ולהבטיח את קיומם ורווחתם גם לאחר פרידת הוריהם. במקרים רבים, נשאלת השאלה האם ניתן להפחית את תשלומי מזונות הילדים כאשר נסיבות החיים משתנות.
בסקירה שלפניך נסביר את הוראות החוק ופסיקת בתי המשפט בישראל, בכל הנוגע לאפשרות להפחית את התשלומים וניתן מספר דוגמאות בהם הוחלט על הורדת התשלום החודשי.
נדגיש כי בעניינים משפטיים בכלל ובנושא הפחתת מזונות בפרט, כל מקרה נבחן לגופו ולפי נסיבותיו ולכן חשוב לפנות לקבלת ייעוץ משפטי אישי ולא למהר ולהסיק מסקנות מדוגמאות כלליות ופסקי דין קודמים, שכן השינויים וחוסר האחידות בפסיקה לעיתים מסייעת גם במקרים קשים ומורכבים.
לשיחה אישית עם עורכת דין ניתן לחייג גם עכשיו: 072-336-0526
סעיף 3 (א) לחוק לתיקון דיני משפחה (מזונות), התשי"ט-1959, שכותרתו הנה מזונות לילדים קטינים קובע כי: "אדם חייב במזונות הילדים הקטינים שלו והילדים הקטינים של בן זוגו לפי הוראות הדין האישי החל עליו, והוראות חוק זה לא יחולו על מזונות אלה".
קראו: כללים לקביעת מזונות ילדים במשמורת משותפת
כלומר, סעיף זה מפנה לדין האישי של הילד כאשר מדובר בתביעת מזונות ילדים. לפיכך, כאשר מדובר בילד יהודי, יש לפנות לדין המשפט העברי על פי ההלכה היהודית.
על פי ההלכה היהודית, האב חייב לממן את צרכיהם ההכרחיים של הילדים עד לגיל 15, כאשר בין גיל 6 ל-15 שני ההורים משתתפים בהוצאות מדין צדקה, לפי יחס הכנסותיהם.
מגיל 15 ועד לגיל 18 כל הוצאות הילדים נחשבות כהוצאות מדין צדקה, ועל כן שני ההורים משתתפים בהן יחדיו, לפי יחס הכנסותיהם. מגיל 18 ועד לתום השירות הצבאי האב יכול להיות מחוייב במזונות מכח הפסיקה, וסכומם יהא אז בד"כ כשליש מסכום המזונות ששולם עד אז.
לפיכך, כאשר בית משפט מתבקש לפסוק סכום מזונות ילדים עליו לבדוק את גילאי הילדים, ואת צרכיהם החיוניים וההכרחיים, וזאת כפי שהם היו בתקופת הנישואים של ההורים. לאחר מכן עליו לבחון את מצבם הכלכלי של שני ההורים, ובהתאם לכך לפסוק את סכום המזונות.
יחד עם זאת, יש לזכור כי מאחר שהחיים הינם דינאמיים ומשתנים מעת לעת, כך גם צרכי הילדים שעבורם משולמים מזונות הילדים יכולים להשתנות מעת לעת.
בהתאם לכך, סכום מזונות הילדים אשר נקבע במסגרת פסק הדין או במסגרת הסכם בין ההורים שקיבל תוקף של פסק דין, איננו סכום סופי ומוחלט שלא ניתן לשנותו.
אדרבא, המדובר בסכום שיכול להשתנות בכל עת, לעלות או לרדת, אם כי בכפוף לתנאי העיקרי לפיו נגרם שינוי נסיבות מהותי וכבד משקל אשר מצדיק את השינוי בסכום המזונות לילדים.
כאשר מדובר בבקשה להפחתת סכום המזונות לילדים, המדובר מטבע הדברים בשינוי מהותי אשר מצדיק את הפחתת סכום המזונות המוטל על האב.
חשוב לזכור כי לפי הלכה חדשה של בית המשפט העליון, הסמכות לדון בנושא מזונות ילדים נתונה לבית המשפט לענייני משפחה בלבד.
אב אשר מעוניין להפחית את סכום המזונות המוטל עליו, צריך להגיש תביעה להפחתת המזונות בפני בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, אשר במסגרתו נקבע סכום מזונות המקורי.
במסגרת התביעה, על האב להוכיח את קיומם של שלושת התנאים המצטברים הבאים, וזאת כפי שנקבע בהליך ע"א 442/83 קם נ' קם:
ישנם מקרים בהם האב מתחייב במסגרת הסכם גירושין שלא לתבוע בעתיד את הפחתת דמי המזונות. ברם, התחייבות זו אינה מונעת מן האב להגיש תביעה כזו, אלא שאז יהיה עליו לעמוד בנטל הוכחה כבד יותר.
האב פועל בתום לב. כלומר, אין המדובר בניסיון להציג מצג שווא אשר אינו משקף את המציאות כפי שהיא, וזאת על מנת לנקום באם וכדומה.
לגבי השינוי המהותי, על האב להוכיח כי המדובר בשינוי משמעותי, מתמשך ובלתי צפוי. כלומר, שהמדובר בשינוי שלא ניתן היה לצפותו בעת מתן פסק הדין. כך נקבע ע"י ביהמ"ש העליון במסגרת הליך ע"א 363/81 פייגה נ' פייגה.
השינוי צריך לרדת לשורשו של אחד מהמרכיבים הבאים: עצם החיוב במזונות, סכום החיוב, צרכי הילד, יכולת הבעל, יכולת האם ורכושו של הילד.
את השינוי המהותי יש להוכיח באמצעות ראיות מוצקות וכבדות משקל. כך לדוגמא, כאשר מדובר בשינוי לרעה במצב הכלכלי של האב עליו להציג בפני בית המשפט תדפיסי חשבונות בנק, צווי עיקול, מכתבים מנושים, תלושי משכורת ועוד.
כאשר מדובר בשינוי לרעה במצבו הבריאותי של האב, עליו להציג מסמכים רפואיים מתאימים, לרבות חוות דעת של מומחה המעידה על פגיעה ביכולתו להתפרנס וכן הלאה.
קראו בהרחבה: האמא תשלם מזונות ילדים כשהאב משמורן יחידי תשלום מזונות ילדים מן העיזבון
הגרושה עבורה להתגורר בקביעות עם בן זוג - בית המשפט העליון קבע כי במקרים מסויימים עובדה זאת יכולה להוות עילה לשינוי בתשלומי מזונות הילדים.
שינוי במצבו הכלכלי של האב - יודגש כי בית המשפט לא יפחית בנקל את דמי המזונות גם במקרה בו מצבו הכלכלי של הגבר קשה מאד.
כך למשל, מצבי פיטורין / התפטרות, אבטלה ואף משבר נפשי של האב המביא לירידה בהכנסותיו, אינם מוכרים בדרך כלל כעילות המצדיקות הפחתת מזונות. זאת מתוך החשש לעודד שימוש בנסיבות כאלו כטקטיקה או מניפולציה להפחתת המזונות, והן מאחר שלרוב המדובר במצבים זמניים יחסית ולא קבועים.
שינוי במצבו הבריאותי של האב - המדובר בשינוי אשר הפחית או ביטל את כושר הפרנסה של האב.
מעבר למשמורת משותפת - נהוג להפחית בדרך כלל בכ-25% מסכום המזונות לאור המעבר ממשמורת יחידנית של האם למשמורת המשותפת לה ולאב, וזאת בשל הגדלת זמני השהייה של הילד אצל האב, אשר מגדילה את ההוצאות האב. כך נקבע למשל בהליך תמ"ש 1707/03 ש.מ. נ' א.ש.א.
קראו בהרחבה: הלכה חדשה בדבר תשלום מזונות ילדים במשמורת משותפת
יחד עם זאת, יצויין כי בשנים האחרונות מתגבשת מגמה חדשה בפסיקה בעניין זה, לפיה השאיפה כיום הנה לחלוקה שוויונית בנטל המזונות ואחריות מגדרית שיוויונית בתשלומי דמי המזונות בהתאם להכנסות ההורים. כך נקבע למשל בפסק דין מעניין בהליך תמ"ש 16785-09-12 ס.ר. (קטין) נ' ד.ר.
בהתאם לכך נקבע כי במידה והוכח כי בעקבות המעבר למשמורת משותפת, בני הזוג נושאים בנטל גידול הילדים באופן שווה, וכי המשכורת של האם שווה לזו של האב או אף עולה עליו, אזי החיוב תשלום המזונות של האב יבוטל כליל.
כך למשל, במסגרת הליך תמ"ש 21412-09-11, וכן בהליך תמ"ש 4881-10-12 נקבע כי בהתחשב בעובדה שהכנסותיהם של ההורים זהה ראוי כי כל אחד מההורים יישא בנטל המזונות שעבור הילדים המצויים בחזקתו.
קראו בהרחבה: בית הדין הרבני אימץ הלכה אזרחית להפחתת מזונות ילדים במשמרות משותפת
במסגרת הליך תמ"ש 49165-10-10 נקבע כי זכות הילדים למזונות הינה זכות עצמאית וכי יש לקזז את דמי המזונות על פי משך הזמן בו הילדים שוהים עם ההורה.
מרדנות של הילדים - המדובר בילדים שמתמרדים ומסרבים להיות בקשר עם האב. יובהר כי בתי המשפט יקבלו עילה זו במקרים נדירים בלבד וכאשר הילד עבר את גיל 14 המדובר בנסיבות בהן הילד מפגין התנהגות מרדנית באופן קיצוני וחמור כלפי אביו, הכוללת סירוב מוחלט להיפגש עימו, אלימות מילולית, זלזול וחוסר כבוד בוטה.
הולדת ילדים חדשים על ידי האב - בתי המשפט בדרך כלל לא יראו בכך כסיבה המצדיקה הפחתת דמי מזונות ובכל מקרה לא באופן משמעותי.
קראו עוד בנושא:
עמדתם העדכנית של בתי המשפט בישראל בכל הנוגע לשינוי תשלומי מזונות הילדים...
קרא/י עוד..בית המשפט הורה על הפחתה משמעותית בתשלומי המזונות בשל שינוי זמני שהות...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה מסביר כיצד מחשבים את הכנסת ההורים בהליך הגירושין
קרא/י עוד..הכירו את הזכות הנלווית לתביעת מזונות אישה ו/או ילדים, במסגרת הליך גירושין...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה פסק בעניין תשלומי המזונות תוך הקפדה על הכללים...
קרא/י עוד..בית המשפט חייב אב גרוש בתשלום מזונות זמניים לבנותיו למרות הסדר קינון הורי...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה הכריע בשאלת תשלומי מזונות הילדים בהסדר קינון הורי...
קרא/י עוד..העמדה המהפכנית של הרב אוריאל אליהו לגבי החיוב במזונות ילדים לפי ההלכה...
קרא/י עוד..בית המשפט המחוזי קבע כי יש לבטל פסק דין הנוגד את הלכת בע"מ 919/15...
קרא/י עוד..האם הליכי פשיטת הרגל של האב הגרוש מהווים עילה להפחתת תשלומי מזונות ילדים
קרא/י עוד..בית המשפט הורה על הפחתה משמעותית בתשלומי המזונות לילדה שעברה את גיל 6
קרא/י עוד..בימ"ש לענייני משפחה ריכך את התנאים לפיהם יורה על הפחתת מזונות הילדים...
קרא/י עוד..המשמורת משותפת וזמני הזהות שווים, כיצד יתחלקו ההורים בתשלומי המזונות?
קרא/י עוד..בימ"ש העליון קבע כי הלכת בע"מ 919/15 כשלעצמה אינה מהווה שינוי נסיבות מהותי!
קרא/י עוד..בית המשפט העליון קבע קבע הלכה תקדימית וחשובה בדבר חלוקת המזונות...
קרא/י עוד..הוביל את בית המשפט להחלטה על ביטול תשלומי המזונות מצדו של האב...
קרא/י עוד..במקרים קיצוניים ונדירים בלבד ניתן לפנות לבית המשפט לצורך ביטול תשלומי מזונות...
קרא/י עוד..המדריך המלא שמסביר איך לגבות חוב מזונות באמצעות הליכי הוצאה לפועל...
קרא/י עוד..החוק מאפשר לך לפעול בכמה דרכים שונות לצורך גביית דמי המזונות מהגרוש הסרבן...
קרא/י עוד..איך קובעים מתי בדיוק המדובר על הוצאות חריגות ושני ההורים צריכים להתחלק בהן...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה פסק והכריע כי האם תשלם מזונות ילדים לאחר הגירושין...
קרא/י עוד..מה עושים כאשר אב גרוש שנפל לתרדמת נדרש לשלם מזונות? במקרה אשר נדון...
קרא/י עוד..הדין הדתי מדביק פערים: הפחתת מזונות ילדים במקרה של משמורת משותפת...
קרא/י עוד..הדרך החוקית והמהירה להגשת תביעה להגדלת תשלום המזונות לאישה והילדים...
קרא/י עוד..אמנם שינוי נסיבות מהותי אך לא מהווה סיבה אוטומטית להגדלת מזונות הילדים...
קרא/י עוד..