למרות שאין המדובר על תופעה נפוצה, עדיין שמורה לכל יורש הזכות המלאה לוותר על חלקו בירושה או בעיזבונו של מנוח, וזאת בהתאם לחוק הירושה וללא תנאי.
בדרך כלל ניתן לומר כי כל אדם ישמח לגלות שהוא נקבע כיורש על פי דין או על פי צוואה של אדם שנפטר והלך לעולמו. יחד עם זאת, ישנם בכל זאת מקרים מגוונים בהם מי שנקבע כיורש איננו מעוניין לרשת את חלקו בעיזבון המנוח.
הדבר יכול לקרות במידה והמדובר בעיזבון שרובו מורכב מחובות או מנכסים שניהולם עלול להכביד על היורש, או במידה והיורש אינו מעוניין לרשת דבר מהמוריש מטעמים אישיים של היורש, או במידה העיזבון נחלק בין ילדי המוריש לאשתו, וילדי המוריש מעוניינים להסתלק מחלקם בעיזבון כך שכולו יועבר לאמם, אשתו של המנוח, וכדומה.
סעיף 6 לחוק הירושה, תשכ"ה-1965, מאפשר לכל יורש להסתלק מחלקו בעיזבון המנוח, וזאת במהלך התקופה שבין מות המנוח ועד לשלב חלוקת העיזבון, ובכפוף לתנאי הסעיף.
נתחיל ונדגיש כי לפני שמקבלים החלטה על הסתלקות מעיזבון מכל סיבה שהיא מומלץ וראוי לפנות להתייעצות אישית עם עורך דין מנוסה בדיני משפחה, לצורך בחינת הנסיבות שמובילות אותך למחשבה על הרצון לוותר על חלקך בצוואה / ירושה.
המועד להגשת ההסתלקות - חל כאמור ממועד פטירת המנוח עד למועד חלוקת העיזבון. בדרך כלל ההסתלקות מוגשת בד בבד עם הגשת הבקשה למתן צו ירושה או צו קיום צוואה.
אולם, על פי הפסיקה ניתן להגיש את ההסתלקות גם לאחר קבלת צו ירושה או צו קיום צוואה ובלבד שהעיזבון טרם חולק בפועל, אם כי במקרה כזה יש צורך לפנות בבקשה לתיקון הצו.
כיצד מתבצעת ההסתלקות - ההסתלקות מהעיזבון מתבצעת באמצעות שיגור הודעה על כך מטעם היורש לרשם הירושה או לבית המשפט לענייני משפחה אשר העניין הועבר אליו לפי סעיף 67א לחוק הירושה.
כלומר, ההסתלקות איננה יכולה להיערך בעל פה והיא חייבת להיערך בכתב, באמצעות עריכת תצהיר חתום על ידי היורש תוך אימות חתימתו על ידי עורך דין, אותו יש להגיש לרשם הירושות או לבית המשפט כאמור.
התנאים לכניסת ההסתלקות לתוקף - על מנת שההסתלקות של היורש תיערך כדין ותיכנס לתוקף עליה לעמוד בתנאים המצטברים הבאים:
1. ההסתלקות של היורש יכולה להיות מחלקו בעזבון, כולו או מקצתו, או ממנה שהוא זכאי לה על פי צוואה, כולה או מקצתה. מנה מוגדרת בסעיף 40(2) לחוק כנכס מנכסי העיזבון.
כלומר כאשר מדובר בירושה על פי דין היורש איננו יכול להסתלק מנכסים ספציפיים הכלולים בחלקו בעזבון, אלא הוא יכול להסתלק מכל חלקו בעזבון, או משיעור מסויים באחוזים, מכל חלקו בעזבון.
אולם כאשר מדובר בירושה על פי צוואה ניתן להסתלק מנכס ספציפי הכלול בחלקו של היורש בעזבון.
2. ההסתלקות של היורש הנה אך ורק לטובת בן-זוגו, ילדו או אחיו של המוריש ולא לטובת אף אדם אחר. יחד עם זאת, אין צורך בהסכמת האדם שלטובתו נעשתה ההסתלקות. במידה ואותו אדם איננו מעוניין לקבל את אותו החלק בעיזבון שהועבר עליו, באפשרותו להודיע גם כן על הסתלקותו ממנו.
3. הסתלקות של יורש שהינו קטין או פסול דין, טעונה אישור של בית המשפט.
4. ההסתלקות הנה מוחלטת. הסתלקות על תנאי – בטלה.
כמו כן ההסתלקות יכולה להיות בתמורה וגם ללא תמורה. עצם קבלת תמורה עבור הסתלקות אינה מונעת סיווג הפעולה כהסתלקות. כך נקבע ע"י ביהמ"ש העליון במסגרת ע"א 4372/91 סיטין נ' סיטין, וד"נ 43/74 מוניץ נ' דקלו.
משמעות ההסתלקות - הנה שרואים את היורש שהסתלק כאילו לא היה יורש מלכתחילה. כלומר תוקף ההסתלקות הינו רטרואקטיבי.
חזרה מהסתלקות או ביטול הסתלקות - ככלל, היורש איננו רשאי לחזור בו מהסתלקותו ולא ניתן לבטל את ההסתלקות, וזאת אלא אם כן ההסתלקות נעשתה תוך כדי עושק, טעות, הטעיה, מצג שווא, הפעלת השפעה בלתי הוגנת על היורש המסתלק וכדומה.
במסגרת הליך ע"א 2041/05 מחקשווילי ואח' נ' מיכקשווילי ואח', קבע בית המשפט העליון כי הדין הכללי החל הסתלקות מעיזבון הינו חוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג-1973.
הלכה זו מתבססת על התפיסה לפיה הסתלקות מירושה נחשבת כפעולה משפטית במובנו של סעיף 61(ב) לחוק החוזים, אשר קובע כי הוראות חוק זה יחולו, ככל שהדבר מתאים לענין בשינויים המחוייבים, גם על פעולות משפטיות שאינן בבחינת חוזה ועל חיובים שאינם נובעים מחוזה.
משמעות החלת הוראות חוק החוזים על בדיקת תוקף ההסתלקות מעיזבון מכח סעיף 61(ב) לחוק, הינה החלת כל העילות החוזיות המקובלות לביטול חוזה בגין פגמים בכריתתו, גם על ההסתלקות ולרבות החלת דרישת תום הלב, מכח סעיף 39 לחוק.
במסגרת תיק זה נדון מקרה ובו יורש הסתלק מחלקו בירושה של אחיו לטובת אחיותיו.
היורש עצמו גם הניח צוואה, במסגרתה הוריש את רובו ככולו של עזבונו לאחיותיו, תוך שהוא מנשל את ילדיו כמעט לגמרי מעזבונו. בית המשפט קיבל את התנגדות הילדים למתן צו לקיום צוואת המנוח, מהטעם שהאחיות הפעילו על האב השפעה בלתי הוגנת.
לאחר מכן, ילדי המנוח הגישו בקשה לביטול הסתלקות אביהם מעזבון אחיו לטובת אחיותיו, בין היתר מהטעם שהסתלקות אביהם נערכה תוך עושק שהפעילו עליו אחיותיו, כאמור בסעיף 18 לחוק החוזים. בית המשפט העליון קיבל טענתם זו והורה על ביטול הסתלקות אותו מנוח מחלקו בעזבון אחיו.
כמו כן, על פי הפסיקה, היורש לא יכול להסתלק מחלקו בעיזבון במידה ומטרתה הינה הברחת נכסים. במסגרת הליך ת"ע 8670/99 נדון מקרה ובו המנוחה הורישה בצוואתה את עזבונה לשלושת ילדיה.
אחד הילדים, אשר היה רדוף על ידי נושים שונים לרבות בנק דיסקונט, הסתלק מחלקו בעיזבון לטובת שני אחיו. משגילה זאת בנק דיסקונט, הוא הגיש בקשה לביטול ההסתלקות בפני בית המשפט.
בית המשפט קיבל את הבקשה, תוך שהוא קובע כי הסתלקות מעיזבון שמטרתה הברחת נכסים מנושים הנה פסולה וניתנת לביטול.
בהתאם לכך הורה בית המשפט על מתן צו קיום צוואה שכלל גם את האח כיורש.
כתוצאה מכך יכלו הבנק וכן יתר נושי האח להטיל עיקול על חלקו של האח בעזבון האם, וכן לפעול בכל פעולה מותרת כדין לשם גביית חובות האח כלפיהם מתוך חלקו בעזבון האם.
כפי שוודאי הבנת מהסקירה הנ"ל, נושא ההסתלקות מירושה הנו נושא מורכב ובעל משמעות רבה בכל הנוגע לקיום צוואתו של אדם, כלפי היורשים ולעיתים גם כלפי נושים של העיזבון. לכן, מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי באמצעות עורך דין מנוסה בכל שאלה ובכל עניין - בטרם קבלת החלטות כלשהן.
שאלות? לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי מהיר!
חתימה על ייפוי כח מתמשך וצוואה, דווקא בימים של קורונה וחוסר וודאות...
קרא/י עוד..הכירו את הוראות סעיף 8(א) לחוק הירושה ומה בדיוק נחשב לעסקה אסורה בירושה?
קרא/י עוד..בקשה לביטול צו קיום צוואה איננה כפופה לדיני ההתיישנות כי אם לדיני השיהוי...
קרא/י עוד..פסילת צוואה בהתאם להלכה משפטית חשובה, גם כשאין עילה מובהקת לפסלות...
קרא/י עוד..ניכור הורי בגיל השלישי הנה תופעה מצערת, ואנו מציעים דרך משפטית הולמת להתמודד.
קרא/י עוד..האם בכל מקרה של התנגדות לצוואה המתנגד ינושל ויאבד את חלקו?
קרא/י עוד..הורים, בן ואשתו החליטו לערוך צוואה הדדית, שתוקפה עמד למבחן בפני בימ"ש...
קרא/י עוד..בית המשפט הורה לבטל את הצוואה מאחר והתברר כי המנוח לא הבין את תוכנה...
קרא/י עוד..בית המשפט הורה לכבד צוואה מאוחרת ולבטל צוואה הדדית שנערכה לפניה...
קרא/י עוד..הכירו את משמעותו החוקית ותכולתו של הסדר יורש אחר יורש בצוואה הדדית...
קרא/י עוד..הכירו את האפשרות לצוות את רכושו של אדם ליורש ולאחריו ליורש אחר לפי החוק...
קרא/י עוד..בית המשפט הורה כי יש לכבד אות הוראות המצווה ולא הותיר לבטל את הסעיף בצוואה!
קרא/י עוד..בית המשפט דחה התנגדות למתן צו ירושה בטענה שלא הוכח קיום צוואת שכיב מרע...
קרא/י עוד..החוק קובע באילו מקרים קיימת עילה ראויה להגשת התנגדות לקיום צוואה ופסילתה...
קרא/י עוד..הכירו את משמעותו של סעיף 20 לחוק הירושה וכשרותם של העדים לצוואה...
קרא/י עוד..הכירו את הכללים והדרך הנכונה שבה יש לפעול על מנת להביא לפסילתה של צוואה!
קרא/י עוד..מה עולה בגורל החיסיון כאשר המצווה הולך לעולמו לאחר ניסוח צוואה ומה לגבי יורשיו?
קרא/י עוד..האם החיסיון שחל בין עו"ד ללקוח חל גם לאחר שהלקוח נפטר ובעת קיום הצוואה?
קרא/י עוד..הגיע הזמן להתאים גם את חוק הירושה המיתולגי למציאות החיים שלנו...
קרא/י עוד..בית המשפט הורה על קיום צוואתו של קשיש שהלך לעולמו ונישל את בנו מהצוואה...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה קבע כי המנוח היה כשיר לעריכת צוואה למרות הדמנציה...
קרא/י עוד..בימ"ש דן בעניין הוראות צוואה לגבי דירה שהוחלפה בחדשה לאחר כתיבת הצוואה...
קרא/י עוד..בית המשפט הורה על ביטול הוראות צוואה הפוגעות בזכויות היורשים ובתקנת הציבור...
קרא/י עוד..עריכת צוואה עשויה להוות את הגורם המכריע, שימנע סכסוך יורשים מיותר...
קרא/י עוד..איך מתמודדים מול מאבק ירושה, כאשר האשה השניה של המנוח זכתה לעיקר רכושו
קרא/י עוד..