ידועים בציבור הינם בני זוג אשר מקיימים ביניהם קשר זוגי-משפחתי מבוסס ללא נישואים פורמאליים. המדובר למשל בבני זוג שאינם מעוניינים או מסוגלים להינשא מבחינת ההלכה, בני או בנות זוג מאותו המין וכדומה.
עקרונית, על מנת שבני זוג יוכרו כבעלי סטטוס של ידועים בציבור, עליהם לקיים שני תנאים מצטברים: לנהל משק בית משותף ולקיים חיי אישות אינטימיים כמו בין בעל לאשה. כך נקבע על ידי בית המשפט העליון בהליך ע"א 621/69 נסיס נ' יוסטר.
כאשר בני זוג שהנם ידועים בציבור נפרדים, קיימת אפשרות לפיה כלל נכסיהם יחולקו בין שניהם באופן שיוויוני, ללא תלות בשאלה על שם מי מהם רשומים הנכסים, וזאת במידה ויוכח קיומה של כוונה ליצור שיתוף בנכסים אלו.
טענת הרכוש השיתופי תוכח, בין היתר, במידה ובני הזוג קיימו אורח חיים משפחתי וצברו נכסים יחדיו תוך כדי מאמץ משותף של שני בני הזוג. לדוגמא, כאשר בן הזוג ניהל עסק משלו שפירנס את בת זוגו וילדיהם המשותפים, בעוד בת הזוג תמכה בו בכך שהיא נשארה בבית, וטיפלה בתחזוקתו השוטפת ובילדיהם המשותפים.
לפיכך, במידה וידועים בציבור מעוניינים לקבוע הסדר חלוקת רכוש אשר שונה מהסדר זה, עליהם לערוך ביניהם הסכם ממון שיקבע הסדר אחר, כראות עיניהם, בדיוק באותן נסיבות שבהם בני זוג נשואים מוצאים לנכון לערוך הסכם כזה.
המדובר בדרך כלל בנסיבות בהן קיים רצון להגן על הזכויות הרכושיות הפרטיות של בני הזוג. לדוגמא, כאשר אחד מבני הזוג הינו אמיד במיוחד וקיים פער כלכלי משמעותי לבין בן הזוג השני, או כאשר מדובר בקשר שנוצר בגיל מבוגר יחסית, כאשר לאחד או לשני בני הזוג כבר יש נכסים משלהם, אותם הם מעוניינים להעביר לילדיהם מנישואיהם הקודמים ולא לבן הזוג ממנו הם נפרדים.
במסגרת הסכם ממון שבין בני זוג ידועים בציבור ניתן איפוא לקבוע בצורה ברורה ומפורשת אילו נכסים יכללו ברכוש המשותף המיועד לחלוקה ביניהם, אילו נכסים יוחרגו מהרכוש המשותף ויישארו בגדר רכושם הפרטי בנפרד של כל אחד מבני הזוג, ומה יהיה שיעור החלוקה בין הצדדים בעת חלוקת הרכוש המשותף.
יחד עם זאת, מומלץ לערוך הסכם ממון בין ידועים בציבור גם במידה והם אינם מעוניינים לקבוע הסדר חלוקה שונה מהסדר איזון המשאבים, וזאת כדי למנוע אי בהירויות ומחלוקות מיותרות אשר נוגעות לאופן יישום הסדר איזון המשאבים.
כך לדוגמא, אצל בני זוג שנישאו, מועד הנישואים הפורמלי משמש קו ברור, המבדיל בין מועד השיתוף בנכסים שייכללו ברכוש המיועד לחלוקה בין בני הזוג לבין הנכסים החיצוניים שנצברו לפני כן.
אולם לא כך הוא המצב אצל ידועים בציבור, שכן בהיעדר מועד נישואים פורמאלי, מועד השיתוף עלול להיות מטושטש ולא ברור וחד דיו, ולעורר מחלוקות שונות בעניין זה.
האם למשל, מועד השיתוף התחיל כבר במועד שבו הם עברו לגור ביחד, או רק במועד בו נולדו להם ילדים משותפים? הסכם ממון לעומת זאת, יכול להגדיר את מועד השיתוף בנכסים בצורה ברורה ולמנוע מחלוקות אלו.
הסכם הממון בין ידועים בציבור עשוי להיות שימושי גם כדי לקבל הכרה פורמאלית לצורך מימוש זכויות המגיעות על פי הדין גם לבן זוג הידוע בציבור.
כך, לדוגמא, המוסד לביטוח לאומי מקנה את הזכויות המגיעות לאשה נשואה גם לבת זוג ידועה בציבור, לאור הגדרת החוק לפיה "אשתו - לרבות הידועה בציבור כאשתו והיא גרה עמו".
בנוסף, סעיף 55 לחוק הירושה אשר מכונה גם סעיף מעין צוואה, מקנה את זכויות המוריש לבן הזוג הידוע בציבור שלו בהיעדר צוואה השוללת זו.
כדי לערוך הסכם ממון בין ידועים בציבור, מומלץ לפנות אל עורך דין מנוסה בדיני משפחה ולא לנסות לנסח את ההסכם לבד. אגב, הסכם ממון בין ידועים בציבור מכונה לא פעם גם בכינויים אחרים, כגון הסכם זוגיות, הסכם לחיים משותפים, הסכם לחיי משפחה ועוד.
מבחינה מהותית ולהבדיל מהסכם ממון רגיל, אין צורך לאשר בבית המשפט הסכם ממון בין ידועים בציבור. לפיכך, ההסכם נכנס לתוקף מייד עם חתימתו על ידי הצדדים, אם כי בתנאי שהוא עומד כמובן בדרישות דיני החוזים הכלליים כמו כל הסכם אחר.
יחד עם זאת, ידועים בציבור אשר מעוניינים לחזק את תוקפו של הסכם הממון ביניהם, יכולים לאשרו באמצעות בית המשפט לענייני משפחה, וזאת בעקבות שינוי ההלכה בעניין זה כפי שנקבע על ידי בית המשפט העליון.
במסגרת הליך ע"א 640/82 כהן נ' היועץ המשפטי לממשלה, קבע בית המשפט העליון כי הוראות חוק יחסי ממון חלות רק על בני זוג נשואים, ולכן לא ניתן לאשר הסכם ממון בין ידועים בציבור. אולם, הלכה זו שונתה על ידי בית המשפט העליון במסגרת הליך רע"א 6854/00 היועמ"ש לממשלה נ' זמר.
פסק הדין קבע כי ההוראות שבחוק בית המשפט לענייני משפחה וההוראות שבחוק יחסי ממון משלימות זו את זו, וכי בית המשפט לענייני משפחה מוסמך לאשר גם הסכם ממון בין ידועים בציבור, וזאת מכח סעיף 3(ג) לחוק בית המשפט לענייני משפחה הקובע:
"אכן, ככל שחוק יחסי ממון אינו חל על בני זוג ידועים בציבור, ממלא חוק בית המשפט למשפחה את החסר. מקובלת עלי קביעתו של בית המשפט המחוזי, כי ההוראה שבחוק בית המשפט למשפחה אינה עומדת בסתירה להוראות שבחוק יחסי ממון, אלא ההוראות משלימות זו את זו. שני החוקים גם יחד מאפשרים לבני זוג החיים במשותף להסכים ביניהם על משטר ממוני, המסדיר את הסוגיות הרכושיות הקשורות בחיים בצוותא, ובכך הם מקדמים את אותה התכלית".
בעקבות פסק הדין בתיק זמר החלו בתי המשפט לענייני משפחה לאשר עוד ועוד הסכמים בין ידועים בציבור ולרבות בין ידועים בציבור שהנם בני אותו מין.
כך, לדוגמא, אושר הסכם בין בני זוג הומוסקסואליים במסגרת הליך תמ"ש (ת"א) 3140/03 ר.א. ול.מ.פ. פסק הדין בתיק זה קבע כי ניתן לאשר הסכם זה מכח חוק בית המשפט לענייני משפחה, מאחר והמונח בן זוג בסעיף זה כולל גם בן זוג מאותו המין ולאו דווקא בן המין האחר.
במסגרת הליך תמ"ש (ב"ש) 8510/01 א' ו-ג' אושר הסכם ממון בין בנות זוג לסביות, בנימוק לפיו הגדרת המונח בן משפחה איננה מכוונת רק לבני זוג בני מין שונה.
לאור האמור לעיל ניתן לומר כי הסכם ממון בין ידועים בציבור איננו טעון אישור בית המשפט על מנת שהוא יכנס לתוקף.
יחד עם זאת, במידה ובני זוג ידועים בציבור רוצים לחזק את תוקפו של הסכם הממון ביניהם, מומלץ להם לאשרו באמצעות בית המשפט לענייני משפחה, אשר יאשר את ההסכם רק לאחר שהוא הסביר לצדדים את מהות ההסכם, ווידא שהם חותמים עליו מהסכמתם החופשית ומתוך הבנה מלאה לגבי משמעותו ותוצאותיו.
כתוצאה מכך, ההסכם בין בני הזוג שאינם נשואים יקבל תוקף מחייב כשל פסק דין, כך שניתן יהיה לאכפו באמצעות ההוצאה לפועל. בנוסף, ניתן יהיה לבטל את ההסכם רק בהתקיים טעמים מיוחדים אשר מצדיקים זאת, וזאת כפי שנקבע על ידי הפסיקה בעניין זה.
עוד בנושא: הסכם ממון של ידועים בציבור מצריך אישור משפטי במקרה של נישואים
כל מה שחשוב לדעת לגבי ניסוח הסכם ממון לפני או במהלך נישואים, כולל דוגמאות...
קרא/י עוד..חזקת התא המשפחתי מאפשרת לקבל פטור מתשלום מס שבי ומס רכישה לפי חוק...
קרא/י עוד..הסדרה מוסכמת וראוייה של הנושאים הכלכליים וסוגיות הרכוש המשותף שלכם...
קרא/י עוד..הסכם ממון שנחתם לפני נישואים יצטרך אישור משפטי במקרה של שהזוג ינשא!
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה לא אישר הסכם ממון הנוגד את הוראות חוק הירושה...
קרא/י עוד..האם קיימת אפשרות לאכוף הסכם ממון שלא אושר כדין ולמרות שהצדדים חתמו על גביו?
קרא/י עוד..האישה לא פינתה את הדירה המשותפת למרות הוראות הסכם הממון ותשלם פיצויים!
קרא/י עוד..עוד בימים שלפני הנישואים רצוי לנסח הסכם שיסדיר את הנושאים הכלכליים בין בני הזוג.
קרא/י עוד..מה תוקפו של הסכם ממון שלא אושר כדין? פסק דין חריג נתן תוקף להסדר ממון...
קרא/י עוד..הדרך החוקית לאישור הסכם ממון בין בני זוג חד מיניים בבית המשפט לענייני משפחה...
קרא/י עוד..הכירו את הדרכים החוקיות לביטולו של הסכם ממון שקיבל תוקף של פסק דין...
קרא/י עוד..קראו אודות משרד עורכי הדין המוביל בישראל ומתמחה בדיני משפחה וגירושין.
קרא/י עוד..חתימה על ייפוי כח מתמשך וצוואה, דווקא בימים של קורונה וחוסר וודאות...
קרא/י עוד..כיצד יתחלקו הזכויות הפנסיוניות של הבעל במסגרת חלוקת הרכוש המשותף בגירושין?
קרא/י עוד..חשוב לשמור על הקטנים מפני ההשפעות הקשות של הגירושין והפרידה של ההורים...
קרא/י עוד..האם לאשה עומדת הזכות למחצית הזכויות בדירה במסגרת הליכי הגירושין מבעלה?
קרא/י עוד..הכירו את החוקים והכללים המכריעים בכל הנוגע לחלוקת הרכוש המשותף בעת גירושין
קרא/י עוד..בית המשפט קבע כי כשאין סכנה לאשה, אין סיבה להוציא צו הגנה כנגד הגרוש...
קרא/י עוד..הכירו את ההליך המשפטי לצורך הוצאת צו הגנה במקרים של אלימות קשה במשפחה...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני הבהיר ופירש את הקריטריונים הנדרשים לצורך אישור ההסכם
קרא/י עוד..מציאות החיים מוכיחה לנו בכל פעם כי רק עו"ד מעולה ינסח עבורך את ההסכם הראוי!
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני חייבים לאשר כל הסכם גירושין תקף!
קרא/י עוד..הכירו את הוראות סעיף 8(א) לחוק הירושה ומה בדיוק נחשב לעסקה אסורה בירושה?
קרא/י עוד..על בית המשפט ובית הדין הרבני חובה לוודא עם הצדדים לפני אישור הסכם גירושין!
קרא/י עוד..כיצד יפסוק בית המשפט בבואו לפרש הסכם גירושין חתום, שקיבל תוקף של פסק דין?
קרא/י עוד..