חתונה היא אולי ציון הדרך המשמעותי בחיים. לכל הפחות, מדובר ביסוד הראשון בבניית החיים של כל אחד ואחת מאתנו. מה אנחנו באמת יודעים על הפרק המכונן הזה?
אז נכון, זה מתחיל באהבה ובפרחים, רחבת ריקודים מלאה (לא בימים אלה של קורונה) וספירת השיקים. הנה בא האבל הגדול, לעיתים זה גם עלול חלילה להסתיים במפח נפש ובפרידה כואבת ורגזנית שתידרדר מהר מאוד לבית המשפט.
אז נכון, לא הכל ניתן לחיזוי, בוודאי לא בכל הקשור לזוגיות שמושתתת על המון עבודה הדדית, אבל מה בכל זאת יכול לעשות סדר במסלול האוהבים?
רבים מכם בוודאי ירימו גבה שישמעו את צמד המילים הסכם ממון אבל לא כולם באמת מבינים את המשמעות שלו.
גם אלה שבוחרים לעטוף את הזוגיות הממוסדת שלהם בעטיפת ההסכם הזה, לא תמיד מבינים אותו עד תומו. מה התועלת שבו, למי הוא מיועד והאם בכלל הוא חוקי?
תחילה נכיר כי החל משנת 1974, תקף בישראל חוק יחסי ממון בין בני זוג. עד אז חלה על זוגות נשואים הלכת השיתוף, שקבעה כי היחסים בין בני זוג בישראל הנם מאוזנים.
בתוך כך, הם אינם משקפים את הרישום של נכסיהם של בני הזוג שמתבטל ומתאזן כלשון החוק. בפועל זה אומר, כי גם במקרה בו תגיעה בת הזוג לחופה שברשותה דירה הרשומה על שמה בלבד, לו תהיה לזה כל משמעות בעת פקיעת הנישואים (גירושים או לא עלינו מוות), או אז יתחלק שווי הדירה בין שני בני הזוג שווה בשווה.
בתחילת שנת 1974 נכנס כאמור לתוקף חוק יחסי ממון ומאז חל הסדר איזון משאבים על כל מי שנישא לאחר כניסתו לתוקף.
איזון משאבים, הנו תהליך של חלוקת הנכסים והמשאבים באופן שווה בין בני הזוג, המתרחש עם פקיעתה של הזוגיות. עד כאן לגבי החוק הישראלי החל כאמור באופן אוטומטי על כל בני הזוג שמיסדו את זוגיותם באופן דתי ואזרחי כאחד.
הסכם ממון אם כן, הוא למעשה הסכם נוסף של חלוקת רכוש בין בני זוג ומרגע אישורו המשפטי, הוא מאפיל ומחליף את החוק הישראלי.
נכון, מדובר לרוב בשינוי עקרון האיזון, אולם הוא נעשה בהסכמה מלאה בין בני הזוג ובמטרה מראש לייצר מציאות ברורה של חלוקת הנכסים.
סיכום ביניים עד כה, חוק יחסי ממון (1974) חל באופן חוקתי וכללי על כל זוג בישראל, החוק שואף במהותו לאיזון במשאבים בין הצדדים, כלומר לחלוקה שווה של הרכוש בין בני הזוג, עם פקיעת זוגיותם. הסכם ממון מאידך, הנו הסכם פרטי המחלק את הרכוש באופן בו יחליטו בני הזוג. הסכם זה, תוקפו כפסק דין והוא למעשה הקובע.
מה עומד מאחורי מונח זה? כיצד הוא נעשה? ומה התועלת שבו אם בכלל?
הסכם ממון הנו הסכם משפטי ובתוך כך, גבולותיו, אופיו ותכניו, נתונים לשיקול דעת הצדדים, במקרה זה בני הזוג. רגע לפני שנתקדם נחשוב שנכיר פרט טכני חשוב לפיו, הסכם ממון ניתן לאישור בחתימתו של נוטריון, רושם הנישואין במועצה הדתית שבה נרשמו בני הזוג לנישואין, בית משפט לענייני משפחה או בית דין רבני.
זה כמובן במקרה שההסכם ייחתם לפני מיסוד הזוגיות, במקרה שונה בו יבקשו בני הזוג להחיל הסכם שכזה תוך כדי נישואים, יהיה צורך באישורו בבית משפט לענייני משפחה או בבית דין רבני, זאת מאחר ולהסכם יש תוקף משפטי של הסכם גירושים.
הסכם כזה יכול להתאים גם לידועים בציבור ועצם אישורו, יביא להכרה בזוגיות מצד המדינה. נדגיש שוב, הסכם ממון הנחתם בין בני זוג, גובר על ההסכם הקבוע בחוק הישראלי.
כאמור, הסכם ממון יכול להיות בעל יריעה רחבה מאוד של תחומים ובעל אופי יחודי לכל בני זוג, בהתאם להחלטתם. הסכם ממון מצוי, יכלול בראש ובראשונה פירוט על חלוקת הנכסים והרכוש, את הגדרתם, הבעלות עליהם וכמובן כיצד הם יתחלקו במקרה של פקיעת הזוגיות.
עוד נושאים שניתן לכלול בהסכם ממון: חובות כספיים קיימים ועתידיים, משכנתא והלוואות, ממון שיצטבר בעתיד כגון מכירות של חברות עסקיות, זכיות, ירושות ואף תשואות למיניהן שיצטברו על נכסים שכבר קיימים בהסכם לרבות פנסיה וקרנות השתלמות.
ישנם זוגות המבקשים לפרט בהסכם הממון את הוצאותיהם והכנסותיהם, כלומר כיצד תיעשה חלוקת ההוצאות וההכנסות בחייהם המשותפים והשוטפים.
נכון, מדובר בצעד שאינו שכיח, אולם הוא קיים במסגרת האפשרויות הרבות ביצירת הסכם ממון. על בסיס זה, ניתן להוסיף סעיפים נוספים רלוונטיים כגון מוניטין עסקי ונכסי קריירה, מועד חלוקת הרכוש ולמעשה כל סעיף שהזוג יבחר, בתנאי שאינו מנוגד לחוק ואינו פוגע בתקנת הציבור.
בתחילת אוגוסט 2020, דן בית המשפט העליון במקרה "הבוגדת", מקרה בו פסק בית הדין הרבני כי בשל העובדה כי בת הזוג בגדה בשותפה לחיים, היא אינה זכאית לחלוקה שוויונית של הרכוש.
בית המשפט העליון פרסם בעבר אמירות לפיהן, על אף העובדה כי בגידה הנה פגיעה בטאבו, אין בה עילה לפגיעה באופי השוויוני של חלוקת הרכוש, שהיא זכות חוקית ובסיסית.
כמובן שבמקרה זה, לא חתמו בני הזוג על הסכם ממון, שכן הוא היה מייתר את התערבותו של בית הדין הרבני או של כל ערכאה משפטית אחרת.
זאת הסיבה שבני זוג שבוחרים למסד את זוגיותם שלא על פי דת משה בישראל יחתמו לרוב על הסכם ממון, אם כי חשוב לציין שזוגות רבים המתחתנים באמצעות הרבנות, חותמים אף הם על הסכם ממון שילווה את חייהם המשותפים.
כמו כל הסכם משפטי, גם הסכם ממון בא לעשות סדר ולהותיר את המחלוקות מחוץ למערכת הזוגית, בעיקר אלה החומריות. ניסיון השנים מלמד כי הסכמי ממון חיוביים ומתבררים ברוב המקרים כצעד מאד חיובי וחכם.
רבים רואים בהסכם ממון כנטע זר וחומרי שהוכנס לעולם האהבה והזוגיות, שכן הוא מנוגד מראש לעקרון של מה ששלי שלך וקובע בדיוק את ההיפך: מה ששלי, שלי.
אולם, אי אפשר להתעלם מהעובדה שבלא מעט מקרים, מביא הסכם ממון לזוגיות מוסדרת וברורה מראש. יש לא מעט סיבות שהופכות את הסכם הממון לכלי רצוי בזוגיות.
הסכם ממון מונע באופן כמעט ודאי מחלוקות מיותרות ומלחמות "רוז ברוז" בין בני זוג שנפרדים. עולם הפרידות מלא במריבות שמידרדרות לשפל קיצוני במיוחד.
בנוסף, יש ביכולתו של הסכם ממון להבטיח ביטחון לילדים שלא יפגעו כלכלית מאחר ומעמדם הוסדר מבעוד מועד.
אם החלטתם לערוך הסכם ממון, ראוי לפנות לעורך דין המתמחה בניסוח הסמכי ממון על מנת שיוכל לעזור לכם בגיבוש הסכם שקול, מושכל והוגן, המותאם באופן מושלם לנתונים ולרצונות הרלוונטיים אליכם כבני זוג.
לסיכום, הסכם ממון אינו רעיון שנולד על ברכיה של אלת האהבה, לא מדובר בהסכם רומנטי שיסחף אתכם לירח הדבש, אולם אם הוא יעשה באופן שקול ומדוד, יש ביכולתו להסדיר את הזוגיות (בעיקר בפן הכלכלי), להסיר מתיחויות מיותרות ואף להבטיח שאם משהו ישתבש בעתיד, תוכלו לכל הפחות, לצעוד את תהליך הפרידה שלכם, על מסלול ירוק של הסכמות מראש.
עוד בנושא: הסכם ממון, חזקת התא המשפחתי ומיסוי מקרקעין הסכם ממון בין בני זוג חד מיניים
כל מה שחשוב לדעת לגבי ניסוח הסכם ממון לפני או במהלך נישואים, כולל דוגמאות...
קרא/י עוד..חזקת התא המשפחתי מאפשרת לקבל פטור מתשלום מס שבי ומס רכישה לפי חוק...
קרא/י עוד..הסכם ממון שנחתם לפני נישואים יצטרך אישור משפטי במקרה של שהזוג ינשא!
קרא/י עוד..יותר ויותר זוגות מחליטים לחיות יחד ללא נישואים וגם להם חשוב לערוך הסכם ממון...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה לא אישר הסכם ממון הנוגד את הוראות חוק הירושה...
קרא/י עוד..האם קיימת אפשרות לאכוף הסכם ממון שלא אושר כדין ולמרות שהצדדים חתמו על גביו?
קרא/י עוד..האישה לא פינתה את הדירה המשותפת למרות הוראות הסכם הממון ותשלם פיצויים!
קרא/י עוד..עוד בימים שלפני הנישואים רצוי לנסח הסכם שיסדיר את הנושאים הכלכליים בין בני הזוג.
קרא/י עוד..מה תוקפו של הסכם ממון שלא אושר כדין? פסק דין חריג נתן תוקף להסדר ממון...
קרא/י עוד..הדרך החוקית לאישור הסכם ממון בין בני זוג חד מיניים בבית המשפט לענייני משפחה...
קרא/י עוד..הכירו את הדרכים החוקיות לביטולו של הסכם ממון שקיבל תוקף של פסק דין...
קרא/י עוד..קראו אודות משרד עורכי הדין המוביל בישראל ומתמחה בדיני משפחה וגירושין.
קרא/י עוד..חתימה על ייפוי כח מתמשך וצוואה, דווקא בימים של קורונה וחוסר וודאות...
קרא/י עוד..כיצד יתחלקו הזכויות הפנסיוניות של הבעל במסגרת חלוקת הרכוש המשותף בגירושין?
קרא/י עוד..חשוב לשמור על הקטנים מפני ההשפעות הקשות של הגירושין והפרידה של ההורים...
קרא/י עוד..האם לאשה עומדת הזכות למחצית הזכויות בדירה במסגרת הליכי הגירושין מבעלה?
קרא/י עוד..הכירו את החוקים והכללים המכריעים בכל הנוגע לחלוקת הרכוש המשותף בעת גירושין
קרא/י עוד..בית המשפט קבע כי כשאין סכנה לאשה, אין סיבה להוציא צו הגנה כנגד הגרוש...
קרא/י עוד..הכירו את ההליך המשפטי לצורך הוצאת צו הגנה במקרים של אלימות קשה במשפחה...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני הבהיר ופירש את הקריטריונים הנדרשים לצורך אישור ההסכם
קרא/י עוד..מציאות החיים מוכיחה לנו בכל פעם כי רק עו"ד מעולה ינסח עבורך את ההסכם הראוי!
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני חייבים לאשר כל הסכם גירושין תקף!
קרא/י עוד..הכירו את הוראות סעיף 8(א) לחוק הירושה ומה בדיוק נחשב לעסקה אסורה בירושה?
קרא/י עוד..על בית המשפט ובית הדין הרבני חובה לוודא עם הצדדים לפני אישור הסכם גירושין!
קרא/י עוד..כיצד יפסוק בית המשפט בבואו לפרש הסכם גירושין חתום, שקיבל תוקף של פסק דין?
קרא/י עוד..