החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה), תשע"ה-2014 הנו חוק אשר נועד לסייע לבני זוג או להורים וילדיהם, ליישב סכסוך משפחתי ביניהם, בהסכמה ובדרכי שלום, תוך צמצום הצורך בקיום התדיינות משפטית, ומתוך התחשבות במכלול ההיבטים הנוגעים לסכסוך וטובת הילדים. כך קובע סעיף 1 לחוק.
כמו כן החוק נועד גם לצמצם את תופעת מירוץ הסמכויות וזאת נוכח פיצול הסמכויות בהליכי גירושין בין בתי הדין הרבניים ובתי המשפט לענייני משפחה.
תופעה זו גורמת לכך שבני הזוג ממהרים להגיש תביעות זה כנגד זה על מנת להשיג לעצמם יתרון בערכאה המשפטית שנוחה להם. כתוצאה מכך, הצד הראשון שמקדים להגיש תביעה כנגד בן הזוג, קונה סמכות להתדיין באותה ערכאה משפטית, באופן שיכול להשפיע על מהות ההסדרים שייקבעו ביניהם, וזאת לאור הגישות השונות הקיימות בין בתי הדין הרבניים לבתי המשפט האזרחיים.
החוק נועד על מנת לצמצם את מירוץ הסמכויות, על ידי כך שהוא מאפשר לאנשים ליישב את הסכסוך ביניהם בשקט וברוגע ובמסגרת הליך של הידברות, וזאת מבלי להיזקק לערכאות.
למעשה החוק מאפשר לבני זוג ליישב את הסכסוך ביניהם במעין הליך גישור במסגרת יחידת הסיוע לערכאות המשפטיות, וזאת מבלי להיזקק לערכאות המשפטיות עצמן, ומתוך הכרה בכך שההתדיינויות במסגרתן גורמות לא פעם לעוגמת נפש לבני הזוג, ובעיקר לילדיהם.
יחידת הסיוע הנה יחידה הנמצאת ליד בתי המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הדתיים, ואשר תפקידה להביא את הצדדים להסכמות ביניהם באמצעות אנשי טיפול מקצועיים מטעמה.
יובהר כי חוק זה הינו בגדר הוראת שעה ועל כן, נכון לחודש מרץ 2016, תחילתו של החוק הנה מיום 17.7.2016 והוא יהיה בתוקף למשך 3 שנים, דהיינו, עד ליום 17.7.2019 וזאת בהתאם לסעיפים 7 ו-8 לחוק.
עם זאת, לגבי בית דין דתי שעדיין לא הוקמה לידו יחידת סיוע, החוק יחול רק לאחר הקמת יחידת הסיוע, ובהתאם להוראות סעיף 7 לחוק.
סעיף 2 לחוק מגדיר את התובענות בסכסוכים משפחתיים שניתן להיעזר בהן ביחידות הסיוע, כתובענה בין בני זוג, בין הורים או בין הורים לילדיהם בכל אחד מהעניינים האלה:
בהתאם לסעיף 3 לחוק, מי שמעוניין להגיש תביעה בעניין של סכסוך משפחתי בפני בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הדתי, יגיש תחילה בפניו בקשה ליישוב הסכסוך, אשר לא תכלול טענות או עובדות בקשר לסכסוך או בקשר לסמכות השיפוט של הערכאה השיפוטית.
בעקבות הגשת הבקשה הצדדים יוזמנו ליחידת הסיוע של אותה ערכאה לצורך קיום פגישות במסגרתה.
במילים פשוטות: מי שמעוניין להגיש תביעה בעניין משפחתי יגיש קודם לכן את הבקשה ליישוב הסכסוך, אשר תהווה מעין הזמנה לצד השני לפתוח את ההליך בדרך של גישור באמצעות יחידת הסיוע.
צד שהוזמן להגיע ליחידת הסיוע מחוייב להגיע אליה באופן אישי, הואיל ודין הזמנה כזו כדין הזמנה לבית המשפט. בהתאם לשיקול דעתה של יחידת הסיוע, ניתן לכלול בפגישות גם עורך דין ביחידת הסיוע, שהנו בעל ידע וניסיון מקצועי של חמש שנים לפחות בתחום דיני המשפחה ובעל הכשרה וניסיון בתחום ישוב סכסוכים בהסכמה.
יחידת הסיוע תקיים עם הצדדים 4 פגישות מהו"ת קרי: מידע, הכרות, ותיאום וזאת כפי שנפרט להלן.
מידע: מתן מידע לצדדים על ההליכים המשפטיים הקיימים לעניין ישוב סכסוך משפחתי, ועל השלכות ההליכים הללו לרבות השלכות משפטיות, רגשיות, חברתיות וכלכליות.
בנוסף, ינתן להם מידע על דרכים ליישוב הסכסוך בהסכמה ולהתמודדות עם השלכותיו, לרבות ייעוץ, גישור, טיפול משפחתי או זוגי, ועל השירותים הניתנים לשם כך ביחידת הסיוע שליד הערכאה השיפוטית, בקהילה ובמגזר הפרטי.
היכרות: ביצוע היכרות עם הצדדים כדי להעריך יחד אתם את הצרכים שלהם ושל ילדיהם, וכן כדי לסייע להם לבחור את הדרכים המתאימות להם ליישוב הסכסוך בהסכמה ולהתמודדות עם השלכותיו.
תיאום: תיאום עם הצדדים לצורך קביעת תוכנית מתאימה להמשך ההליך, כולל קביעת הסדרים זמניים בעניין מזונות או הסדרי ראיית ילדים ועוד.
בתום פגישת המהו"ת האחרונה תמליץ יחידת הסיוע לצדדים לגבי סוג הליך ישוב הסכסוך בהסכמה שמתאים להם. תוך 10 ימים לאחר מכן, יודיע כל אחד מהצדדים ליחידת הסיוע האם הוא מעוניין להמשיך בהליך באמצעות יחידת הסיוע או שהוא מעוניין בהליך חלופי ליישוב הסכסוך.
פגישות המהו"ת תתקיימנה תוך 45 יום ממועד הגשת הבקשה, אם כי ניתן להאריך תקופה זו ל-60 יום. במהלך תקופת קיום פגישות המהו"ת וכן במהלך 10 הימים שלאחר מכן לצורך מתן ההודעה כאמור, וכן ב-15 הימים שלאחר מכן, וכן בכל תקופה אחרת שהצדדים יסכימו לה בכתב, לא יוכלו הצדדים להגיש כתבי תביעה ולנהל הליכים משפטיים ביניהם.
הוראה זו נקבעה על מנת להבטיח שתקופה זו תשמש לצורך ניסיון אמיתי וכנה לפתרון הסכסוך מחוץ לכתלי בית המשפט, וזאת מבלי שכל אחד מהצדדים יחשוש שהצד השני נוקט בהליכים מאחורי גבו.
עם זאת, כל אחד מהם יוכל להגיש בקשות לצווים דחופים לשמירת המצב הקיים ולעיכוב יציאה מהארץ, על מנת למנוע מצב של ניצול לרעה של ההליך במסגרת יחידת הסיוע.
במידה והצדדים לא יגיעו חלילה להסדר מוסכם ביניהם במסגרת התקופה שבה הם מנועים מלהגיש תביעה משפטית, רשאי הצד שהגיש את הבקשה ליישוב הסכסוך, להגיש תוך 15 ימים תביעה משפטית בעניין הסכסוך. ובמידה והוא לא עשה כן רשאי הצד השני להגיש תביעה בעניין זה.
שאלות? לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי מהיר!
עקרון כבוד המת הוא בעל מעמד חוקתי ומעטות הסיטואציות בהן אינו בא בחשבון...
קרא/י עוד..למי שייכים כספי התמורה? שאלה שעמדה להכרעה בבית המשפט לענייני משפחה...
קרא/י עוד..למי הייתרון מבחינת החוק וכיצד יכריע בית המשפט המחוזי בסכסוך בין בני המשפחה?
קרא/י עוד..4 אחים נקלעו לסכסוך בשל ירושת מניות שעברו מאמם המנוחה והגיעו לבית המשפט
קרא/י עוד..בימ"ש לענייני משפחה חייב אישה בתשלום פיצויים בשל הוצאת דיבה בהליך הגירושין...
קרא/י עוד..בני זוג מתגרשים ובני משפחה מסוכסכים: היזהרו מפני לשון הרע ופרסום דבר שקר!
קרא/י עוד..הכירו את הדרכים החכמות לפתרון סכסוך בין קרובי משפחה בעסק משפחתי משותף...
קרא/י עוד..עו"ד רם יוגב מציע כמה דרכים יצירתיות לפתרון מכובד של סכסוך בין הורים לילדים...
קרא/י עוד..אם חוייבה בתשלום פיצויים בשל לשון הרע כתוצאה של ניכור הורי והסתה של ילדתה...
קרא/י עוד..לפני שתובעים בני משפחה בגלל מריבה על ירושה, פנו אלינו והכירו דרך אלטרנטיבית...
קרא/י עוד..לעו"ד אורלי מנע-שני ניסיון רב שנים בפתרון סכסוכים בין בני זוג בדרך של כבוד הדדי...
קרא/י עוד..זו היא ההגדרה של בני זוג לצורך חוק הסדר ההתדיינות בין בני משפחה...
קרא/י עוד..פניה לבוררות מאפשרת לפתור סכסוכים מחוץ לכותלי בימ"ש ובלי תביעות מיותרות...
קרא/י עוד..אם נקלעתם לסכסוך משפחתי, מכל סיבה שהיא, חשוב שתקראו את הסקירה הבאה...
קרא/י עוד..קראו אודות משרד עורכי הדין המוביל בישראל ומתמחה בדיני משפחה וגירושין.
קרא/י עוד..חתימה על ייפוי כח מתמשך וצוואה, דווקא בימים של קורונה וחוסר וודאות...
קרא/י עוד..כיצד יתחלקו הזכויות הפנסיוניות של הבעל במסגרת חלוקת הרכוש המשותף בגירושין?
קרא/י עוד..חשוב לשמור על הקטנים מפני ההשפעות הקשות של הגירושין והפרידה של ההורים...
קרא/י עוד..האם לאשה עומדת הזכות למחצית הזכויות בדירה במסגרת הליכי הגירושין מבעלה?
קרא/י עוד..הכירו את החוקים והכללים המכריעים בכל הנוגע לחלוקת הרכוש המשותף בעת גירושין
קרא/י עוד..בית המשפט קבע כי כשאין סכנה לאשה, אין סיבה להוציא צו הגנה כנגד הגרוש...
קרא/י עוד..הכירו את ההליך המשפטי לצורך הוצאת צו הגנה במקרים של אלימות קשה במשפחה...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני הבהיר ופירש את הקריטריונים הנדרשים לצורך אישור ההסכם
קרא/י עוד..מציאות החיים מוכיחה לנו בכל פעם כי רק עו"ד מעולה ינסח עבורך את ההסכם הראוי!
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני חייבים לאשר כל הסכם גירושין תקף!
קרא/י עוד..