הסכם הורות משותפת הנו הסכם משפטי מחייב שנערך בין גבר ואשה שמעוניינים להביא ילד לעולם ולגדל אותו יחדיו וזאת מבלי לקיים קשר זוגי ממוסד ביניהם.
מטרת ההסכם הנה להגדיר להסדיר את מגוון הזכויות והחובות של כל אחד מההורים כלפי משנהו, ושל כל אחד מהם כלפי הילד המשותף. הסכם הורות משותפת יכול להיווצר בכל מיני נסיבות ובין מגוון אנשים, כגון בני או בנות זוג חד מיניים, שני הטרוסקסואליים, או חד מיני והטרוסקסואל.
גם ההריון יכול להיווצר במגוון אופנים, כגון הפריה מלאכותית של האשה או שימוש באם פונדקאית במקרה הצורך. ישנם גם מקרים בהם שני הצדדים אף מסכימים לקיים ביניהם יחסים לשם יצירת ההריון.
בחלק מהמקרים מדובר בצדדים שכבר הכירו זה את זה במשך תקופה מסויימת ורק לאחר מכן להיכנס למתכונת של הורות משותפת, אך לעיתים מדובר בשני צדדים שהכירו זה את זו מלכתחילה למטרת ההורות המשותפת.
בסקירה המפורטת שלפניך נסביר את הרציונל שבניסוח הסכם הורות משותפת, חשיבותו, הפרוצדורה המשפטית הכרוכה בהכנת ההסכם והנקודות החשובות שחשוב לכלול בכל הסכם שכזה, למען השקט הנפשי של הצדדים להסכם וטובת הילד/ה.
תהא אשר תהא הצורה בה הצדדים הסכימו ליצור את ההיריון המשותף להם, על דבר אחד אין חולק. בכל מקרה מומלץ לערוך ביניהם הסכם מפורט שיגדיר בצורה ברורה ומסודרת את מערכת הזכויות והחובות של כל אחד מהם כלפי השני, ושל שניהם יחדיו כלפי הילד המשותף.
לשם הבטחת עריכת ההסכם בצורה מקצועית ויעילה, רצוי לערכו באמצעות עורך דין מומחה לדיני משפחה בעל ניסיון וידע מקיף בנושא.
מטרת ההסכם הנה לגרום לצדדים לדון יחדיו ולהגדיר לעצמם מראש את מערכת הזכויות והחובות של כל אחד מההורים כלפי משנהו, ושל כל אחד מהם כלפי הילד המשותף, על מנת להקנות לצדדים בהירות ושקט נפשי בנושא זה ולמנוע מהם ככל הניתן מחלוקות וסכסוכים מיותרים בעתיד.
בשונה מהורים שמקיימים ביניהם קשר זוגי ומשפחתי ממוסד, על כל הזכויות והחובות שממילא נגזרות ממנו, כולל הדאגה המשותפת לילדיהם, אזי כאשר מדובר בצדדים להורות משותפת, לרוב מדובר בצדדים שאינם מתגוררים יחדיו ולמעשה אין ביניהם כל דבר שקושר ביניהם למעט הילד המשותף.
לפיכך, חשוב מאד שהם ידונו ויגדירו לעצמם מבעוד מועד ואף לפני הכניסה להריון, כיצד בכוונתם להסדיר את החובות והזכויות ביניהם לבין עצמם וביניהם כלפי הילד, במקום לקבל החלטות בעניין זה "תוך כדי תנועה", שלא פעם עלולות להביא למחלוקות, סכסוכים ומאבקים מיותרים על גבו של הילד המשותף להם.
הסכם ההורות המשותפת מומלץ בכל מקרה, גם אם הצדדים הכירו זה את זה עוד לפני ההחלטה להביא יחדיו ילד לעולם, אך כמובן שהוא מומלץ שבעתיים כאשר מדובר בשני צדדים שכלל לא הכירו אחד את השני לפני כן, כך שהם נפגשו לראשונה רק לצורך מטרת ההורות המשותפת.
ההסכם מחייב את הצדדים ממועד עריכתו והוא צופה פני עתיד. עם זאת, ניתן לאשר אותו בבית המשפט לענייני משפחה כדי לתת לו גם תוקף של פסק דין, דבר שיאפשר את אכיפתו באמצעות רשויות החוק ולרבות באמצעות לשכת ההוצאה לפועל.
בנוסף ולמרות שהדבר אינו מוסדר פורמלית במסגרת החוק, לעיתים יתכן כי בית המשפט יאשר את ההסכם עוד לפני לידת הילד ואף לפני הכניסה להריון, בתנאי שהוא איננו נוגד את טובת הילד או את תקנת הציבור.
כידוע, תהליך הבאת ילד משותף לעולם, כמו גם גידולו יחדיו, הנו תהליך מורכב ועתיר היבטים בעלי משמעות משפטית. לפיכך, על הסכם ההורות המשותפת לכסות את הנושאים המרכזיים שכרוכים בתהליך ההריון של הילד, ואת אופן גידולו תוך דאגה לכל הצרכים שלו.
במובן מסויים, הסכם הורות משותפת דומה בעיקרו להסכם גירושין של הורים לילדים.
להלן עיקר הנושאים שיש להסדיר במסגרת הסכם הורות משותפת:
תהליך ההריון - כמו כל הריון שגרתי אחר גם הריון במסגרת הורות משותפת כרוך בביצוע בדיקות גנטיות לאיתור מומים ומחלות קשות ומעקב הריון אחר אופן התפתחות העובר. לפיכך, על הצדדים לדון בסוגיות כגון מימון הבדיקות שאינן כלולות בסל הבריאות, מי יהיה הרופא שיבצע את מעקב ההריון, נוכחות הצדדים במסגרת בדיקות מעקב ההריון, וקבלת החלטות במקרה של גילוי מומים קשים וכיו"ב. כלומר, באיזה נסיבות יוחלט על הפסקת ההריון וביצוע הפלה יזומה.
עם זאת, יש לקחת בחשבון שגם אם הצדדים החליטו מראש על הפסקת ההריון בנסיבות מסויימות, יתכן שהאשה תחליט שלא להפסיק עם ההריון בדיעבד ובמקרה כזה לא ניתן יהיה להכריח אותה לבצע את ההפלה בניגוד לרצונה, חרף ההסכמה שהושגה מראש במסגרת ההסכם.
בחירת שם התינוק - בחירת שם התינוק יכול להישמע כנושא קל ערך לכאורה, אולם מדובר בנושא שיכול לא פעם לעורר מחלוקות רבות בקרב הצדדים להסכם, בדיוק כשם שהוא עלול להתרחש גם בקרב זוגות שנשואים זה לזה.
לפיכך, מומלץ להסדיר נושא זה מראש ולבחור יחדיו שם לתינוק. בנושא זה יש להסכים הן לגבי השם הפרטי של התינוק והן לגבי שם המשפחה.
זיכרו כי לפי החוק בארץ, כאשר נולד תינוק להורים שאינם נשואים זה לזה, שם משפחתו יהיה לפי שם המשפחה של אמו. לפיכך, על הצדדים להחליט האם התינוק ישא את שם המשפחה של האם או את שם המשפחה של האב, או את שמות המשפחה של שניהם.
- ראו סכסוך לדוגמא בנושא שם משפחתו של תינוק שהוריו אינם נשואים
קביעת משמורת וזמני השהות - מאחר שהצדדים להורות משותפת לרוב אינם גרים יחדיו, עליהם להסדיר גם את סוגיית המשמורת וזמני השהות, כשם שיש לקבוע ולהחליט בסוגיות אלו במקרה של הורים גרושים. לשם כך, ניתן לקבוע שאחד מההורים, בדרך כלל האם, יחזיק במשמורת על הילד בעוד השני יקבל זמני שהות עמו.
לחילופין, ניתן לקבוע כי שני ההורים יחזיקו במשמורת משותפת על הילד, תוך חלוקה פחות או יותר שווה ביניהם.
תשלום מזונות - בנושא זה יש להחליט כיצד הצדדים יממנו את מזונות הילד המשותף ותשלום כל ההוצאות שכרוכות בגידולו, לרבות הוצאות בסיסיות כגון דיור, מזון, לבוש, חינוך, בריאות והוצאות נלוות כגון טיולים, מתנות, בילויים, הוצאות בריאות ואף הוצאות חריגות וכיו"ב.
גובה סכום המזונות יקבע לפי קביעת המשמורת וחלוקת זמני השהות של הצדדים, הכנסותיהם של הצדדים והיקף הצרכים של הילד.
סוגיות נוספות שניתן לכלול במסגרת ההסכם כוללות את הגדרת המסגרות החינוכיות של הילד, קביעת מקום מגוריו של הילד בארץ תוך שמירת מרחק מגורים מסויים בין ההורים ואיסור לעבור עמו לחו"ל.
כמו כן חשוב להסכים לגבי תפיסת העולם לפיה יחונך הילד וסוג המסגרות החינוכיות שאליהן ילך. יש להסדיר במסגרת ההסכם את המנגנון לפתירת מחלוקות עתידיות, לדוגמא על ידי קביעת גורם מוסכם שיישמש כמגשר בין הצדדים, פניה להליך בוררות או לכל אמצעי אחר לפתרון סכסוכים בדרך של כבוד הדדי.
בהחלט. אפשר לערוך כל הסכם או חוזה לבד, ואין חובה חוקית להיעזר בעורך דין או בכל איש מקצוע אחר. אבל, ויש אבל גדול, בעיקר כשנוגעים לענייני המשפחה, על מנת לנסח הסכם מיטבי, הרמטי וצופה פני עתיד, צריך ידע משפטי נרחב ועדכני.
על מנת לנסח הסכם שיעניק הגדרות והגנה לצדדים יש צורך לראות ולהכיר מקרוב את התמונה הגדולה ובין השאר: את דיני המשפחה, דיני החוזים, הלכות משפטיות ופסקי דין מנחים, חוק הסכמים לנשיאת עוברים, חוק מרשם האוכלוסין, ענייני משמורת ומזונות ועוד!
ניסיון החיים מלמד כי ניסוח הסכמי הורות משותפת מחייב ידע משפטי והתמחות מיוחדת ולא באמת ניתן להבטיח כי הסכם שנכתב על ידי בני הזוג וללא עורך דין, ידע לתת מענה לעניינים וסוגיות שעלולים לצוץ בשנים לבוא.
אנחנו עומדים לרשותך בכל שאלה נוספת בנושא הסמכי הורות משותפת.
בית המשפט קבע כי כשאין סכנה לאשה, אין סיבה להוציא צו הגנה כנגד הגרוש...
קרא/י עוד..הכירו את ההליך המשפטי לצורך הוצאת צו הגנה במקרים של אלימות קשה במשפחה...
קרא/י עוד..האם יכול להיות שהבגידה משתלמת? הכירו את ההלכה הנהוגה בבית המשפט בישראל.
קרא/י עוד..הקשר הזוגי בעידן האינטרנט. נקודות למחשבה והדרך לחזור לאינטימיות זוגית...
קרא/י עוד..אחת מכל 3 נשים בישראל סובלת מאלימות כלכלית מצד בן הזוג. מה אפשר לעשות?
קרא/י עוד..הכירו את הדרך החוקית לחיות במשפחה חד מינית, להביא ילדים ולקבל הכרה רשמית...
קרא/י עוד..מה משמעות המושג הורה פסיכולוגי ומה הן הזכויות של הורה פסיכולוגי בענייני משפחה.
קרא/י עוד..בית המשפט הורה לחסן את הילדים למרות שאביהם התנגד שיעברו את החיסון...
קרא/י עוד..איך קובעים מה יהיה שם משפחתו של הילד בכל אותם מקרים שההורים אינם נשואים...
קרא/י עוד..עשור של שינויים חשובים בתחום דיני המשפחה בישראל. עורכי הדין מסבירים...
קרא/י עוד..כיצד מתייחסת היהדות למקרים של בגידה? מתי אפשר לכפות גירושין או לשלול מזונות?
קרא/י עוד..בית המשפט קבע: סעיף 55 לחוק הירושה חל גם לגבי ידועים בציבור בני אותו מין...
קרא/י עוד..הכירו את הזכויות המלאות של זוגות חד מיניים בישראל בהתאם לחוק ולפסיקה...
קרא/י עוד..ההבדלים העיקריים בין ערכאות השיפוט המקבילות בכל הנוגע לדיני המשפחה...
קרא/י עוד..בית המשפט דחה תביעה של בן שניסה לבטל ייפוי כח מתמשך שעליו חתמה אמו...
קרא/י עוד..האם בגידת אשה יכולה לשלול כוונת שיתוף בדירת מגורים? בג"צ פסק והכריע בשאלה...
קרא/י עוד..בכל שנה יותר ויותר זוגות מתגרשים בגלל אלימות מילולית. מה קורה בזוגיות שלך?
קרא/י עוד..עד מתי תמשיכי לסלוח ולהאמין לו שזה לא יקרה שוב? הנה כמה דברים שחשוב שתדעי
קרא/י עוד..בית המשפט קבע כי לא ניתן למנות אפוטרופוס למי שחתם על יפוי כח מתמשך!
קרא/י עוד..כל התשובות לכל השאלות בנושא עריכת ייפוי כוח מתמשך, לכל מקרה שלא יבוא...
קרא/י עוד..הסבתא ערכה הסכם מתנה ובית המשפט ביטל אותה בשל היותה דמנטית...
קרא/י עוד..יש הרבה יותר סיבות הגיוניות "למה לא להתחתן" ובכל זאת, רוב הזוגות מתחתנים...
קרא/י עוד..הכירו את הדרך החוקית לצורך בדיקת אבהות והכרעה שיפוטית לגבי זהות האב...
קרא/י עוד..הידעת? קיימת אפשרות לקביעת אבהות רק על סמך מסמכים וראיות בפני בית המשפט...
קרא/י עוד..מה משמעותה החוקית של ההתחייבות לתת מתנה וכיצד ניתן לבטל התחייבות כאמור?
קרא/י עוד..