בית המשפט לענייני משפחה בצפת ביטל הוראה בצוואת מנוחה שאסרה על מכירה או השכרה של דירה שהיא הורישה לילדיה, והתירה להם להשתמש בה אך ורק לצורך עריכת אזכרות, כך נקבע בפסק הדין המעניין בהליך ת"ע 10740-05-20 א.ע. נ' האפוטרופוס הכללי.
פסק דין זה ממחיש איך אפשר להוציא צו קיום לצוואה שנותן לה תוקף באופן כללי, אך עם זאת גם לבטל הוראות ספציפיות שלה שהינן אבסורדיות ומנוגדות לחוק הירושה.
בסקירה שלפניך נסביר את פסק הדין החשוב והרציונל העולה ממנו, לעניין מקרים דומים של הוראות בעיותיות בצוואה של מנוח והדרך החוקית להתמודד מולן ולמרות עקרון כיבוד כבוד המת.
תיק זה עסק במנוחה שנפטרה בשנת 2018, כשהיא מותירה אחריה 9 ילדים. בעלה של המנוחה נפטר לפניה, בשנת 2011. רכושם העיקרי של המנוחה ובעלה כלל את דירת המגורים שלהם, שנרשמה על שמם בחלקים שווים.
האב לא הותיר צוואה ועל כן הוצא לו צו ירושה שהעביר את חלקו בדירה למנוחה וילדיה, וכתוצאה מכך הפכה המנוחה לבעלת 3/4 מהזכויות בדירה, בעוד ילדיה הפכו לבעלים של ה-1/4 הנותר.
האם ערכה צוואה בשנת 2015 ובמסגרתה קבעה סעיף לפיו הדירה ש"בבעלותה" תועבר לכל ילדיה, אולם הם לא יורשו למכור או להשכיר את הדירה לעולם, אלא יוכלו להשתמש בה אך ורק לצורך קיום אזכרות ותו לא.
לאחר פטירת האם, הוצא לה צו קיום צוואה על ידי רשם הירושות. כעבור 3 חודשים הגישו כל ילדיה של המנוחה תביעה לתיקון הסעיף הנ"ל, באופן שימחק את ההוראה שאוסרת למכור או להשכיר את הדירה ומתירה להשתמש בה רק לאזכרות.
הילדים טענו שהאם היתה בת 90 במועד עריכת הצוואה, לא ידעה קרוא וכתוב ולא הבינה את המשמעות המשפטית שנובעת מנוסח ההוראה שלה, מאחר שלא הוסבר לה שהדירה אינה שייכת לה במלואה, הואיל ורבע מהזכויות בדירה שייכות לילדיה, מכוח ירושת אביהם המנוח.
עוד טענו הילדים שהוראת הצוואה מונעת מהם לנהוג ברכושם מנהג בעלים וסותרת את סעיף 42 (ד) לחוק הירושה בעניין יורש אחר יורש.
ב"כ היועמ"ש לא התנגד לביטול ההוראה הנ"ל, בנימוק שהילדים הנם בעלי הזכויות ברבע מהדירה ועל כן זכאותם לדרוש את פירוק השיתוף בדירה מרוקנת אותה מתוכן.
בית המשפט קיבל את התביעה והורה על ביטול ההוראה שאוסרת למכור או להשכיר את הדירה ומתירה להשתמש בה רק לאזכרות. בפסק הדין ניתן פירוט מעניין להחלטה זאת ומתוך כמה וכמה סיבות.
ההוראה פוגעת בזכות הילדים לנהוג מנהג בעלים בדירה
האיסור למכור או להשכיר את הדירה פוגע בזכותם של הילדים, שכאמור הנם בעלי רבע מהזכויות בדירה, לנהוג בחלקם בדירה מנהג בעלים ולממש את זכותם הקניינית, שהנה זכות חוקתית.
כך למשל, האיסור פוגע בזכות הילדים להעביר את חלקם בדירה או לעשות בו כל עיסקה אחרת, כאמור בסעיף 34 לחוק המקרקעין וכן שולל מהם את הזכות לדרוש את פירוק השיתוף, כאמור בסעיף 37 לחוק המקרקעין.
ההוראה מצווה נכס שאינו בבעלות המנוחה
לפי הפסיקה, אין אדם יכול להוריש יותר ממה שיש לו והוראה שמצווה נכס שאינו בבעלות המוריש הנה הוראה שביצועה אינו אפשרי, ועל כן דינה להתבטל לפי סעיף 34 לחוק הירושה, שקובע כי "הוראת צוואה שביצועה בלתי חוקי, בלתי מוסרי או בלתי אפשרי - בטלה".
לפיכך, המנוחה רשאית להורות בצוואתה רק לגבי חלקה בדירה, שהנו 75% ממנה, והיא איננה רשאית להורות מה ייעשה ב-25% מהזכויות בדירה, ששייכים לילדיה ועל כן יש לבטל את ההוראה גם מטעם זה.
ההוראה סותרת את סעיף 42(ד) לחוק הירושה בדבר יורש אחר יורש
משמעות האיסור למכור את הדירה הנה הורשת הדירה לכל צאצאיה של המנוחה, וזאת ללא הגבלה ועד לסוף כל הדורות שלהם ועל כן יש לבטלו, מאחר שהוא מנוגד לסעיף 42(ד) לחוק הירושה, לפיו "הוראת צוואה על דרך זו ליותר משניים - בטלה, זולת הוראה לטובתו של מי שהיה בחיים בשעת עשיית הצוואה".
מדובר בסעיף קוגנטי, קר, סעיף שלא ניתן לסטות ממנו, מאחר שסעיף 53 לחוק הירושה קובע במפורש שהמצווה אינו רשאי לקבוע בצוואתו הסדר שונה מההסדר שקבוע בסעיף 42(ד) לחוק.
אמנם, נקודת המוצא היא העיקרון הבסיסי בדיני הירושה לפיו מצוה לקיים דברי המת. עיקרון זה מעניק למצווה חופש לקבוע את תוכן צוואתו ולצוות מה יעשה ברכושו לאחר מותו, אולם חופש זה אינו מוחלט.
שיטות משפט שונות הגבילו, כל אחת בדרכה, את כוחו של המת לשלוט בחי, וזאת כדי לתחום את האפשרות הניתנת לאדם שנפטר לשלוט על נכסים מקברו.
חוק הירושה הישראלי נוקט בעמדת ביניים לפיה הוא מאפשר הורשה על דרך של יורש אחר יורש, אולם הוא גם מגביל אפשרות זו לשני יורשים בלבד, אלא אם כן היורשים הנוספים הם בין החיים בעת עשיית הצוואה, וזאת בשל הגישה לפיה אדם אינו יכול לצוות מי יהיו יורשי יורשיו עד סוף כל הדורות, כך נקבע בין השאר בהליך בע"מ 9085/16 פלונית נ' פלוני.
לפיכך, הוראת צוואה שמורישה נכס מסויים עד לסוף כל הדורות צריכה להתבטל, מאחר שהיא מנוגדת לסעיף 42(ד) לחוק הירושה וכן נוגדת את תקנת הציבור עד כדי היות ביצועה בלתי חוקי או בלתי אפשרי, כאמור בסעיף 34 לחוק הירושה.
לסיכום, בית המשפט הורה על ביטול ההוראה שאוסרת למכור או להשכיר את הדירה ומתירה להשתמש בה רק לאזכרות, מאחר שמדובר בהוראה שמביאה לשליטה מוגזמת של המת על החי, תוך פגיעה בזכותם הקניינית של היורשים וביצועה אינו אפשרי.
עוד בנושא: הדרך לביטול צוואה לפי חוק
הגיע הזמן להתאים גם את חוק הירושה המיתולגי למציאות החיים שלנו...
קרא/י עוד..בית המשפט הורה על קיום צוואתו של קשיש שהלך לעולמו ונישל את בנו מהצוואה...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה קבע כי המנוח היה כשיר לעריכת צוואה למרות הדמנציה...
קרא/י עוד..בימ"ש דן בעניין הוראות צוואה לגבי דירה שהוחלפה בחדשה לאחר כתיבת הצוואה...
קרא/י עוד..עריכת צוואה עשויה להוות את הגורם המכריע, שימנע סכסוך יורשים מיותר...
קרא/י עוד..איך מתמודדים מול מאבק ירושה, כאשר האשה השניה של המנוח זכתה לעיקר רכושו
קרא/י עוד..חתימה על ייפוי כח מתמשך וצוואה, דווקא בימים של קורונה וחוסר וודאות...
קרא/י עוד..מה עושים במקרה של התנגשות בין חוק הירושה לבין הוראות הסכם ממון שנתחם?
קרא/י עוד..הכירו את הוראות סעיף 8(א) לחוק הירושה ומה בדיוק נחשב לעסקה אסורה בירושה?
קרא/י עוד..חוק הירושה קובע מנגון לחלוקת העיזבון וכיסוי חובותיו של הנפטר בין היורשים...
קרא/י עוד..מה יעלה בגורלם של הנכסים הדיגיטליים שבחזקתו של אדם שהלך שנפטר ולעולמו?
קרא/י עוד..ישנם מקרים שבהם ניתן להתחרט ולחזור להיות יורש/ת לאחר הסתלקות מעיזבון...
קרא/י עוד..הכירו את הוראות חוק הירושה ופסיקת בתי המשפט במקרה של זיוף צוואתו של אדם...
קרא/י עוד..הכירו את משמעותו של סעיף 20 לחוק הירושה וכשרותם של העדים לצוואה...
קרא/י עוד..הכירו את האפשרות לביטול צו ירושה או צו קיום צוואה לפי סעיף 72 לחוק הירושה...
קרא/י עוד..הכירו את משמעותם של סעיפים 43 ו-44 לחוק הירושה ולפי הוראות המוריש בצוואה.
קרא/י עוד..הכירו את המבחנים שקובעים מתי היתה מעורבות פסולה בעריכת צוואה לפי הפסיקה!
קרא/י עוד..האם הצהרתו בעל פה של המצווה מספיקה לצורך ביטול הצוואה לפי חוק הירושה?
קרא/י עוד..סעיף 22 לחוק הירושה מסביר את הדרך לניסוח ועריכת צוואה בפני נוטריון מוסמך...
קרא/י עוד..בימ"ש לענייני משפחה פסל את תוקפה של הצוואה, וקבע כי אינה צוואה בעדים...
קרא/י עוד..אם הגיע הזמן לערוך צוואה הגעת למקום הנכון! התמחות ספציפית בעריכת צוואות...
קרא/י עוד..הכירו את המושג שלטון היד המתה ומתי ניתן להגביל את הוראות המצווה בהתאם...
קרא/י עוד..בין אם המדובר על הקדש פרטי או הקדש ציבורי, זה מה שקובע חוק הנאמנות...
קרא/י עוד..חוק הירושה מאפשר ליורשים להסכים ביניהם על אופן חלוקת העיזבון...
קרא/י עוד..הכירו את הדרכים החוקיות לצורך הגנה על צוואה מפנה התנגדות לקיומה או ביטולה...
קרא/י עוד..