ישנן כמה וכמה דרכים חוקיות שבאמצעותן ניתן וראוי להגן על צוואה מפני התנגדות עתידית לקיומה ו/או פניה לבית המשפט בניסיון לבטלה.
צוואה הינה מסמך משפטי במסגרתו מגלה המצווה את רצונו לגבי מה ייעשה ברכושו לאחר מותו ולמי הוא יחולק. מטבע הדברים, המדובר באחד המסמכים המשפטיים החשובים ביותר שהאדם הפרטי עורך בחייו, הגם שתחולתו רלוונטית לתקופה שלאחר מותו.
ברם, על מנת להקנות לצוואה תוקף משפטי מחייב ובאופן שיאפשר לממש את האמור בה בהתאם לרצון המצווה, יש להוציא לה צו קיום צוואה.
במידת הצורך נדרש גם להתגבר על ההתנגדויות שיוגשו במסגרת הליך הוצאת צו זה אם וככל שתוגשנה כאלה. לפיכך, על מנת להגן על הצוואה ולהבטיח את ביצועה המלא בבוא העת, ללא מחלוקות והתנגדויות מיותרות, מומלץ לעשות פעולות שונות בעניין זה, אשר יגבירו את הסיכויים לקבלת צו קיום לצוואה.
פעולות אלו נחלקות לשתי תקופות עיקריות:
הפעולות שמומלץ למצווה לנקוט בהן על מנת להגן על הצוואה שלו נחלקות אף הן לשני סוגים: הגנה פיזית והגנה משפטית.
מבחינת ההגנה הפיזית על הצוואה מפני אובדנה או השמדתה חלילה, מומלץ להניח את הצוואה ולשמור אותה במקום בטוח כגון כספת. כמו כן יש להפקיד עותק ממנה גם בידיו עורך דין ויכול שיהא זה עורך הדין שסייע לעריכת הצוואה וליידע את כל הנוגעים בדבר על כך.
בנוסף, ניתן להפקיד עותק מהצוואה בידי הרשם ענייני ירושה שבאזור מגורי המצווה, בהתאם לסעיף 21 לחוק הירושה, תשכ"ה-1965 וזאת במידה והמדובר בצוואה בכתב יד או בצוואה בעדים.
לשם כך על המצווה להצטייד באישור תשלום על האגרה, תעודת זהות, להכניס את הצוואה לתוך מעטפה סגורה שעליה יהיה רשום שמו והתאריך שבה הופקדה, ולמסור אותה להפקדה אצל הרשם במו ידיו.
הרשם אינו בודק את תוכן המסמך אך התאריך שבו הופקדה יהווה כראייה לכאורה שהצוואה אכן נעשתה על ידי אותו אדם לכל המאוחר בתאריך שבו נמסרה. יחד עם זאת, המצווה יהיה רשאי לבקש לקבל בחזרה את הצוואה שהפקיד אצל הרשם וזאת בכל עת בה יחפוץ.
מבחינת ההגנה המשפטית על הצוואה, חשוב להקפיד שהצוואה תיערך כדת וכדין, ובהתאם לכל הוראות החוקים והפסיקה הרלוונטיים לאופן עשייתה הספציפי.
עקרונית, החוק מאפשר לערוך צוואה בארבעה אופנים: צוואה בכתב יד, צוואה בפני עדים, צוואה בפני רשות וצוואה בעל פה.
לפיכך יש להקפיד כי ביצוע סוג הצוואה שנבחר בפועל יבוצע בדיוק בהתאם להוראות הדין, על מנת שלא ליצור פתח או סיכון ליצירת עילה להתנגדות לקיום הצוואה בגין כך. כך, לדוגמא, חשוב שצוואה בעדים תיערך בפני שני עדים, ושצוואה בכתב יד תיערך כולה בכתב ידו של המצווה.
בנוסף ועל מנת לשלול עילות להתנגדות לקיום הצוואה בגין מצבו הרפואי / נפשי / רגשי של המצווה, ולרבות עקב חשש להשפעה בלתי הוגנת על המצווה, בהתאם לסעיף 30 לחוק הירושה, מומלץ לצלם את אופן עריכת הצוואה וחתימתה על ידי המצווה, וכן להצטייד בחוות דעת רפואית אודות מצבו הפיזי והנפשי סמוך למועד עריכת הצוואה.
אמצעים אלו נחוצים במיוחד כאשר מדובר במצווה קשיש ו/או במצב פיזי / מנטלי רעוע. צרפו לצוואה מסמך רפואי רשמי המעיד כי המצווה היה צלול וכשיר משפטית מבחינה רפואית, נכון למועד כתיבת הצוואה. מסמך כזה יכול לחסוך הרבה כאבי ראש ותסבוכות מיותרות בעתיד.
לאחר פטירת המצווה הצוואה הופכת למסמך סופי וגמור, שכן לא ניתן עוד לשנותה. כל שנותר לעשות בשלב זה הינו להגיש בקשה למתן צו לקיום הצוואה, ולקוות שלא תוגשנה התנגדויות מיותרות לצו.
כדי למנוע ככל הניתן הגשת התנגדויות כאלו מומלץ להימנע מיצירת סיטואציות שעלולות להצמיח עילות להגשת התנגדות כזו.
לשם כך, מומלץ להימנע ממתן כל אינפורמציה מיותרת מצד מי שהיה לו קשר כלשהו לעריכת הצוואה, ואשר עלולות לשמש כבסיס או ראיה לעילת השפעה בלתי הוגנת מצידו על המצווה בהתאם לסעיף 30 לחוק הירושה או מעורבות בעריכת הצוואה בהתאם לסעיף 35 לחוק.
כך, לדוגמא, מומלץ להימנע מלמסור מידע בדבר מתן תמיכה למצווה שעלול לשמש כבסיס לעילה בדבר היווצרות תלות בין המצווה לאותו אדם ובניגוד לסעיף 30 לחוק, או מידע בדבר יצירת הקשר שבין המצווה לבין העורך הדין שסייע לו בעריכת הצוואה, שעלול לשמש כבסיס לעילה בדבר מעורבות אותו אדם בעריכת הצוואה כאמור בסעיף 35 לחוק.
במידה וכבר קיימים לכאורה פגמים כלשהם לגבי כשרות הצוואה, צורניים או מהותיים, חשוב לאתר אותם מבעוד מועד על מנת להתכונן אליהם ולדעת כיצד להתמודד עמם במידה ופגמים אלו יוזכרו במסגרת ההתנגדות.
כך, לדוגמא, סעיף 32 לחוק מסמיך את רשם הירושות או בית המשפט לענייני משפחה לתקן טעות סופר טכנית שנפלה בצוואה, כגון לגבי תיאורו של אדם או של נכס, בתאריך, במספר, בחשבון וכדומה, אך זאת בתנאי שניתן לקבוע בבירור מה הייתה כוונתו האמיתית של המצווה.
ברם, על מנת להתחקות אחר כוונתו האמיתית של המצווה, יש ללמוד עליה כפי שהיא משתמעת מתוך לשון הצוואה, ובמידה שהיא אינה משתמעת מכך, כפי שהיא משתמעת מתוך הנסיבות החיצוניות לאופן עריכת הצוואה. כך קובע סעיף 54 לחוק.
הנסיבות החיצוניות הינן נסיבות הכוללות את כל האירועים הרלוונטיים שהתרחשו עד לעריכת הצוואה, בעת עריכתה בפועל ולאחר עריכתה, ואשר מהם ניתן ללמוד על אומד דעתו שלהמצווה.
לשם כך מומלץ מאד ליורשים על פי הצוואה לאסוף כמה שיותר ראיות על נסיבות אלו, לרבות באמצעות מסמכים בכתב ועדים חיצוניים שהיו עדים לנסיבות אלו.
קריאה נוספת: אישור צוואתו של קשיש שהוריש את כל רכושו למטפלת!
חתימה על ייפוי כח מתמשך וצוואה, דווקא בימים של קורונה וחוסר וודאות...
קרא/י עוד..הכירו את הוראות סעיף 8(א) לחוק הירושה ומה בדיוק נחשב לעסקה אסורה בירושה?
קרא/י עוד..בקשה לביטול צו קיום צוואה איננה כפופה לדיני ההתיישנות כי אם לדיני השיהוי...
קרא/י עוד..פסילת צוואה בהתאם להלכה משפטית חשובה, גם כשאין עילה מובהקת לפסלות...
קרא/י עוד..ניכור הורי בגיל השלישי הנה תופעה מצערת, ואנו מציעים דרך משפטית הולמת להתמודד.
קרא/י עוד..האם בכל מקרה של התנגדות לצוואה המתנגד ינושל ויאבד את חלקו?
קרא/י עוד..הורים, בן ואשתו החליטו לערוך צוואה הדדית, שתוקפה עמד למבחן בפני בימ"ש...
קרא/י עוד..בית המשפט הורה לבטל את הצוואה מאחר והתברר כי המנוח לא הבין את תוכנה...
קרא/י עוד..בית המשפט הורה לכבד צוואה מאוחרת ולבטל צוואה הדדית שנערכה לפניה...
קרא/י עוד..הכירו את משמעותו החוקית ותכולתו של הסדר יורש אחר יורש בצוואה הדדית...
קרא/י עוד..הכירו את האפשרות לצוות את רכושו של אדם ליורש ולאחריו ליורש אחר לפי החוק...
קרא/י עוד..בית המשפט הורה כי יש לכבד אות הוראות המצווה ולא הותיר לבטל את הסעיף בצוואה!
קרא/י עוד..בית המשפט דחה התנגדות למתן צו ירושה בטענה שלא הוכח קיום צוואת שכיב מרע...
קרא/י עוד..החוק קובע באילו מקרים קיימת עילה ראויה להגשת התנגדות לקיום צוואה ופסילתה...
קרא/י עוד..הכירו את משמעותו של סעיף 20 לחוק הירושה וכשרותם של העדים לצוואה...
קרא/י עוד..הכירו את הכללים והדרך הנכונה שבה יש לפעול על מנת להביא לפסילתה של צוואה!
קרא/י עוד..מה עולה בגורל החיסיון כאשר המצווה הולך לעולמו לאחר ניסוח צוואה ומה לגבי יורשיו?
קרא/י עוד..האם החיסיון שחל בין עו"ד ללקוח חל גם לאחר שהלקוח נפטר ובעת קיום הצוואה?
קרא/י עוד..הגיע הזמן להתאים גם את חוק הירושה המיתולגי למציאות החיים שלנו...
קרא/י עוד..בית המשפט הורה על קיום צוואתו של קשיש שהלך לעולמו ונישל את בנו מהצוואה...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה קבע כי המנוח היה כשיר לעריכת צוואה למרות הדמנציה...
קרא/י עוד..בימ"ש דן בעניין הוראות צוואה לגבי דירה שהוחלפה בחדשה לאחר כתיבת הצוואה...
קרא/י עוד..בית המשפט הורה על ביטול הוראות צוואה הפוגעות בזכויות היורשים ובתקנת הציבור...
קרא/י עוד..עריכת צוואה עשויה להוות את הגורם המכריע, שימנע סכסוך יורשים מיותר...
קרא/י עוד..איך מתמודדים מול מאבק ירושה, כאשר האשה השניה של המנוח זכתה לעיקר רכושו
קרא/י עוד..