בארץ קיימים שני סוגי מזונות: מזונות ילדים ומזונות האישה. כל אדם שנמצא בהליך גירושין מגיע בשלב כלשהו לשאלת גובה תשלום המזונות. לאחר חתימת הסכם הגירושין או לאחר פסק דין בנושא, לעיתים עולה צורך להגדיל את תשלומי המזונות כפי שנקבעו מסיבות שונות ומגוונות.
תשלום מזונות הילדים נועד לממן את השתתפות אחד מבני הזוג, בדרך כלל הבעל, במימון הוצאות הילדים שנמצאים אצל בן הזוג השני ולעתים גם לממן את השתתפותו של הבעל בהוצאות האישה עצמה.
מזונות ילדים ומזונות האישה נקבעים בהתאם לדין האישי החל עליהם. כך לדוגמא, כאשר מדובר ביהודים אזי המזונות יפסקו בהתאם להלכה היהודית.
סכומי המזונות נקבעים בהתאם למצבם הכלכלי של כל אחד מבני הזוג וכן בהתאם לצרכים ולרמת החיים של הילדים או האישה בתקופת הנישואים.
סכומי המזונות יכולים להיקבע במסגרת פסק דין שיינתן בתביעת מזונות, או במסגרת הסכם גירושין שאושר כדין על ידי בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.
ברם, בכל מקרה אין המדובר בסכום מזונות סופי וחלוט. שכן סכום המזונות המקורי נקבע בהתאם לנסיבות מצבם הכלכלי של כל אחד מבני הזוג וצרכיהם של הילדים והאישה. לפיכך, ניתן לעתור לשינוי סכום המזונות בכל מקרה שחל שינוי נסיבות מהותי אשר מצדיק את שינוי סכום המזונות.
סעיף 13(א) לחוק לתיקון דיני משפחה (מזונות), התשי"ט-1959, קובע כי בית המשפט רשאי לשנות את אשר נקבע בהסכם, בוויתור ובפסק דין, אם ראה לעשות כן על סמך נסיבות שנועדו למבקש או שנשתנו אחרי ההסכם, הוויתור או פסק הדין.
בשורה ארוכה של פסקי דין נקבע כי פסק מזונות אינו יוצר מחסום סופי מפני חידוש ההתדיינות, וניתן לחזור ולפנות לבית המשפט בקשר לנושא המזונות, בכפוף להוכחת התנאי כי חל שינוי מהותי בנסיבות המצדיק את שינוי הקביעה המקורית. את המושג "שינוי נסיבות" בהקשר זה נהוג לפרש באורח דווקני.
שאם לא כן עלול להיות מופר האיזון בין המגמה להביא לסופיות הדיון לבין הצורך להתאים את גובה המזונות לצרכי החיים ולמצבי החיים משתנים, בין של צד הזכאי להם ובין של צד החייב בהן.
כך נקבע, למשל, בהליך מ"א 410/94 (י-ם) הלוי נ' הלוי, ובהליך ע"א 363/81 פייגה נ' פייגה וכן בהליך תמ"א 957/93 פלונית נ' אלמוני.
בהתאם, ניתן גם לעתור ולהגיש תביעה להגדלת סכום המזונות בכל מקרה שקרה שינוי נסיבות מהותי אשר מצדיק זאת.
אישה או ילדים אשר מעוניינים להגדיל את סכום המזונות שנפסק להם, צריכים להגיש תביעה להגדלת סכום המזונות בפני בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, אשר במסגרתו נקבע סכום מזונות המקורי.
הכללים לגבי תביעה להגדלת סכום מזונות זהים לכללים לגבי תביעה להפחתת סכום מזונות. בשתי התביעות יש להוכיח קיומם של שלושה תנאים מצטברים.
האחד, כי נגרם שינוי מהותי בנסיבות אשר בגינו לא יהיה זה צודק להשאיר את פסק הדין על כנו. השני, כי הצדדים השאירו פתח במפורש או מכללא לשינוי בנסיבות. והשלישי, כי התובע פועל בתום לב ומגיש את תביעתו בניקיון ידיים.
השינוי בנסיבות צריך להיות שינוי מהותי בלבד, להבדיל משינוי של מה בכך. המדובר בשינוי במצב השורר היום לעומת הנסיבות שהיו קיימות בעת מתן פסק הדין שמבקש התובע לתקן.
יש להוכיח כי המדובר בשינוי משמעותי, מתמשך ובלתי צפוי. כלומר, שהמדובר בשינוי שלא ניתן היה לצפותו בעת מתן פסק הדין. כך נקבע ע"י ביהמ"ש העליון במסגרת הליך ע"א 363/81 פייגה נ' פייגה. כמו כן יש להוכיח את השינוי המהותי יש באמצעות ראיות מוצקות וכבדות משקל.
קראו בהרחבה: הפחתת מזונות ילדים הפחתת מזונות אישה
השינוי צריך לרדת לשורשו של אחד מהמרכיבים הבאים: עצם החיוב במזונות, סכום החיוב, צרכי הילד, יכולת הבעל, יכולת האם ורכושו של הילד.
הנטל להוכחת שינוי הנסיבות המהותי המצדיק את שינוי סכום המזונות ולרבות הגדלתו, מוטל על בעל הדין הטוען זאת. כך נקבע בהליך ע"א 1880/94 קטן נ' קטן ובשורה של פסקי דין נוספים שעסקו בנושא.
דוגמא לשינוי מהותי בנסיבות אשר יצדיק הגדלת סכום מזונות האישה או הילדים הינה כאשר אירע שינוי קיצוני לרעה במצב הכנסותיה של האישה, או שינוי קיצוני לטובה במצב הכנסותיו של הבעל.
דוגמא נוספת הינה כאשר אירע שינוי מהותי במצב בריאותה של האישה אשר פוגע בכושר השתכרותה, ולעיתים אף מגדיל את הוצאותיה הרפואיות.
לגבי הגדלת מזונות ילדים, נקבע כי ככל שמזונות הילדים שנפסקו רחוקים מהסכום המינימלי עבור כל ילד, אשר כיום עומד על כ-1,300 ₪ לא כולל הוצאות מדור, חינוך, הוצאות חריגות, והוצאות מדין צדקה, כך גם יטה בית המשפט להגדיל את סכום המזונות.
יובהר כי העובדה שהילדים גדלו אינה מהווה שינוי נסיבות מהותי לצורך הגדלת סכום המזונות שלהם. שכן ברור כי בית המשפט צפה זאת בעת מתן פסק הדין למזונות, ומאליו הוא צפה צרכיהם משתנים בהתאם.
מצד שני, כאשר ישנו שינוי מהותי במצב הבריאותי או הנפשי של אחד הילדים או שינוי במצבו הנפשי, אזי ניתן לומר כי המדובר בשינוי נסיבות שהינו בלתי צפוי, שיכול להצדיק את הגדלת סכום המזונות.
דוגמא נוספת הינה במקרה וסכום המזונות לא כלל תשלום עבור מדור אלא שלאחר מכן נוצר גם צורך לממן הוצאות עבור רכיב זה.
קראו בהרחבה: כיצד נקבעת הכנסת ההורים לצורך קביעת מזונות?
בית המשפט לענייני משפחה מסביר כיצד מחשבים את הכנסת ההורים בהליך הגירושין
קרא/י עוד..הכירו את עמדת ביהמ"ש והחוק, שמגדירים את הכללים לקביעת גובה תשלומי המזונות.
קרא/י עוד..אלה הכללים שנקבעו לצורך קביעת מזונות ילדים במשמורת משותפת לפי הפסיקה...
קרא/י עוד..החוק לתיקון דיני משפחה (מזונות) וההלכה היהודית קובעים כללים שחשוב לך להכיר...
קרא/י עוד..בית המשפט העליון קבע קבע הלכה תקדימית וחשובה בדבר חלוקת המזונות...
קרא/י עוד..באילו מקרים ניתן וראוי לפנות לבית המשפט לצורך הפחתת מזונות אישה לפי חוק?
קרא/י עוד..הכירו את הדרך המהירה לצורך פניה לבימ"ש והקטנת תשלומי המזונות לילדים...
קרא/י עוד..הדין הדתי מדביק פערים: הפחתת מזונות ילדים במקרה של משמורת משותפת...
קרא/י עוד..זאת הדרך לדאוג לתשלומי המזונות המגיעים לך ולילדים למרות ההליכים...
קרא/י עוד..החוק מאפשר לך לפעול בכמה דרכים שונות לצורך גביית דמי המזונות מהגרוש הסרבן...
קרא/י עוד..בית המשפט העליון הכריע בשאלה, האם זוהי סיבה לשנות את מזונות הילדים...
קרא/י עוד..מה עושים כאשר אב גרוש שנפל לתרדמת נדרש לשלם מזונות? במקרה אשר נדון...
קרא/י עוד..למרות שפסק דין המזונות ניתן בחו"ל, האישה הגישה בקשה לאכיפתו בארץ...
קרא/י עוד..כיצד מכריעים בנושא תשלומי מזונות קטינים כשלהורים משמורת משותפת?
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה פסק והכריע כי האם תשלם מזונות ילדים לאחר הגירושין...
קרא/י עוד..מהם הקריטריונים לקבלת מזונות בן זוג מן העיזבון וכיצד נקבע סכום המזונות
קרא/י עוד..מתי הורים זכאים למזונות מן העיזבון של ילדם ומהי עמדת בית המשפט בנושא זה.
קרא/י עוד..חוק הירושה קובע את זכותם של הילדים לקבל את מזונותיהם מתוך כספי העיזבון...
קרא/י עוד..לא רבים יודעים אך החוק מאפשר לתבוע מזונות ילדים גם מבני משפחה מדרגה שניה.
קרא/י עוד..האם לבית הדין סמכות לדון בתביעות שעניינן תשלומי מזונות ילדים ואם כן מתי?
קרא/י עוד..פסק דין לדוגמא: תמ"ש 6936-09-13 א.ג. נ' י.ג. שקבע כי האישה תשלום מזונות ילדים...
קרא/י עוד..כיצד מתייחס בית המשפט לענייני משפחה למקרים של גניבת זרע ומה קובע החוק?
קרא/י עוד..הכללים לפיהם נקבעים תשלומי המזונות לאישה בהתאם לכללי ההלכה היהודית...
קרא/י עוד..באילו מקרים יפסוק בית המשפט מזונות משקמים בגירושין ומתי לא יפסקו המזונות?
קרא/י עוד..במקרים לא מעטים ניתן וראוי לפנות בבקשה לבית המשפט על מנת לקבל מזונות זמניים!
קרא/י עוד..072-3360526
|
|
info@good-divorce.co.il | |
שעות פעילות: 9:00 - 19:00 |
|
כתובת: החרש 16, נס ציונה |