גניבת זרע הינה מונח שנועד לתאר מקרה אישה נכנסת להריון מזרע של גבר וזאת בניגוד לידיעתו וממילא בניגוד להסכמתו.
לא פעם הדבר מתרחש כאשר הגבר והאישה מקיימים ביניהם יחסי מין באופן אקראי או במסגרת מערכת יחסים אינטימית כלשהי, אך ללא קשר זוגי מחייב, וממילא מבלי שהגבר ירצה להביא לעולם ילד עם אותה האישה.
הגניבה יכולה להתרחש לדוגמא, כאשר האישה מציגה מצג שווא לגבי היעדר יכולתה להרות, לרבות בשל היותה עקרה או מאחר והיא נוטלת גלולות למניעת הריון בעוד שאין הדבר כך.
עם זאת יובהר כי עקרונית אין במסגרת דיני המשפחה הגדרה משפטית למונח גניבת זרע ואף אין המדובר בעבירה פלילית. בסקירה שלפניך נסביר אודות מעמדם של הילד שיוולד ואמו שאחראית על גניבת זרעו של האב.
על מנת לוודא כי הגבר הנו אכן האב של הילד, יש להגיש בקשה בפני בית המשפט לענייני משפחה לקבלת צו אשר מורה על ביצוע בדיקה גנטית לשם קביעת האבהות של הגבר על הילד, וזאת בהתאם לסעיף 28א לחוק מידע גנטי, תשס"א-2000.
הצו ינתן רק במידה והוא עולה בקנה אחד עם טובת הילד ובמיוחד כאשר אין כלל חשש שהילד עלול להיות מוגדר כממזר על פי תוצאות הבדיקה. לדוגמא, כאשר מדובר במקרה בו האב איננו בעלה של האישה.
עוד יצויין כי בזמן ההריון לא ניתן לכפות על האישה לבצע הפלה בטענה של גניבת זרע וזאת לאור זכות האישה לבריאות ולשלמות גופה, ובשל העובדה כי העובר חלק מגופה.
מבחינת ההשלכות של גניבת הזרע, יש להבחין בין מישור היחסים שבין האב לילד לבין מישור היחסים שבין האב לאישה.
מבחינת מישור היחסים שבין האב לילד, ביהמ"ש העליון בישראל קבע כי כאשר גבר מקיים יחסי מין עם אישה, עליו לקחת בחשבון כל התפתחות היכולה לנבוע מכך, ולרבות כניסת האישה להריון ועליו לשאת באחריות לילד שייוולד כתוצאה מכך. טענת גניבת הזרע איננה יכולה לשמש כטענת פטור מאחריות במקרה שכזה.
במסגרת הליך ע"א 5464/93 פייר נ´ פייר קבע ביהמ"ש העליון כי: "גבר המקיים יחסי מין עם אישה, בין בעקבות פיתוי ובין בלעדיו, אחראי לתוצאות הטבעיות של מעשיו. פיתוי אינו מעשה מרמה. מי שאינו יכול לעמוד בפיתויים לסוגיהם אינו פטור בשל כך מאחריות למעשיו".
עוד נקבע במסגרת הליך ע"א 360/64 אבוטבול נ´ קלוגר כי: "בקיום מגע מיני ללא נישואין, אין אצלנו, מן הבחינה המשפטית, לא משום אי חוקיות ולא משום אי מוסריות, ולא משום הפרה או סיכון של תקנת הציבור או שלומו, ואין בו כדי לשלול או לסכל זכויות תביעה או סעד המוענקות עפ"י דין".
לפיכך, ילד שנולד בעקבות גניבת זרע זכאי אף הוא למלוא הזכויות כלפי אביו, ממש כמו כל ילד אחר. הסיבה העיקרית לכך הנה שאין להפלות בינו לבין ילדים אחרים, כאמור בהליך ע"א 620/74 מור נ' פלונית, וכן מאחר שהילד לא צריך להיענש על חטאי אמו, כאמור בהליך תמ"ש 24281/06 מ.ו. נ' צ.ש.ו.
בין היתר הילד יהיה זכאי לקבל מאביו תשלום מזונות. בנוסף, הילד יהיה זכאי לרשת את אביו, כמו כל ילד אחר של אותו האב, אלא אם כן האב שלל את זכות הילד לרשת אותו במסגרת צוואה. עם זאת, לא ניתן לשלול במסגרת הצוואה את זכות הילד לקבל מזונות מתוך עיזבון האב.
מבחינת מישור היחסים שבין הגבר לאישה, הרי שהגבר זכאי להגיש תביעת פיצויים נזיקית כנגד האישה בהתבסס על עילות כגון: מרמה, הונאה, מצג שווא כוזב, חוסר תום לב, או הפרת חוזה לא כתוב.
לשם כך על הגבר להוכיח כי האישה אכן רימתה אותו ביודעין וכי אין המדובר בכניסה להריון בלתי מתוכנן בכלל, שנעשתה ללא כל כוונה גם מצד האישה.
טענת האישה לפיה הגבר בחר להימנע מלהשתמש באמצעי מניעה, איננה יכולה לפטור אותה מאחריותה להצגת מצג שווא בפני הגבר, אך הדבר יכול להיחשב בגדר אשם תורם מצידו ובהתאם לכך להפחית מסכום הפיצוי שבו תחוייב האישה.
ברם, מאחר והמדובר בדרך כלל במילה של הגבר מול המילה של האישה לא קל להוכיח טענה כזו. כמו כן, מאחר ופסיקת פיצויים לטובת הגבר כלפי האשה עלולה לפגוע ביכולתה של האישה לממן את צרכי הילד, אזי בתי המשפט נוטים לקבל תביעות כאלה במקרים חריגים יחסית.
במסגרת הליך ת.א. 23789-02-11 גלילה נ' חן ניתן ביום 26.11.2013 פסק דין של בית משפט השלום, אשר פסק פיצוי לגבר עקב גניבת זרע. בית המשפט קבע כי האישה רימתה את הגבר בכך שהציגה בפניו מצג כוזב שהנה עקרה ואין ביכולתה להרות, ועל כן הם קיימו יחסי מין ללא אמצעי מניעה.
בית המשפט פסק לגבר פיצוי בסך של 150,000 ₪ בגין גניבת הזרע. עם זאת, ביהמ"ש ניכה מסכום זה את מחציתו, בשל האשם התורם של הגבר, אשר נמנע מלהשתמש באמצעי מניעה למרות שהנו אדם בוגר ומיושב בדעתו, כך שחזקה עליו שידע את ההשלכות לכך מדרך הטבע. לפיכך בסופו של דבר בית המשפט פסק לגבר פיצוי בסך של 75,000 ₪.
שאלות? לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי מהיר!
עמדתם העדכנית של בתי המשפט בישראל בכל הנוגע לשינוי תשלומי מזונות הילדים...
קרא/י עוד..בית המשפט הורה על הפחתה משמעותית בתשלומי המזונות בשל שינוי זמני שהות...
קרא/י עוד..הכירו את הדרך המהירה לצורך פניה לבימ"ש והקטנת תשלומי המזונות לילדים...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה מסביר כיצד מחשבים את הכנסת ההורים בהליך הגירושין
קרא/י עוד..הכירו את הזכות הנלווית לתביעת מזונות אישה ו/או ילדים, במסגרת הליך גירושין...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה פסק בעניין תשלומי המזונות תוך הקפדה על הכללים...
קרא/י עוד..בית המשפט חייב אב גרוש בתשלום מזונות זמניים לבנותיו למרות הסדר קינון הורי...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה הכריע בשאלת תשלומי מזונות הילדים בהסדר קינון הורי...
קרא/י עוד..העמדה המהפכנית של הרב אוריאל אליהו לגבי החיוב במזונות ילדים לפי ההלכה...
קרא/י עוד..בית המשפט המחוזי קבע כי יש לבטל פסק דין הנוגד את הלכת בע"מ 919/15...
קרא/י עוד..האם הליכי פשיטת הרגל של האב הגרוש מהווים עילה להפחתת תשלומי מזונות ילדים
קרא/י עוד..בית המשפט הורה על הפחתה משמעותית בתשלומי המזונות לילדה שעברה את גיל 6
קרא/י עוד..בימ"ש לענייני משפחה ריכך את התנאים לפיהם יורה על הפחתת מזונות הילדים...
קרא/י עוד..המשמורת משותפת וזמני הזהות שווים, כיצד יתחלקו ההורים בתשלומי המזונות?
קרא/י עוד..בימ"ש העליון קבע כי הלכת בע"מ 919/15 כשלעצמה אינה מהווה שינוי נסיבות מהותי!
קרא/י עוד..בית המשפט העליון קבע קבע הלכה תקדימית וחשובה בדבר חלוקת המזונות...
קרא/י עוד..הוביל את בית המשפט להחלטה על ביטול תשלומי המזונות מצדו של האב...
קרא/י עוד..במקרים קיצוניים ונדירים בלבד ניתן לפנות לבית המשפט לצורך ביטול תשלומי מזונות...
קרא/י עוד..המדריך המלא שמסביר איך לגבות חוב מזונות באמצעות הליכי הוצאה לפועל...
קרא/י עוד..החוק מאפשר לך לפעול בכמה דרכים שונות לצורך גביית דמי המזונות מהגרוש הסרבן...
קרא/י עוד..איך קובעים מתי בדיוק המדובר על הוצאות חריגות ושני ההורים צריכים להתחלק בהן...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה פסק והכריע כי האם תשלם מזונות ילדים לאחר הגירושין...
קרא/י עוד..מה עושים כאשר אב גרוש שנפל לתרדמת נדרש לשלם מזונות? במקרה אשר נדון...
קרא/י עוד..הדין הדתי מדביק פערים: הפחתת מזונות ילדים במקרה של משמורת משותפת...
קרא/י עוד..הדרך החוקית והמהירה להגשת תביעה להגדלת תשלום המזונות לאישה והילדים...
קרא/י עוד..