הליך הגירושין השגרתי והנפוץ הנו כידוע תהליך לא קל לאף אחד מהצדדים ולרוב מלווה בלחצים ומתחים רבים.
הדבר בא לידי ביטוי במיוחד כאשר בני הזוג מנהלים את הליך הגירושין שלהם באמצעות בית המשפט, תוך התכתשות מתמדת ומאבק בלתי פוסק במטרה להכניע זה את זה.
לא פעם ניהול הליך כזה מביא להתשת בני הזוג, ולדרדור היחסים ביניהם באופן בלתי הפיך, ומי שבעיקר משלם את המחיר על כך הנם ילדיהם המשותפים אך גם בני המשפחה והחברים שסביבם.
על מנת להקל על הליך זה פותחו מספר דרכים המאפשרות לבני הזוג לנהל את הליך הגירושין שלהם בהסכמה ומתוך כבוד הדדי.
אחת הדרכים המומלצות מאד בהקשר זה הנה ניהול הגירושין במסגרת הליך גישור ומחוץ לכותלי בית המשפט. במסגרת הליך זה פועל המגשר לגשר על עמדות הצדדים, על מנת להביאם לחתום על הסכם גירושין המגן על האינטרסים של שניהם יחדיו ושל ילדיהם המשותפים כמובן.
לאפשרות לגירושין בהליך גישור ישנם מספר יתרונות מובהקים עבור בני הזוג שרוצים להתגרש ועבור הסובבים אותם.
הייתרון הראשון במעלה הינו חסכון בזמן, כסף, ואנרגיות נפשיות. הליך הגישור הינו הליך קצר ומהיר יחסית, ועל כן הוא כרוך בתשלום שכ"ט קטן בהרבה מזה המשולם לעורכי הדין של הצדדים במסגרת ניהול תיק בבית המשפט.
לעומת זאת, בשל העומס והצפיפות המוטלים על בתי המשפט בארץ, ניהול הליך גירושין בבית המשפט עלול לארוך זמן רב ואף שנים. מטבע הדברים הדבר כרוך בבזבוז תשלומי עתק בגין שכ"ט לעורכי דין, אגרות בית משפט, עדים, מומחים וכמובן גם בזבוז זמן יקר ואנרגיות נפשיות רבות.
כמו כן, הליך הגישור מתנהל מתוך מטרה מוצהרת להביא לסיום הסכסוך בין הצדדים על דרך הפשרה, וזאת בצורה מוסכמת ומכובדת.
מכך נובעים שני יתרונות משמעותיים נוספים:
ראשית, הסיכויים להביא לסיום סופי של ההליכים בין הצדדים גדלים באופן משמעותי. שכן, בית המשפט מצווה להכריע בין העמדות היריבות של הצדדים ולבחור באחת מהן על פני השניה.
אמנם, ישנם לא מעט שופטים שמנסים לפשר בין הצדדים, אך הכלים שישנם ברשותם לשם כך במסגרת ההליך השיפוטי הנוקשה הינם מצומצמים ביותר.
לפיכך ובלית ברירה, לא פעם נאלצים השופטים להכריע ולהעדיף את עמדת אחד הצדדים על פני משנהו. במקרה כזה עלול הצד השני שעמדתו לא התקבלה לחוש כי זכויותיו קופחו שלא בצדק, ולהגיש ערעור על פסק הדין של בית המשפט.
דבר זה עלול לגרור את הצדדים להמשך ארוך ומיותר של מעגל ההתכתשות ביניהם. לעומת זאת, מטרת הגישור הינה בראש ובראשונה לגשר בין העמדות המנוגדות של הצדדים, ולהגיע לפשרה מוסכמת ביניהם, המקובל עליהם לחלוטין. פתרון זה מבטיח במידה רבה את סיומו הסופי של הסכסוך בין הצדדים.
שנית, הליך הגישור מתנהל תוך הקפדה יתרה על ניהול משא ומתן באופן מכובד. דבר זה חשוב במיוחד כאשר מדובר בסכסוכי גירושין, אשר מעצם טבעם טעונים במתחים וכעסים רבים בין בני הזוג. מתחים אלו נוטים לא פעם להתעצם עקב ההתכתשויות שמתנהלות בין הצדדים במסגרת תיק בית המשפט.
קראו בהרחבה: מתי ניתן להגיש תביעה בהתאם לחוק גישור חובה
לעומת זאת, במסגרת הגישור הצדדים מגיעים מלכתחילה מתוך הלך רוח מפוייס יחסית, ובמטרה לא להכניע זה את זה, כי אם להגיע להסכם שיהיה מקובל על שניהם.
בנוסף, אופיו הבלתי פורמאלי של הליך זה, מספק לצדדים הזדמנויות רבות להיפגש ולנהל מו"מ ישיר ביניהם, ולהביע את עמדותיהם בצורה חופשית וגלויה.
דבר זה מאפשר להם לעתים לפרוק חלק נכבד מהמתחים והתסכולים הקיימים ביניהם. כתוצאה מכך, יש ביכולתם להגיע לא רק להסכם גירושין ביניהם, אלא גם לשקם את היחסים ביניהם. שיקום היחסים בין הצדדים משפיע באופן משמעותי על הסיכויים לכיבוד ההסכם על ידם ובעיקר על ילדיהם המשותפים.
בנוסף, הליך הגירושין בהסכמה הינו הליך בלתי פורמלי לחלוטין וגם לכך ישנם מספר יתרונות.
ראשית, הליך זה פטור מסדרי הדין והראיות אשר חלים על ההליך המשפטי. כתוצאה מכך יכולים הצדדים להגיע לפתרונות יצירתיים וגמישים אשר חורגים מהוראות החוק היבש, בשעה ששופטי בתי המשפט כבולים בפסיקתם להוראות החוק וההלכה.
שנית, המדובר בהליך וולונטרי לחלוטין, ממנו כל אחד מהצדדים יכול לפרוש בכל עת במידה והוא איננו שבע רצון ממנו ולפנות או לחזור לבית המשפט. כך קובעת תקנה 8(א) לתקנות בית המשפט (גישור), תשנ"ג-1993.
בהקשר זה יודגש כי הליך הגישור הינו בהליך חסוי וסודי, ולפיכך פרטים שנמסרו במסגרת הליך הגישור לא ישמשו ראיה בהליך משפטי אזרחי, בהתאם לתקנה 3(ב) לתקנות אלו. בנוסף, בהתאם לתקנה 5 לתקנות אלו, המגשר מצווה לשמור בסודיות כל מידע שנמסר לו במסגרת הגישור ולא למסור אותו לאף צד שלישי, כולל בית המשפט עצמו.
הפניה לגישור במסגרת הליך גירושין כולה להתקיים או בטרם פנו הצדדים לבית המשפט, או לאחר שהם כבר פנו לבית המשפט. לא פעם בית המשפט יוזם בעצמו את העברת התיק למסלול גישור ומציע זאת לצדדים, במידה והוא נוכח כי הם בשלים ומתאימים לכך.
לגבי הכישורים הנדרשים מהמגשר, יובהר כי עקרונית אין חובה כי הוא יהיה עורך דין. ברם, מטבע הדברים, ומאחר שהמדובר בנושא שהינו מורכב מאד מבחינה משפטית, ובעל השלכות לטווח ארוך, במיוחד כאשר ישנם ילדים משותפים, חשוב ומומלץ מאד כי המגשר יהיה עורך דין המתמחה בהליכי גירושין.
בנוסף, רצוי מאד שעורך דין המגשר יהיה גם בעל כישורים מוכחים בניהול מו"מ רגישים ובעייתיים, ובעל אינטליגנציה רגשית גבוהה, על מנת שהוא יוכל לנווט את המו"מ בין בני הזוג בתבונה ובקור רוח, וכן להרגיע ולפייס בין הצדדים במידת הצורך.
משהוסכם בין הצדדים על זהות המגשר, ניתן לפנות לניהול הליך הגישור. הליך הגישור הינו הליך קצר ומהיר יחסית, אשר בדרך כלל אורך פגישות ספורות בלבד.
על פי רוב המגשר מקיים בהתחלה שיחה ראשונית בנוכחות הצדדים יחדיו. זאת במטרה לשמוע את טענותיהם ולברר את מידת נכונותם ובשלותם להגיע לפשרה במסגרת הליך הגישור.
לאחר מכן מקיים המגשר פגישות נפרדות עם כל אחד מהצדדים, עם או בלי נוכחות עורכי דין מייצגים. במסגרת פגישות אלו כל אחד מהצדדים משמיע את טענותיו באופן פתוח וגלוי, ומבלי לחשוש כיצד הדבר יתקבל על ידי הצד השני.
לאחר שהמגשר שמע את טענות הצדדים בנפרד, הוא מקיים פגישה נוספת, והפעם בנוכחות שני הצדדים, וזאת במטרה לגשר ביניהם ולהגיע לנוסח הסכם גירושין שיהיה מקובל על שניהם באופן מלא.
ולבסוף, המגשר מנסח את הסכם הגירושין, מחתים את הצדדים ומגישו בשמם לאישור בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, ולקבלת תוקף כשל פסק דין.
עוד בנושא: חוק הגישור ויתרונותיו של הליך הגישור לגירושין
בכל זוגיות יש מריבות ומצד שני, לא רבים מהזוגות יודעים לריב בצורה מכובדת...
קרא/י עוד..בית המשפט קבע כי למגשרים בהליך הגישור עומדת זכות עצמאית לחיסיון מוחלט!
קרא/י עוד..הכירו את יתרונותיו הרבים של הליך הגישור לצורך גירושין בלי מלחמות מיותרות...
קרא/י עוד..מאבק בין בני משפחה על ירושה, טוב שיפתר במסגרת הליך גישור ולא בבימ"ש...
קרא/י עוד..איך הגיב ביהמ"ש לטענה כי התביעה הוגשה בטרם עת לפי חוק הגישור החדש...
קרא/י עוד..זאת הדרך הנכונה, החכמה, המהירה והזולה ביותר לפתרון סכסוכים בין בני משפחה...
קרא/י עוד..קראו אודות משרד עורכי הדין המוביל בישראל ומתמחה בדיני משפחה וגירושין.
קרא/י עוד..חתימה על ייפוי כח מתמשך וצוואה, דווקא בימים של קורונה וחוסר וודאות...
קרא/י עוד..כיצד יתחלקו הזכויות הפנסיוניות של הבעל במסגרת חלוקת הרכוש המשותף בגירושין?
קרא/י עוד..חשוב לשמור על הקטנים מפני ההשפעות הקשות של הגירושין והפרידה של ההורים...
קרא/י עוד..האם לאשה עומדת הזכות למחצית הזכויות בדירה במסגרת הליכי הגירושין מבעלה?
קרא/י עוד..הכירו את החוקים והכללים המכריעים בכל הנוגע לחלוקת הרכוש המשותף בעת גירושין
קרא/י עוד..בית המשפט קבע כי כשאין סכנה לאשה, אין סיבה להוציא צו הגנה כנגד הגרוש...
קרא/י עוד..הכירו את ההליך המשפטי לצורך הוצאת צו הגנה במקרים של אלימות קשה במשפחה...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני הבהיר ופירש את הקריטריונים הנדרשים לצורך אישור ההסכם
קרא/י עוד..מציאות החיים מוכיחה לנו בכל פעם כי רק עו"ד מעולה ינסח עבורך את ההסכם הראוי!
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני חייבים לאשר כל הסכם גירושין תקף!
קרא/י עוד..הכירו את הוראות סעיף 8(א) לחוק הירושה ומה בדיוק נחשב לעסקה אסורה בירושה?
קרא/י עוד..על בית המשפט ובית הדין הרבני חובה לוודא עם הצדדים לפני אישור הסכם גירושין!
קרא/י עוד..כיצד יפסוק בית המשפט בבואו לפרש הסכם גירושין חתום, שקיבל תוקף של פסק דין?
קרא/י עוד..על האם להעביר דירה לילדים לאחר מותה - האם תנאי זה תקף ואינו סותר את החוק?
קרא/י עוד..בקשה לביטול צו קיום צוואה איננה כפופה לדיני ההתיישנות כי אם לדיני השיהוי...
קרא/י עוד..פסק דין חשוב של בית הדין הרבני, בתביעת גירושין בה ייצגנו את הבעל. פסק הדין המלא
קרא/י עוד..הכירו את האפשרות לבטל ולהפסיק את תשלום המזונות לאישה שהנה סרבנית גט...
קרא/י עוד..דיון בהחלטת בית הדין הרבני לכפות גט על אישה עקב התנהלותה הקיצונית בהליך...
קרא/י עוד..