בישראל 2019, אחוז הגירושין עומד על כ-27% שהם קצת יותר מאחד עשר אלף זוגות שעושים מידי שנה פרסה במערכת היחסים שלהם ונפרדים. 1 מתוך 3 זוגות מתגרשים. 57% מתיקי הגירושין בשנה זו, החלו בהסכמה הדדית ואילו רק 42% מהם הגיעו לשולחן הדיונים מתוך סכסוך.
מעל ל-2,200 מתביעות הגירושין בסכסוך הוגשו ביוזמת האישה ורק 1,496 ביוזמת הבעל. 5,699 תיקי גירושין נפתחו בהסכמה הדדית על ידי שני בני הזוג.
עם פרסום הנתונים צוטט מנהל בתי הדין הרבניים באומרו: "יש לראות נתון זה בחיוב שכן הוא עשוי ללמד על כך שבני זוג למדו להעדיף הליך בהסכמה על פני ניהול תביעות".
אף אחד לא באמת מצפה שהליך הגירושין יהיה מלווה בזרי פרחים וניחוחות של שמחה, אחרי הכל מדובר בשבר ועל אף העובדה כי לא תמיד מגיע השבר בעקבות אירוע נגטיבי משמעותי, גירושין הם תמיד הליך קשה.
בכל זאת, אם נשים דגש עם המילה הליך, נוכל להבין כי ניתן לקיים אותו בנתיב של שלום ולא של מלחמה. ניתן בהחלט להתגרש בשיתוף פעולה והאמינו לנו, זה הדבר הכי טוב שאפשר לעשות אם כבר מתגרשים.
איך עושים זאת? איך מתגרשים מבלי להותיר אחרינו אדמה חרוכה? איך מנהלים הליך גירושין בשיתוף פעולה ומתוך כוונה כנה להיפרד בכבוד הדדי? כיצד מפרקים את התא המשפחתי מבלי לרסק אותו? מה הן בעצם החלופות שיכולות להבטיח שנגיע אל מדרגות הרבנות במינימום נזק אישי, משפחתי וכלכלי?
עלויות ניהול הליכי הגירושין יכולות להגיע לסכומי עתק. העלויות הגבוהות עשויות להשפיע באופן מהותי על ההליכים והדרך המשפטית של בני הזוג המתגרשים. אז מעבר לקושי האישי של פירוק התא המשפחתי, ההיפרדות הקשה מהילדים והחיוב להתרגל למציאות חיים חדשה, משפיע הליך הגירושין על המצב הכלכלי של שני בני הזוג.
מדובר למעשה בהליך רצוף הוצאות רבות, החל מפתיחת תיק, תשלום אגרות, הגשת תביעות, תשלומי מזונות, הגשת ערעורים, בקשות לסעדים זמניים ועוד!
אם בוחרים בדרך של תביעות והתנצחות משפטית היו בטוחים שההוצאה הגדולה ביותר תהיה שכר הטרחה של עורכי הדין שייצגו אתכם, משני הצדדים כמובן.
אנחנו יכולים לספר ממקור ראשון, שכאשר אין ברירה [מכל סיבה שהיא] ומגיעים לכדי התדיינות משפטית בהליכי הגירושין, עלויות ההליכים עשויות לנסוק במהירות ובהתאם לאמוציות שבין הצדדים המתגרשים.
במילים אחרות, רמת ההסכמה בין בני הזוג היא פקטור מרכזי במיוחד במחיר ההליכים הצפויים. ככל שתמשכו את ההליך וככל שהמחלוקות יהיו קשות ומהותיות יותר, כך תשלמו יותר ותבזבזו הרבה יותר זמן יקר ואנרגיות חסרות תחליף.
לא בכדי נאמר כבר אין ספור פעמים כי היחידים שמרוויחים בהליכי גירושין הם עורכי הדין ואין זאת קלישאה. אנחנו באמת מרוויחים מהליכי הגירושין ונמשיך לעשות את זה גם בעתיד, רק שאנחנו תמיד דוחפים וממליצים לבני הזוג לפנות להליך של גירושין בשיתוף פעולה. הליך הרבה יותר נבון, יעיל ובנוסף לכך גם חסכוני באופן משמעותי.
זה בכל הקשור להיבט הכלכלי של הליך גירושין, אבל מה עלול לקרות בהיבט הרגשי והאישי למתגרשים ולילדיהם?
עד לאמצע העשור החולף, היתה דינמיקה של הסלמה בהליכי גירושין. השוק הפך לגועש ותחרותי בכיוון השלילי בעיקר, שהמוטו הוא "איזה עורך דין ישיג לי יותר".
הרגשות השליליים בשיתוף "השמן" שהוסיפו חלק מעורכי הדין למדורה, הגביהו את גובה הלהבות בהליכי הגירושין והחברה הישראלית התוודעה למונחים קשים כגון ניכור הורי שהידרדר למספר מקרי אלימות קשה במשפחה ועל רקע הליך הגירושין חסר הפשרות.
דיונים מתישים הפכו את הילדים לכלי מיקוח וגרמו לפירוק טוטאלי של משפחות. כל אלה, הובילו לחקיקה בכנסת שעברה כמה גלגולים ואושרה בסופו של דבר במה שקרוי "חוק הגישור" המחייב בני זוג לעבור ניסיון של הליך גישור בטרם ייכנסו בהיכלי המשפט ויחלו בתביעות הדדיות.
קחו אוויר, החלטתם להתגרש? זה לא חייב להיות סוף העולם, לא משנה מה הרקע, אפשר לעשות את זה אחרת, אפשר להתגרש בשלום.
בנוסף לשקט הנפשי ולחסכון הכספי, זה גם יחסוך הרבה זמן ויאפשר לך לצאת לדרך חדשה הרבה יותר מהר. כאמור, בהתאם לחוק החדש, רגע לפני יריית הפתיחה המשפטית של ההליך, ייעצרו הצדדים בפגישות הגישור.
תמרור עצור זה, עשוי בחלק גדול מהמקרים, לרכך מעט את האווירה השוררת בין הצדדים, גם במקרים בהם בני הזוג מגיעים לגירושין מתוך סכסוך רווי רגשות שנראה כמו סוף העולם.
נזכיר כי יש יותר ויותר זוגות שמגיעים לנקודה זו בהסכמה מראש, כלומר בכוונה לעשות את ההליך בהסכמה ובשיתוף פעולה כנה. לא חייבים לחכות להליך הגישור לפי חוק ותמיד ניתן לבחור עורך דין מומחה בהליכי גירושין, על מנת שייצג אתכם כל הדרך לניסוח הסכם גירושין בהסכמה.
בהליך כזה יהנו בני הזוג ממעטפת מסייעת במיוחד של צוות מומחים מקצועי, שיעניק מטריה מלאה שתשקף את כל הדרוש לצורך הגעה להסכם במהירות וללא מהמורות מיותרות. הצוות המקצועי כולל על פי רוב עורך דין או שניים, פסיכולוג מומחה בתחום המשפחה או יועץ זוגי ובמידת הצורך גם פסיכולוג ילדים.
במקרים ספציפיים ולפי הצורך ניתן לשתף בהליך גם אקטואר, עובדת סוציאלית ואנשי מקצוע נוספים. הליך גירושין בשיתוף פעולה מוביל לכך שעיקר האנרגיה והמטענים הרגשיים יופנו אך ורק למציאת פתרונות והסכם משותף שיושג בדרך הקצרה והיעילה ביותר.
בהליך שכזה הפעם היחידה שתפגשו את השופט בבית המשפט תהיה רק לצורך אישור ההסכם. הליך בשיתוף פעולה של הצדדים המתגרשים כמעט ומעלים את הנזק הצפוי להתרחש בהליכי גירושין מלאי קונפליקטים.
במצב כזה, יהיה ניתן להגיע להפרדה כלכלית מבלי לפגוע אחד בשני וברוב המקרים בני הזוג המתגרשים ישמרו על קשר סביר, מכובד ומכבד גם בתום ההליך ולאורך החיים. זה כמובן יעשה הרבה טוב לילדים וימנע מהם כמעט את כל הרע שמביא עמו הליך גירושין טעון ואמוציונלי.
מאחר והקשר מסתיים בטוב, קשרים עתידיים עם בני זוג חדשים יתקבלו בצורה טובה יותר על ידי הילדים ועל ידי בני הזוג עצמם. גם בהשוואה להליך הגישור הרי שהליך של גירושין בשיתוף פעולה נחשב יעיל יותר.
אז נכון, קל להסביר אבל הרבה יותר קשה לעשות, שהרי רבים מגיעים להליך הגירושין מתוך פערים שעל פניו קשים לגישור, שאז לא פשוט לבחור ולהכנס להליך הגירושין בשיתוף פעולה. מספיקה פעולה אחת של אחד מבני הזוג על מנת לסקל את האפשרות לבחור בדרך של שיתוף פעולה ולכן חשוב להתייעץ ולשמוע עוד לפני שמקבלים החלטות כלשהן.
זוגות רבים מגיעים להליך הגירושין חשדניים וסקפטיים, לרבים מהם נראה הליך הגישור כנטל וכגורם מעכב. מה שבטוח המציאות הרעה לפיה לא ניתן להתגרש בשלום, השתנתה.
בהנחה שהפרידה היא בלתי נמנעת, צריך להפנים כי הכל בידיים שלכם. בידיכם לעצב את גורלכם. מישור המאבקים תמיד פתוח, אולם הוא גובה מחיר יקר ביותר, הן כלכלי והן אישי ומשפחתי. מחיר שלעיתים עלול להגיע עד לריסוק החיים שלכם ושל הקרובים לכם. מחיר שרבים מתחרטים ששילמו אותו בהמשך הדרך.
מחקרים רבים מצביעים על החשיבות העצומה שבתקשורת חיובית בין בני זוג שמתגרשים. יש לה השפעה ישירה על חייכם וכמובן על ילדיכם.
מה שיכול לסייע במיוחד לבני הזוג להתגרש בשלום, הוא קודם כל ההכרה המשותפת שזוהי הדרך הטובה והנכונה ביותר לסיים את החיים המשותפים. הרצון לסיים את מערכת היחסים בלי מלחמות עקובות רגשות ומשקעים, חייבת לעמוד כזרקור לנגד עיניהם של בני הזוג.
להסלים את מערכת היחסים זה קל, לשפר אותה ולהחזיק אותה באופן סביר שייראה גם לעיני הילדים, זה האתגר החשוב.
זוגות רבים שהצליחו לממש הליך בשיתוף פעולה הרוויחו חיים טובים ושלווים להם ולילדיהם. על הדרך הם גם חסכו הרבה מאוד כסף. עצרו בגישור. הפנימו את המסר הזה. פנו לשיחה עם עורך דין מנוסה וקבלו ייעוץ משפטי נוסף.
עוד בנושא: כמה טיפים לגבי הסכם הגירושין הצפוי
קראו אודות משרד עורכי הדין המוביל בישראל ומתמחה בדיני משפחה וגירושין.
קרא/י עוד..בית הדין הרבני הבהיר ופירש את הקריטריונים הנדרשים לצורך אישור ההסכם
קרא/י עוד..מציאות החיים מוכיחה לנו בכל פעם כי רק עו"ד מעולה ינסח עבורך את ההסכם הראוי!
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני חייבים לאשר כל הסכם גירושין תקף!
קרא/י עוד..על בית המשפט ובית הדין הרבני חובה לוודא עם הצדדים לפני אישור הסכם גירושין!
קרא/י עוד..כיצד יפסוק בית המשפט בבואו לפרש הסכם גירושין חתום, שקיבל תוקף של פסק דין?
קרא/י עוד..על האם להעביר דירה לילדים לאחר מותה - האם תנאי זה תקף ואינו סותר את החוק?
קרא/י עוד..פסק דין חשוב של בית הדין הרבני, בתביעת גירושין בה ייצגנו את הבעל. פסק הדין המלא
קרא/י עוד..הכירו את האפשרות לבטל ולהפסיק את תשלום המזונות לאישה שהנה סרבנית גט...
קרא/י עוד..דיון בהחלטת בית הדין הרבני לכפות גט על אישה עקב התנהלותה הקיצונית בהליך...
קרא/י עוד..פסק דין נדיר, חשוב ומעניין של בית הדין הרבני חייב אישה לתת גט לבעלה העגון...
קרא/י עוד..כלים מעשיים שיעזרו לך לנסות ולהציל את חיי הנישואין ולמנוע פרידה וגירושין...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני דחה תביעת אשה לחלקה בדירת ירושה ותשלום דמי כתובה...
קרא/י עוד..באילו מקרים האשה יכולה לתבוע תשלום של של דמי הכתובה? בית הדין הרבני הכריע...
קרא/י עוד..התחייבת לעבור בדיקה והפרת את ההתחייבות? זה יכול לעלות הרבה כסף...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה פסק בתביעת גירושין, בה הוכח כי הבעל בגד באשתו...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני דחה טענות הבעל למעשה כיעור וכי האשה עוברת על הדת היהודית...
קרא/י עוד..בני זוג יהודים יכולים לבחור להתגרש בבית הדין הרבני ולפי העילות הקבועות בהלכה...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני חייב את הבעל לתת לאשתו גט מיידי בעילת מאיסות!
קרא/י עוד..בית הדין הרבני חייב בעל אלים ומסוכן לתת גט מיידי בשל פיקוח נפש וסכנה אמיתית...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני קבע כי עילת המיאוס משמשת כעילה עצמאית לתביעת הגירושין...
קרא/י עוד..למרות שההסכם קיבל תוקף של פסק דין, עדיין ניתן לפעול לצורך ביטולו בבית המשפט
קרא/י עוד..הגרוש תבע לבטל את הסכם הגירושין ובית המשפט לענייני משפחה דחה את תביעתו!
קרא/י עוד..יותר ויותר זוגות מוצאים את עצמם בפתיחת הליכי גירושין בשל משבר הקורונה...
קרא/י עוד..מה הם הגורמים שמובילים יותר ויותר זוגות דתיים לפירוק התא המשפחתי וגירושין?
קרא/י עוד..