אקטואר הינו איש מקצוע אשר עוסק בחישוב הסתברויות לעלויות של סיכונים עתידיים הכרוכים באי וודאות, לפי מודלים מתמטיים, סטטיסטיים וכלכליים.
כל עורך דין שעוסק בהליכי גירושין עובד בשיתוף פעולה צמוד עם אקטואר מומחה, אחד או יותר, כאשר שיתוף הפעולה בה לידי ביטוי במסגרת הטיפול התיקי גירושין וחלוקת רכוש.
אנשים פרטיים נזקקים בדרך כלל לשירותיו של האקטואר כשהם נקלעים להליכי גירושין, וזאת לצורך הערכת שווי הרכוש המשותף ביניהם לשם חלוקתו ביניהם. הדבר נחוץ בדרך כלל כאשר בני הזוג חולקים רכוש משותף רב ומגוון מבחינת סוגי הנכסים הכלולים בו.
את עקרונות חלוקת הרכוש המשותף ניתן לקבוע במסגרת הסכם ממון שנערך בין בני הזוג, או בהתאם לדין, במידה ולא נערך הסכם כזה.
חלוקת הרכוש בהתאם לדין יכולה להתבצע בהתאם להסדר איזון המשאבים, שחל על בני זוג שנישאו לאחר יום 1.1.1974, או בהתאם להלכת השיתוף, שחלה על בני זוג שנישאו לפני כן.
באופן כללי, כאשר מדובר בחלוקת רכוש לפי הדין, המגמה הינה להגיע לחלוקה שווה של הרכוש בין בני הזוג. לעומת זאת, כאשר מדובר בחלוקה לפי הסכם ממון החלוקה יכולה להיות גם בשיעורים שונים, בהתאם למוסכם בין הצדדים.
תהא אשר תהא השיטה לפיה יחולק הרכוש המשותף של בני הזוג, על מנת לבצע את הערכת שווי רכוש זה בצורה מקצועית והוגנת, יש להיזקק לשירותיו של האקטואר, שיערוך חוות דעת מקצועית בעניין זה.
חוות הדעת המקצועית של האקטואר צריכה לכלול הערכה כספית הן של שווי הנכסים המשותפים של בני הזוג והן של שווי ההתחייבויות המשותפות של בני הזוג. התוצאה שתתקבל מניכוי שווי ההתחייבויות משווי הנכסים הללו, היא שתתחלק בין בני הזוג בהתאם לשיעור החלוקה שנקבע ביניהם כאמור לעיל.
מטבע הדברים, המומחיות של האקטואר נדרשת בעיקר כאשר מדובר בהערכת נכסים שלא קל לאמוד את שיעורם.
נכסים שקל יחסית לאמוד את שיעורם הנם נכסים מוחשיים שלגביהם מתפרסמים מחירים מקובלים בשוק החופשי, כגון נכסי נדל"ן וכלי רכב. נכסים אלה קל לאמוד באופן עצמאי יחסית וללא היזקקות לאנשי מקצוע, אם כי לעיתים יש צורך בשמאי מקרקעין לצורך הערכת שווי נכסי הנדל"ן.
לעומת זאת, נכסים שלא קל לאמדם הנם נכסים ערטילאיים-נזילים כגון הנכסים הבאים:
ישנם בני זוג אשר מבקשים לחלק נכסים אלו ביניהם רק במועד הפרישה כך שבעת הליכי הגירושין הם מחלקים ביניהם רק את הנכסים המוחשיים.
כלומר, הם מחליטים שהם ידחו את חלוקת הכספים הללו עד כאשר הבעל יפרוש לגמלאות, בדרך כלל בגיל 67, יקבל את כספי הפנסיה שלו ומהם הוא יפריש לאישה את חלקה.
אולם, במקרה כזה יש לתת את הדעת למצב בו הבעל נפטר חלילה לפני הגיעו לגיל הפרישה. במצב כזה, האישה לכאורה מאבדת את זכותה לקבל את חלקה בכספי הפנסיה שלו, ועל כן יש להגן עליה מבעוד מועד.
ניתן לעשות זאת למשל, באמצעות עריכת ביטוח חיים כנגד שווי חלקה של האישה בפנסיה של הבעל, אם כי הדבר מצריך כמובן את הסכמת הבעל.
לעומת זאת, ישנם בני זוג אשר מעוניינים לחלק ביניהם את כל הרכוש המשותף כבר בעת גירושיהם, כולל הנכסים הערטילאיים וזאת על מנת לנתק כל קשר כלכלי ביניהם.
במקרה כזה מקובל שהאקטואר עורך חישוב מהוון של שוויים העתידי של נכסים אלו. לאחר ביצוע תחשיב ההיוון, חלוקת הרכוש מתבצעת באופן לפיו בן הזוג האמיד יותר משלם סכום חד פעמי לבן הזוג השני במועד חלוקת הרכוש לאחר החתימה על הסכם הגירושין ובזאת היא מסתיימת למעשה.
לשם כך דרוש אקטואר בעל ידע עמוק בסוגיות מיסוי, פנסיה, בריאות, ביטוחים לרבות ביטוחי חיים וביטוחי מנהלים, חישובי ריבית, הסתברויות תמותה ונכות, הזכויות הסוציאליות שניתנות במסגרת מקומות העבודה של בני הזוג, מצב החקיקה העדכנית ושינויי חקיקה צפויים ועוד.
מינוי האקטואר במסגרת הליך גירושין יכול להתבצע בדרכים שונות: מינוי אקטואר אחד משותף לשני בני הזוג יחדיו וזאת בין מיוזמתם ובין מיוזמת בית המשפט, או מינוי שני אקטוארים, באופן לפיו כל אחד מבני הזוג ממנה לו אקטואר משלו בהמלצת עורך הדין המייצג אותו.
המינוי בדרך השניה כמובן בעייתי יותר, הואיל ובדרך זו יכולות להתקבל שתי חוות דעת אקטואריות שונות, הסותרות זו את זו, באופן לפיו כל אחת מהן נוטה יותר להגנת האינטרסים של בן הזוג שמינה אותה.
הבדלים ופערים בין חוות הדעת האקטואריות יכולים לנבוע גם כאשר כל אחד מהבודקים התבסס על שיטת חישוב אקטוארית שונה.
במקרה כזה, כמו שנהוג בדרך כלל במקרים בהן מתקבלות חוות דעת סותרות, בית המשפט נוהג למנות מומחה מטעמו לאקטואריה, אשר יכתוב חוות דעת שתכריע בין שתי חוות הדעת הללו, או שיכתוב חוות דעת מקורית משלו במקום שתיהן.
מעמדה ומשקלה של חוות הדעת האקטוארית בפני בית המשפט הנם כשל המלצה בלתי מחייבת. לפיכך, לבית המשפט יש שיקול דעת עצמאי מלא לגביה והוא יכול להחליט האם לדחותה או לקבלה, אף זאת באופן חלקי או מלא.
יחד עם זאת, מקובל שבית המשפט ידחה את חוות הדעת במקרים חריגים בלבד, בהם קיימים טעמים משמעותיים ובעלי משקל כבד אשר מצדיקים זאת.
המדובר למשל, במקרים בהם האקטואר התנהג בחוסר אובייקטיביות, תוך ניגוד אינטרסים, בחוסר סמכות או כאשר נפלה שגיאה מקצועית גסה בחישוביו ובמקרים דומים.
זוהי אחת הסיבות העיקריות שבהליך הגירושין חשוב לבחור אקטואר מוכר, מנוסה ובעל שם, שכן כך ובהתאם תהא התייחסותו של בית המשפט לממצאיו.
שאלות? לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי מהיר!
כיצד יתחלקו הזכויות הפנסיוניות של הבעל במסגרת חלוקת הרכוש המשותף בגירושין?
קרא/י עוד..האם לאשה עומדת הזכות למחצית הזכויות בדירה במסגרת הליכי הגירושין מבעלה?
קרא/י עוד..הכירו את החוקים והכללים המכריעים בכל הנוגע לחלוקת הרכוש המשותף בעת גירושין
קרא/י עוד..כיצד עובדה זו תשפיע על חלוקת הרכוש והאם היא תקבל תשלום עבור הפרשי שכר?
קרא/י עוד..הכירו את הכללים לחלוקת הרכוש בהליך הגירושין בהתאם להסדר איזון המשאבים...
קרא/י עוד..שיתופיות מוחלשת בשל הבגידה הובילה לחלוקת רכוש לא שוויונית בהליך הגירושין...
קרא/י עוד..אם התחתנת לפני ה-1 לינואר 1974 הלכת השיתוף רלוונטית לצורך חלוקת הרכוש שלך!
קרא/י עוד..באילו מקרים יחליט בית המשפט לענייני משפחה על חלוקת רכוש שאינה שווה בשווה
קרא/י עוד..הלכה של בימ"ש העליון בעניין תחולתה הרחבה של הלכת השיתוף בנישואים ארוכים
קרא/י עוד..בעת הליך איזון משאבים קיימת חובה להכויח את גובה החובות שנצברו...
קרא/י עוד..בימ"ש המחוזי דחה ערעור של אשה בשל כך שלא הצליחה להוכיח כוונת שיתוף בדירה...
קרא/י עוד..האשה הוכיחה כוונת שיתוף בדירה וזכתה במחצית הזכויות בעת חלוקת הרכוש...
קרא/י עוד..הכירו את הדרך הנכונה להגן על נכס שעבר בירושה בעת חלוקת רכוש בהליך הגירושין...
קרא/י עוד..האם בית המשפט יאשר לעשות שימוש בראיות שהושגו תוך פגיעה בפרטיות?
קרא/י עוד..הכירו את הדרכים החוקיות והמקובלות לצורך חלוקת דירה במקרה של גירושין...
קרא/י עוד..מה אפשר לעשות כאשר הדירה רשומה ע"ש קרוב של אחד מבני הזוג? יש בהחלט מוצא!
קרא/י עוד..כיצד מחליטים איך לחלק את דירת המגורים של בני זוג מתגרשים? הכירו את הכללים...
קרא/י עוד..לאחר הגירושין ההורים ביקשו מהאשה להחזיר את חלקה בהלוואה שנתנו לזוג...
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה קבע כי כפסי הפנסיה של הגרוש לא יחולקו באופן שוויוני...
קרא/י עוד..האם יש לחלק את הכספים שקיבל הבעל בעת פרישתו במסגרת חלוקת הרכוש?
קרא/י עוד..בני הזוג שהחליטו על גירושין בבית הדין הרבני יכולים לחלק את הרכוש לפי ההלכה...
קרא/י עוד..הכירו את הוראות החוק הקבוע את דרך חלוקת כספי הפנסיה במקרה של גירושין...
קרא/י עוד..במסגרת חלוקת רכוש בהליך גירושין יש להכריע לגבי דרך חלוקת כספי הפנסיה שלך.
קרא/י עוד..אישה התנגדה לחלוקת רכוש שוויונית על סמך העדר מאמץ משותף
קרא/י עוד..ישנם מקרים שבהם זוגות מתגרשים על הנייר בניסיון להתחמק מתשלום חובות...
קרא/י עוד..