כולנו באותה סירה: מציאות לא פשוטה שנכפתה עלינו והרבה חוסר וודאות, גם בחיק התא המשפחתי.
מטבע הדברים, הסגר הכללי בישראל מעורר לחצים רבים במשפחה ועלול להחריף סכסוכים והתנהגויות אלימות, בין אם כאלו שהיו קיימים עוד לפני תחילתה של המגפה ובין אם הם מהווים תוצר לוואי של סיר הלחץ הקיים.
רק כדי לסבר את האוזן, דוח שפורסם השבוע חושף שמאז פרוץ הקורונה חלה עליה של 5% בדיווח על מקרי אלימות במשפחה למשטרה ולא זאת בלבד, אלא שעל סמך נתונים שנמסרו ממשרד הרווחה, עולה שחל ניזוק חד גם במקרי האלימות שאינם מדווחים למשטרה.
אגב, דיווח על מקרי אלימות במשפחה לרוב מגיע כאשר הגבר התוקף לא נמצא בבית ולא צריך להיות חכמים גדולים כדי להבין שעכשיו, תחת חסותו של הנגיף שמאלץ את כולנו להישאר בבידוד ביתי, אין שום זמן שבו מישהי מאיתנו באמת לבד.
כמו כן, המקלטים לנשים מוכות מלאים עד אפס מקום וזאת לאור העובדה שלמרבית הנשים אין אפשרות לעזוב את המקלטים, משום שהן לא יכולות לצאת לעבוד כדי להצליח לשקם את חייהן.
חוסר האיזון בין הכמות ההולכת וגוברת של המשפחות אשר נזקקות לסיוע לבין המערכת הקורסת תחת העומס, מעלה תמונת מצב מדאיגה ושם בסימן שאלה את גורל המשפחות ביום שאחרי.
השהות הממושכת 24/7 באותו הבית בלי פתחי מילוט, היא לא ממש המתכון לזוגיות בריאה ומאושרת. למרבה הצער, נראה שהשילוב בין דוחק פיזי, חרדה כלכלית ומצב מנטלי רגיש, פוגע קשות במשפחות שכבר היו חלק ממעגל האלימות ואף מכניס משפחות חדשות אל אותו לופ כואב.
לא ניכנס לדיון בנוגע לשאלה האם בכל אחד מאיתנו טמון יצר אלים, אלא נתמקד בכך שמצבי משבר מטבעם מחריפים התנהגויות קיצוניות.
המתח והפחד שמציפים אותנו בין מהדורות החדשות הבלתי פוסקות, התוכן שקופץ בניוזפיד שלנו בפייסבוק והודעות שרשרת בוואטסאפ שלא מי יודע מה עוזרות להרגיע את הפאניקה, גורמים לחוסר נחת, הן ברמה האישית והן ברמה הזוגית והמשפחתית.
בנוסף לכל אלו, טיפול אינטנסיבי בילדים שלא יכולים לצאת להתאוורר והניסיון להצליח לעבוד מהבית תוך כדי (לאלו מבנינו שעדיין לא הוצאו לחל"ת או פוטרו), מצמצמים את הזמן הפנוי ומכניסים את התא המשפחתי כולו למערבולת. מערבולת מהירה, שבה כל משפט שנזרק לאוויר יכול בקלות להצית מריבה סוערת.
את כל הכעסים שנצברים בתוך הבית אין איפה לפרוק בחוץ, כמו בשגרה שבה ניתן לצאת לעבודה, להיפגש עם חברים או סתם להסתובב בחוף הים או בשמורת טבע.
בתקופה הזו שבה גם ככה הרגשות גועשים, אנשים שלא מסוגלים לתקשר את המצוקה שהם חווים, עלולים לתרגם אותה לכדי התנהגויות אלימות ובשלב הזה אלימות בין ארבעה קירות היא לא רק סיסמא ומדובר בפצצה מתקתקת ומסוכנת, לא פחות מהקורונה עצמה.
נשים שחוות אלימות לא תמיד יודעות לזהות אותה כשהיא מגיעה וגרוע מכך, גם אלו שכן מבינות שהן חיות עם בן זוג אלים, לא בהכרח מוכנות להודות בקול רם בבעיה ולבקש עזרה.
חשוב להבין שיש מגוון סוגי אלימות, לאו דווקא פיזית ובכלל זאת אלימות מילולית, נפשית, מינית וכלכלית.
האלימות יכולה להיות מופגנת כלפיי האישה ו/או כלפיי הילדים. אלימות פיזית קל יותר לזהות, אבל לאלימות במשפחה כאמור יש פנים רבות ולא רק סימנים כחולים על הידיים מהווים עדות לקיומה של אלימות.
אלימות במשפחה באה לידי ביטוי גם במילים ובמעשים. לדוגמא, אם בן הזוג שלך משפיל ומקטין אותך, מקלקל, צועק, זורק חפצים שלך, אם הוא מונע ממך גישה לחשבון הבנק המשותף, אם הוא מנהל אחרייך מעקבים אובססיביים ודורש גישה לנייד שלך, מאיים עלייך שיפגע בך או בעצמו אם לא תעשי כך וכך, אם הוא מכריח אותך לקיים עמו יחסי מין וכן הלאה.
לרוב אלימות לא מגיעה יש מאין וכמעט תמיד קיימים תמרורי אזהרה מקדימים. לכן, אם את מרגישה שבן זוגך נוהג כלפייך ו/או כלפיי הילדים באופן אלים, כדאי מאוד להציף את הדברים ולא לטאטא את הבעיה מתחת לשטיח בתקווה שהיא תיפתר, כי היא לא.
אין ספק שמאז שפרצה הקורונה ובמיוחד מאז שהוטל סגר כללי על המדינה, הלך הרוח בבתים של כולנו השתנה מן הקצה אל הקצה. אף אחד לא מורגל בסיטואציה שכזו והאמת המצערת היא שלא כולם יצליחו לעבור את הסגר הזה בשלום, לא רק מבחינה בריאותית.
עבור גברים רבים המחשבה על להישאר בבית עם האישה והילדים כל היום, בלי יכולת לצאת, היא לא פחות מכניסה לכלא וכשהם נאלצים להפוך את "הסיוט" למציאות, הם מאבדים את הצפון.
נשים שחוות אלימות בפעם הראשונה בימים אלו, ממהרות לקטלג את האלימות כאירוע חד פעמי ומוצאות תירוצים: 'אולי זו תגובת לחץ בגלל מצב הקיצון שאנחנו נמצאים בו', 'כדאי שאתן לדברים להירגע', 'כשהקורונה תיגמר הוא יחזור לעצמו' ועוד כהנה וכהנה.
יתרה מכך, גם אלו שכן מבינות שהבית שלהן הפך למקום אלים, לא בהכרח יודעות מה לעשות כדי שהדברים ישתנו. שכן, אין זמן פנוי בלי שבן הזוג בסביבה, ללכת לאמא או לחברה זו לא אופציה שבאה בחשבון, שלא נדבר על לברוח מהבית, כי הרי לאן כבר תוכלי ללכת כשכל המדינה בהסגר.
קראו על הקשר בין הקורונה להליכי הגירושין בישראל
אם את מרגישה שמאז הקורונה השהות בבית עם בעלך הפכה בלתי נסבלת ונתונה לאלימות מצדו ולא משנה אם 'זה היה רק פעם אחת' או אם מדובר על אלימות מילולית, רגשית, כלכלית ו/או פיזית - חשוב שתדעי שיש מה לעשות.
משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים מפעיל שירותי סיוע, חירום והגנה לנפגעות אלימות וביניהם קווי חירום למניעת אלימות במשפחה וילדים בסיכון בטלפון 077-9208560, מקלטים לנשים מוכות, דירות מעבר וכיוצא בזה. במידת הצורך, גם בימים אלו ניתן להוציא צו הגנה ורצוי לעשות זאת בייצוג של עורך דין המתמחה בדיני משפחה כמובן.
מה שכן, במידה ובן זוגך מודע להתקפי הזעם שלו (או להתנהגות אלימה אחרת שהוא נוקט כלפייך ו/או כלפי הילדים) ומגלה נכונות לשתף פעולה כדי לפתור את המצב, ניתן לפנות לייעוץ זוגי או גישור אונליין.
כיוון שבימים אלו לא ניתן לצאת מהבית, תוכלי ליצור קשר אישי עם אחת מעורכות הדין במשרד לקבלת ייעוץ משפטי בזמן ובמקום שנוח לך, בדיסקרטיות מלאה ובאמצעות שיחת וידאו בזמן ובמקום שיתאימו לך.
בסופו של יום, זה ממש לא משנה באיזו דרך תבחרי לפעול כדי לשים סוף לאלימות שאת חווה מצד בעלך, העיקר שלא תיכנעי לחיים תחת טרור.
גם בימי הקורונה ועל אחת כמה אם הבית שלך הפך לכלא שאין יוצא ממנו ואין בא, אין סיבה שתקבלי את האלימות כעובדה מוגמרת ותעברי עליה בשתיקה. אפשר וצריך למגר את האלימות מהבית שלך ויפה שעה אחת קודם לפני שיהיה מאוחר.
הקורונה אולי לא תהרוג אותך, אלימות במשפחה דווקא כן. אל תישארי עם זה לבד!
עוד בנושא: 5 טיפים שיעזרו לכם לעבור את תקופת הסגר בשלום
בית המשפט קבע כי כשאין סכנה לאשה, אין סיבה להוציא צו הגנה כנגד הגרוש...
קרא/י עוד..הכירו את ההליך המשפטי לצורך הוצאת צו הגנה במקרים של אלימות קשה במשפחה...
קרא/י עוד..האם יכול להיות שהבגידה משתלמת? הכירו את ההלכה הנהוגה בבית המשפט בישראל.
קרא/י עוד..הקשר הזוגי בעידן האינטרנט. נקודות למחשבה והדרך לחזור לאינטימיות זוגית...
קרא/י עוד..אחת מכל 3 נשים בישראל סובלת מאלימות כלכלית מצד בן הזוג. מה אפשר לעשות?
קרא/י עוד..מסמך משפטי מחייב המגדיר את אופן גידול הילד/ים על ידי זוג הורים ללא קשר ממוסד...
קרא/י עוד..הכירו את הדרך החוקית לחיות במשפחה חד מינית, להביא ילדים ולקבל הכרה רשמית...
קרא/י עוד..מה משמעות המושג הורה פסיכולוגי ומה הן הזכויות של הורה פסיכולוגי בענייני משפחה.
קרא/י עוד..בית המשפט הורה לחסן את הילדים למרות שאביהם התנגד שיעברו את החיסון...
קרא/י עוד..איך קובעים מה יהיה שם משפחתו של הילד בכל אותם מקרים שההורים אינם נשואים...
קרא/י עוד..עשור של שינויים חשובים בתחום דיני המשפחה בישראל. עורכי הדין מסבירים...
קרא/י עוד..כיצד מתייחסת היהדות למקרים של בגידה? מתי אפשר לכפות גירושין או לשלול מזונות?
קרא/י עוד..בית המשפט קבע: סעיף 55 לחוק הירושה חל גם לגבי ידועים בציבור בני אותו מין...
קרא/י עוד..הכירו את הזכויות המלאות של זוגות חד מיניים בישראל בהתאם לחוק ולפסיקה...
קרא/י עוד..ההבדלים העיקריים בין ערכאות השיפוט המקבילות בכל הנוגע לדיני המשפחה...
קרא/י עוד..בית המשפט דחה תביעה של בן שניסה לבטל ייפוי כח מתמשך שעליו חתמה אמו...
קרא/י עוד..האם בגידת אשה יכולה לשלול כוונת שיתוף בדירת מגורים? בג"צ פסק והכריע בשאלה...
קרא/י עוד..בכל שנה יותר ויותר זוגות מתגרשים בגלל אלימות מילולית. מה קורה בזוגיות שלך?
קרא/י עוד..עד מתי תמשיכי לסלוח ולהאמין לו שזה לא יקרה שוב? הנה כמה דברים שחשוב שתדעי
קרא/י עוד..בית המשפט קבע כי לא ניתן למנות אפוטרופוס למי שחתם על יפוי כח מתמשך!
קרא/י עוד..כל התשובות לכל השאלות בנושא עריכת ייפוי כוח מתמשך, לכל מקרה שלא יבוא...
קרא/י עוד..הסבתא ערכה הסכם מתנה ובית המשפט ביטל אותה בשל היותה דמנטית...
קרא/י עוד..יש הרבה יותר סיבות הגיוניות "למה לא להתחתן" ובכל זאת, רוב הזוגות מתחתנים...
קרא/י עוד..הכירו את הדרך החוקית לצורך בדיקת אבהות והכרעה שיפוטית לגבי זהות האב...
קרא/י עוד..הידעת? קיימת אפשרות לקביעת אבהות רק על סמך מסמכים וראיות בפני בית המשפט...
קרא/י עוד..