×
רוצה להיפגש עם עורך דין מבלי לצאת מהבית?
לאור המצב בישראל ועל מנת לאפשר לך להמשיך ולקבל שירות משפטי מעולה, תוך שמירה על בריאותך ועל בריאות הציבור, משרד גוטמן צברי מפעיל שירות דיגיטלי אישי ומתקדם.
מהיום ניתן לנהל פגישת וידיאו עם עורך דין ממשרדנו, להתייעץ ולקבל תשובות - מבלי לצאת מהבית!
לקבלת מידע נוסף ותיאום פגישת וידאו פני/ה אלינו:
שלח פרטים
אין סיבה להמשיך לשתוק, לספוג ולסבול! אלו הדרכים להתמודדות נכונה וחוקית מול אלימות מילולית בזוגיות שלך...
אלימות מילולית בין בני זוג: אין לך סיבה להמשיך לסבול!
לוגו דיני משפחה בכבוד הדדי
עורך דין לשירותך בטלפון: 072-3360526

חיפוש ייעוץ משפטי מהיר
הניסיון המקצועי והוותק שלנו בדיני המשפחה עומדים לרשותך: פנו אלינו
עורך דין מקצועי לדיני משפחה
הניסיון המקצועי והוותק שלנו בדיני המשפחה עומדים לרשותך: פנו אלינו

לא מדברים על זה: אלימות מילולית בין בני זוג

      01/12/2020 21:48

הגבול בין אהבה לשנאה הוא דק ולא אחת בני זוג שנמצאים במערכות יחסים ארוכות טווח, מתמודדים עם משברים קטנים וגדולים, שאליהם מתווספות תחושות שליליות של כעס, אכזבה ועלבון.

אלו מבנינו שיודעים איך לריב ימצאו בסופו של יום את דרך הישר ויגיעו להסכמה והשלמה ביניהם, אך במקרים אחרים העניינים לא יסתיימו בצורה אידיאלית של פיוס, אלא יהפכו לקטסטרופה צורמת ובוטה, שמלווה גם באלימות מילולית.

מילים יכולות לבנות ולהרוס באחת כל מה שבנינו ולכן עלינו להתייחס ברצינות למילים שיוצאות לנו מהפה, במיוחד בימים שאנחנו סגורים בבית בגלל נגיף הקורונה.

מחקרים מראים שאצל 15% מהזוגות בישראל מערכת היחסים תגיע בשלב זה או אחר לפסים אלימים ולמרבה הצער, המספרים ממשיכים לטפס וזאת אחת הסיבות העיקריות לעליה המתמדת במספר הזוגות שמתגרשים בכל שנה.

נחדד ונדגיש שפגיעה מכוונת בבן/ת הזוג באמצעות מילים קשות, ניצול ציני של חולשות, הטחת האשמות, תוקפנות ואפילו קללות, לאו דווקא מעידים שמדובר באלימות מילולית שלא ניתן להתגבר עליה.

צריך להבין האם המקרה הנו בגדר מעידה חד פעמית או שמא זהו דפוס התנהגות קבוע וממושך ובכל מקרה, חשוב לקחת נשימה עמוקה ולנתח את המצב טוב-טוב לפני שממהרים לשבור את הכלים ולהיפרד.

סימנים לזיהוי של אלימות מילולית

ישנם תמרורי אזהרה שמעידים על אלימות מילולית בתוך מערכת יחסים ואם חלק מהנורות האדומות שיתוארו כאן מופיעות אצלך בקשר, כדאי להבין שמשהו בזוגיות שלך לא תקין.

עם זאת, נסייג ונאמר שלכל מערכת יחסים זוגית יש גבולות שונים ומה שנתפס אצל זוג אחד כאלימות מילולית, עשוי להיתפס אצל האחר כהתלהמות מקובלת.

המוסכמות בין בני הזוג שמגדירות מה מותר ומה אסור להגיד בקול רם שונות ולא תמיד ניתן לתת מענה חד משמעי על השאלה איפה עובר הגבול.

צעקות

כולם מרימים את הקול מידי פעם, גם האנשים הכי רגועים בעולם ולא כל צעקה היא מקרה של אלימות במשפחה. ישנם מצבים שבהם מישהו מבני הזוג מרגיש שאין לו יכולת להכיל את מה שהוא מרגיש בפנים ולכן צועק את שעל ליבו החוצה.

כמובן שאין שום הצדקה לצעקות ותמיד עדיף לדבר בנועם, אך משכבר קרה ומישהו צעק, לא צריך לרוץ למסקנות ולהכריז שזוהי אלימות.

לעומת זאת, אם כל מחלוקת מיד הופכת לריב סוער שמלווה בצעקות קולניות וממושכות, אז כבר יש בעיה והבעיה הזו דורשת התייחסות על מנת שתיפתר.

קללות

'חתיכת אפס', 'כלומניק', 'זבל', 'מניאק', 'בת זונה', 'מטומטמת', 'סתומה' ועוד מגוון גידופים נוראיים נשמעים בין בני זוג בעתות מצוקה ויש כאלו שעבורם קללה פה וקללה שם, זה לא סוף העולם.

יש בני זוג שמשתמשים באלימות מילולית, חד צדדית או הדדית, כדרך קבע והשערות סומרות כששומעים איך הם מדברים זה לזו.

חשוב להבין שקללות הן ההפך הגמור משיח אוהב ומכבד ועל זה אי אפשר להתווכח וכשהן יוצאות מכלל שליטה והופכות לדפוס קבוע, מוכרחים לדבר על זה ולנסות לשנות את התקשורת האלימה והפוגענית.

איומים

'אני אהרוס לך את החיים', 'אני אדקור אותך', 'את לא תראי אור', 'את תעשי רק מה שאני אומר או שאני אחנוק אותך' ועוד שלל איומים מרתיעים, שבמצבים מסוימים אף יוצאים אל הפועל ובאים לכדי מימוש, כלפי האישה ולעיתים גם כלפי הילדים.

לפעמים בן הזוג האלים מאיים שיפגע גם בעצמו וזורק לאוויר משפטים כדוגמת 'אם תעזבי אני אתאבד'.

הפחדות מסוג זה לא באות בחשבון בשום מצב ואם הן חלק מהקשר שבו את חיה, חייבים למגר אותן לאלתר ויפה שעה אחת קודם, לפני שיהיה מאוחר מידי.

קראו בהרחבה על: הוצאת צו למניעת הטרדה מאיימת.

השפלות

'את לא שווה כלום', 'האוכל שאת עושה מגעיל', 'אני בכלל לא נמשך אלייך', 'את אמא גרועה', 'אף אחד אחר לא ירצה אותך' והשפלות נוספות שמגיעות בזמן ריב או כלאחר יד ביומיום, מהוות אלימות מילולית שאסור לשתוק עליה.

אם בן זוגך משפיל אותך, מקטין אותך וגורם להרגיש חסרת ערך, כדאי שתביני שאתם במקום לא טוב ותפעלי באופן מיידי כדי לשפר את המצב ו/או לבחור בכיוונים אחרים.

נקודות תורפה

ככל שמתקרבים גדלה הסכנה, שכן עם הקרבה מגיע גם העירום ואנו נעשים חשופים, תרתי משמע. בן הזוג מכיר את כל נקודות התורפה שלנו והאינטימיות שאמורה להגן עלינו, עלולה לשחק תפקיד אחר לחלוטין.

אם בן הזוג נוטה ללחוץ על נקודות חלשות וכך למוטט אותך, את מוכרחה לשים לזה סוף משתי סיבות: האחת היא שזוהי התנהלות פוגענית ולא מכבדת והשנייה היא שככל שהוא ישתמש יותר בחולשות שלך לרעתך, כך קטנים הסיכויים שתסכימי לשתף אותו בדברים שכואבים לך, מה שמן הסתם יגדיל את המרחק ביניכם וכנראה יצור בור שבעתיד לא בטוח שיהיה ניתן לגשר עליו.

קנאות

קנאה סבירה היא משהו שקיים בין בני זוג והיא אף בריאה, אך לעיתים קנאה יכולה להפוך לאובססיבית ומפחידה.

כאשר בן הזוג מתקשר אלייך כל שעה כדי לדעת איפה את נמצאת, מתחרפן כשאת לא עונה, מחטט לך בטלפון ונמצא בפראנויה תמידית שאולי את חלילה בוגדת בו, אפילו שאת נאמנה לו לחלוטין, זה לא טוב.

הקנאה המדוברת לא רק שאינה מפתחת את הקשר, אלא שהיא באה בעוכריכם. קנאה אובססיבית, כפייתיות ורכושנות מובילות במהירות גם לאלימות מילולית ויכולות להידרדר גם לאלימות פיזית.

שתלטנות

יש דרכים מגוונות להשיג שליטה בקשר ואחת מהן היא להגביל את הצד השני, בין אם זה אומר בלבוש, בעבודה, במפגשים חברתיים ואף במיטה.

שתלטנות בהכרח מחלישה את הנשלט ויוצרת מערכת יחסים לא שוויונית, שבה צד אחד מפעיל והצד השני מופעל, כנוע, מפוחד ומבטל את עצמו.

שתלטנות הרבה פעמים עוברת גם מהמישור המילולי למישור הפרקטי ודוגמא לכך ניתן לראות כשבן הזוג מגביל אותך מלעשות מה שאת אוהבת, מנסה לחנך ולשנות אותך ו/או כשקיימת אלימות כלכלית, כשהבעל מגביל את הגישה של האישה לחשבון הבנק וכך הלאה.

התקפי זעם

יש אנשים חמומי מזג שנוטים לצאת משליטה ולאבד את זה. בין אם מול חברים או משפחה ובמיוחד בתוך קשרים אינטימיים, שאז הקרבה גדולה יותר וכך גם המתחים.

התקפי זעם מאפיינים אנשים שסובלים ממצבי רוח קיצוניים שבאים לידי ביטוי בכך שרגע אחד את המלכה שלו והוא מוכן לקטוף לך את הירח ורגע אחרי הוא מתעמר בך כאילו היית האויב הכי גדול שלו.

התקפי זעם הם בעיה מוכרת ויש דרכים לטפל בה. בכל מקרה, אם את בן זוג מפנה כלפייך התקפי זעם שחוזרים על עצמם, הוא ו/או אתם צריכים לפנות לטיפול זוגי ומהר, לפני שההתקף הבא יעבור שלב ויהפוך מהתבטאויות מילוליות קשות לאלימות פיזית.

אגב, בהקשר זה ראוי לציין שבמידה ולבני הזוג יש ילדים, התקפי הזעם יכולים להיות מופנים גם כלפיהם ואז לא רק בן/ת הזוג נמצא בסכנה, אלא גם הילדים.

מי שלא יודע לנשום לפני שהוא מדבר היום, לא ידע איך לעצור את היד המתנופפת מחר וככל שהזמן יחלוף והתקפי הזעם ימשכו, כך הם ילכו ויתרבו ולא להפך.

האשמות

הטחת האשמות היא טקטיקה ידועה ומניפולטיבית שהרבה גברים אלימים משתמשים בה. אם הוא צועק, מקלל, משפיל או יורד עלייך ואחר כך מתרץ את התנהגותו בסיבות הזויות כמו 'את זו שמביאה אותי למצבים האלו', גם זו אלימות.

גבר שנוהג כך לא רק שאיננו לוקח אחריות על מעשיו, אלא שהוא נותן להם צידוק ואף מחמיר וטוען שאת לא בסדר ובגללך זה קורה.

בכל אופן, לא משנה מה את עשית, אין שום לגיטימציה להשתמש באלימות מילולית ו/או אלימות מכל סוג שהיא ואם בן זוגך מפנה כלפייך אצבע מאשימה בכל פעם שהוא שוגה, היחסים שלכם זקוקים לסיוע.

חרטה חוזרת

הרומנטיקן המתנצל זו המסכה הטובה ביותר שגבר אלים יכול לעטות על עצמו לאחר התנהגות בלתי מרוסנת, מילולית או פיזית.

'התנהגתי כמו חרא', 'אני מצטער יפה שלי' ועוד גינוני חרטה וצער יוכלו לפצות על פליטת פה חד פעמית, על סשן צעקות מוגזם ואף על יותר מזה, בנסיבות מסוימות.

אבל ויש פה אבל גדול. אם הגבר שלך מתנהג כמו ילד מופרע ונוהג בך באלימות מילולית בכל פעם שאתם רבים, מתווכחים או אפילו כשאין טריגר ברור להתנהגותו, החרטה שלו לא שווה כלום ואת חייבת להבין שללא התערבות מקצועית, למרבה הצער, המצב פשוט לא עומד להשתנות.

דרכים להתמודדות עם שיח זוגי אלים

אלימות מילולית פוגעת בשני הצדדים, גם בצד היורה וגם בצד הסופג. היא מערערת קשות את הדימוי העצמי, מפרה איזון, אמון ושלווה בין בני הזוג ויוצרת כעס, תסכול, שנאה וכאב.

אלימות שכזו לרוב תהיה מלווה בהתעמרות רגשית, נפשית, כלכלית, מינית ופיזית ותגבה במשך הזמן קורבנות.

אין צורך להרחיב בנוגע להשלכות הקשות של אלימות מילולית בין בני זוג, גם ברמה הזוגית וגם בהקשר לילדים, שבוודאות יושפעו לרעה מתקשורת אלימה בין הוריהם, בין אם במישרין ובין אם בעקיפין.

נרצה להתעכב דווקא על הדרכים שיכולות לעזור למנוע את אותה אלימות ולייצר תקשורת בריאה וחיובית. התשובה לשאלה מתי ואיך מפסיקים את המילים הקשות, היא כשמישהו מבני הזוג אומר עד כאן ואז יש שתי אופציות, לנסות לעבוד יחד על הדברים ולפתור אותם או להיפרד.

השלב הראשון בדרך לפתרון הוא להודות בכך שיש בעיה והסיסמה המוכרת שמודעות לבעיה מהווה 50% בדרך לפתרונה, רלוונטית מאוד לעניינו.

אם שני הצדדים, הפוגע והנפגע, יכירו בכך שהיחסים שלהם מתנהלים בצורה אלימה, יהיה הרבה יותר פשוט להתחיל לקדם תהליך לשיקום הקשר.

מומלץ מאוד לצאת אל המסע הזה בליווי של איש מקצוע מנוסה, מגשר המתמחה בפתרון סכסוכים בין בבני זוג, יועץ זוגי, פסיכולוג או כל אוטוריטה מקצועית אחרת עם מומחיות בתחום.

לא אחת יתברר שהצד האלים צריך לעבור תהליך אישי לפני שנכנסים יחדיו לספת הטיפולים ובכל אופן, כך או כך, השינוי לא יקרה ברגע וכדי להצליח להירפא מאלימות מילולית, שני בני הזוג צריכים זמן וסבלנות.

תהליך זוגי נכון יסייע לברר מהיכן נובעת התקשורת האלימות ומה מוביל לזה. האם היא היתה שם מאז ומתמיד, כיוון שלאחד מבני הזוג יש בסיס עקום שעמו הגיע מלכתחילה לקשר או שמא התקשורת האלימה התפתחה עם הזמן בעקבות משבר אישי או זוגי, לדוגמא משבר כלכלי או בגידה.

אחרי שמבינים מה המניע אפשר לטפל בבעיה מהשורש ולשים את כל הדברים על השולחן.

הרבה פעמים במקרים של אלימות מילולית בין בני זוג מסתבר שבן הזוג שנוהג באלימות לא באמת יודע לשים את האצבע על הסיבה להתנהגותו ואז יש צורך ללמד מאפס, ממש כמו שמלמדים ילד קטן, איך להתמודד עם כעסים וכיצד לבטא רגשות באופן שקול, מכבד ובוגר ולא בדרך של מלחמה.

קראי עוד: החיים בצל אלימות מילולית מתמשכת...

מרגע ההחלטה על פרידה ועד הביצוע

אם ניסיתם לשנות את דפוסי ההתנהגות האלימים אך ללא הואיל והאלימות נמשכת מבלי שרואים את האור בקצה המנהרה, צריך לשקול בכובד ראש אופציה של פרידה.

דפוס התנהגות אלים אפשר לשנות, אבל זה מאוד קשה ולא תמיד מצליחים. גם אם את אוהבת אותו וגם אם נדמה לך שלא תצליחי להתחיל חיים חדשים אחרי הפרידה, יש לנו חדשות בשבילך - את תצליחי ובגדול.

פרידות זה אף פעם לא קל ובמיוחד לא כשהסיבה לפרידה נעוצה באלימות בין בני זוג, אבל יש רגעים בחיים שפשוט יודעים שהגיע הזמן להיפרד ומוכרחים לקחת החלטה אמיצה ולחתוך את הקשר.

כשהסיבה לגירושין היא אלימות, חשוב מאוד לתכנן את הפרידה בקפידה, שזה אומר להתייעץ לפני עם אנשי מקצוע ובפרט עם עורך דין גירושין מנוסה, להיות בקשר עם מרכזי סיוע ותמיכה, לשתף חברה או בן/ת משפחה שעליהם את סומכת בצעד הקרב, להכין כסף בצד ולעזוב את הבית אך ורק כשהוא לא נמצא.

במצבים מסוימים מומלץ לבקש מראש צו הרחקה, אם האלימות המילולית כרוכה באיומים כלפייך ו/או כלפי הילדים, כדי שלא חלילה בן הזוג האלים יחריף את התנהגותו כשיבין שאת אכן מעוניינת להוציא לפועל פרידה.

המהלך הזה הוא אמנם מפחיד בטווח הקצר אבל הוא בהכרח יניב פירות בהמשך חייך ויאפשר לך לחיות כמו שכל אחת רוצה, בבית שבו מתייחסים אליה כמו מלכה, אוהבים אותה ומכבדים אותה.

גבי ניצן מציג בספרו "באדולינה" שתי אפשרויות בחירה, להיות קורבן או להיות מלך. תשאלי את עצמך בכנות – מה את בוחרת?

עוד בנושא: התמודדות רגשית מול אלימות במשפחה

קרא עוד
שייך לנושא:   דיני משפחה   
דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (6) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 6 reviews


קראו את ההמלצות עלינו:
"מסתבר שהליך גירושים לא חייב להיות מלא בסערות נפשיות ובדרמה. תודה לצוות עורכי הדין #1 בישראל, שעזור לי ולגרוש להגיע להסכם שמקובל על שנינו, בלי תביעות ובלי הוצאות מיותרות. אתם עשר"
קרן ב. אפריל 2023
"המאבק מול הגרוש היה ארוך, מפרך ועוד בתקופת הקורונה, אבל בזכותכם הגעתי לסוף המיוחל, להסכם גירושין מעולה מבחינתי והכי חשוב: לשקט נפשי ולהתחלה חדשה עבורי ועבור הילדים האהובים שלי. חשוב לי להגיד תודה על הכל!"
ליאת ח. דצמבר 2022
"תודה על שירות משפטי מעולה ויחס חם לאורך הליך הגירושין הלא שגרתי שלי. נשלחתם אליי כמו גלגל הצלה ברגע של משבר גדול בחיים המשפחתיים והאישיים שלי ושל הילדים ועזרתם לי להתמודד בהצלחה ובכבוד, בלי הליכים מיותרים ובלי לבזבז זמן"
רות ק. מרץ 2023
"הגענו למשרדכם בגלל סכסוך משפחתי בין 3 אחים שמנהלים חברה משפחתית ותיקה ומוכרת. נראה היה שאנחנו על סף פיצוץ ותביעות משפטיות שיובילו לקרע גדול במשפחה. בזכות הליך הגישור ובזכות חוכמתם של עורכי הדין במשרד יישבנו את ההדורים בדרך של כבוד הדדי ועל כך תודותינו"
אבירם פ. מאי 2023
"רציתי להגיד תודה לצוות המשרד הנפלא, לאחר שייצגו אותי ואת אחותי במאבק על צוואתו של אבינו המנוח מול הידועה בציבור, שניסתה להשתלט על רכושו של אבינו המנוח. זכינו לייצוג משפטי מעולה, שירות אישי, מקצועי ובמחיר הוגן!"
יואל ד. אפריל 2023
"ההחלטה להתגרש מבעלי אחרי 14 שנות נישואים לא היתה החלטה החלטה קלה ובעיקר פחדתי מהליך גירושין סוער, שממש לא מתאים לאופי שלי. בזכות המקצועיות והניסיון שלכם, החלטנו על הליך גישור שהסתיים תוך חודשיים וחצי בהסכם גירושין חתום, שקיבל תוקף של פסק דין"
כלנית מ. אפריל 2023
"מגיעה לכם תודה מיוחדת, לאחר שהבאתם לפתרון סכסוך משפחתי על ירושת אבינו המנוח, למרות חילוקי דעות שאיימו לפרק את המשפחה ולמרות הקשיים והמהמורות שהיו בדרכנו. אחרי 4 וחצי חודשים נושא הירושה הוסדר על הצד הטוב יותר"
אבנר ר. ינואר 2023
"צריך לפרגן ולהגיד תודה גדולה לצוות המשרד, שליווה אותי בתהליך הגירושין המורכב שעברתי ובפירוק העסק המשפחתי. התנהלתם בצורה מעוררת כבוד, במקצועיות רבה ותוך מתן תשומת לב לפרטים הקטנים. היחס האישי שקיבלתי בתקופה הקשה בחיי עזר לי להגיע למחוזות של שקט נפשי"
לילי ס. נובמבר 2022
"תודה על ליווי משפטי בהליך הפרידה שלי מבן זוגי, כולל חלוקת רכוש ומשמורת על הילד המשותף שלנו. השירות האישי מכל צוות המשרד, האוזן הקשבת, הכתף התומכת ובעיקר הידע המשפטי והמקצועיות - ראויים לציון. תודה ושוב תודה על הכל"
מיקי ט. מאי 2023

לשיחת ייעוץ אישית בכל ענייני המשפחה מלא/י פרטיך:
הכתבות הכי פופולאריות בנושא:

הכנסו לפורום שלנו וקבלו תשובות לכל השאלות!
פורום גירושין ודיני משפחה
רוצה לקבל מענה מהיר ולהתייעץ עם עו"ד בענייני משפחה? יש לך שאלה או בעיה המצריכה התייחסות משפטית דחופה? הפורום המשפטי שלנו מנוהל על ידי עורכי דין בעלי ניסיון רב בדיני המשפחה ובהליכי גירושין ומאפשר לכל גולש/ת להכנס, לשאול, להתייעץ ולקבל מענה מהיר בכל ענייני המשפחה שמטרידים אותך. לחצו כאן לכניסה לפורום
רוצה לשמוע חוות דעת של עו"ד מנוסה? פנה/י אלינו:
072-3360526
info@good-divorce.co.il

שעות פעילות: 08:00 - 20:00

דרך מנחם בגין 132 תל אביב

עורך דין גירושין כל הזכויות שמורות © האמור באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי | מפת האתר | תקנון