כל אדם המגיע להחלטה להתגרש, בין אם מבחירה ובין אם מתוך כפיה, נתקל בשאלה איפה כדאי להתגרש? באיזה ערכאה לבחור? ולמרות שישנן לא מעט סטיגמות בנושא, אנחנו מציעים לך לא לקבל החלטה נחפזת, לפני התייעצות עם עורך דין מנוסה.
חשוב להדגיש כבר עתה, כי למרות שישנם כללים לפיהם נהוג לפעול, כל מקרה של פרידה וגירושין מבוסס על נסיבות שונות ועל צדדים שונים. לכן, חשוב תמיד להתייעץ עם עו"ד לפני קבלת החלטה כלשהי.
לשיחה אישית והתייעצות עם עו"ד במשרד גוטמן צברי לגבי המקרה שלך חייג/י: 072-336-0526
בישראל קיימות שתי מערכות שיפוט מקבילות המוסמכות לדון בסוגיות הכרוכות בגירושין בין בני זוג יהודיים: מערכת בתי המשפט לענייני משפחה, ומערכת בתי הדין הרבניים.
ברם, בעוד בית הדין הרבני הינו בעל סמכות השיפוט הייחודית לדון בעניין הגירושין ומתן הגט, קיימות סמכויות מקבילות לשתי הערכאות הללו לדון בסוגיות הנלוות לגירושין, כגון: חלוקת רכוש, מזונות, משמורת ילדים והסדרי ראיה.
כתוצאה מכך נוצרה התופעה הידועה בשם מירוץ הסמכויות.
בהתאם לכך, הסמכות לדון בנושאים הנלווים לגירושין תוקנה לבית הדין הרבני במידה והם נכרכו כדין בתביעת הגירושין שהוגשה בפניו, וזאת בתנאי שטרם הוגשה תביעה בעניינם קודם לכן בפני בית המשפט לענייני משפחה.
לחילופין, הסמכות תוקנה בעניין זה לבית הדין הרבני במידה וניתנה הסכמת כל הצדדים לכך, וזאת לאור סעיף 9 לחוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), תשי"ג- 1953.
ההבדל המהותי והעיקרי בין שתי הערכאות הללו נובע מכך שבתי המשפט לענייני משפחה פוסקים בהתאם לדין האזרחי-חילוני, ואילו בית הדין הרבני פוסק בדרך כלל בהתאם לדין המשפט העברי וההלכה היהודית, וזאת למרות שיש מצבים בהם הוא מחוייב לפסוק בהתאם לדין האזרחי.
מאחר וההלכה היהודית נחשבת כמיושנת ומסורתית, שלא לומר שוביניסטית, בוודאי ביחס לדין האזרחי-חילוני שנחשב כמתקדם ומודרני יחסית, נפוצה בציבור טעות רווחת לפיה בית הדין הרבני תמיד נח יותר לגבר המתגרש ואילו בית המשפט לענייני משפחה, תמיד נח יותר לאשה המתגרשת, בהיותו דוגל בערכי שיוויון זכויות בין המינים.
גישה זו גם נובעת מכך שהרכבי השיפוט בבתי הדין הרבניים כוללים דיינים דתיים-חרדיים, אשר קיבלו דימוי שלילי כמי שמפלים נשים לרעה, וזאת אף כאשר הם פוסקים בהתאם להוראות הדין האזרחי.
ברם, הגם שאין לומר שגישה זו חסרת כל בסיס אין היא נכונה תמיד. אדרבא, ישנן סוגיות שבהן דווקא בית הדין הרבני יהיה נח יותר לאשה המתגרשת.
לפיכך, אין לקבוע קביעה גורפת וכללית מבחינת עדיפותה של ערכאה מסויימת על פני השניה, הואיל והדבר תלוי בנסיבותיו הספציפיות של כל מקרה לגופו.
בסקירה שלפניך נסביר איפה כדאי להתגרש בקווים כלליים ואילו שיקולים צריך לקחת בחשבון.
עקרונית, בית המשפט העליון פסק פעמים רבות כי בית הדין הרבני מחויב לפסוק בענייני חלוקת הרכוש על פי הדין האזרחי, לרבות חוק יחסי ממון ופסיקות בג"צ, וזאת אלא אם כן הצדדים הסכימו אחרת.
בפועל, בתי הדין הרבניים מתעלמים לא פעם מכלל זה ופוסקים על פי הדין העברי, אם כי לעיתים הם מתרצים זאת תוך מתן הסבר המותאם כביכול לדין האזרחי.
אחד ההבדלים העיקריים בין בית המשפט לענייני משפחה לבין בית הדין הרבני מתייחס למצבים בהם אחד מבני הזוג בגד בבן הזוג השני.
בית המשפט לענייני משפחה מתעלם מסוגית הבגידה בעת חלוקת הרכוש המשותף, למעט כאשר מדובר בחובות שנובעים מכספים שהוצאו למטרת הבגידה. במקרה כזה, לא יחול שיתוף בחובות אלו, והם ייוחסו לבן הזוג שבגד בלבד.
לעומת זאת, בין הדין הרבני מייחס משמעות לסוגיית הבגידה, אם כי תוך אפלייתה לרעה של האשה. במידה ונמצא כי האשה בגדה בבעלה, זנתה תחתיו, היא עלולה למצוא עצמה מנושלת מזכויותיה הכלכליות.
כתוצאה מכך האשה עלולה להיות מנושלת מזכויותיה ברכוש המשותף, למעט החלק שנותר מהנדוניה שלה וכן מזכויותיה לדמי הכתובה ולדמי המזונות.
לעומת זאת, במידה ונמצא שהגבר הוא שבגד, לבית הדין הרבני ישנה סמכות לתת סעד הייחודי לו ולחייב את הבעל בתשלום דמי הכתובה לאשה ואף בתוספת כתובתה, כלומר תוספת עבור הפרשי הצמדה מיום חתימת הכתובה ועד מועד פירעונה. מעבר לכך, הגבר לא יפגע בדרך כלל מבחינת זכויותיו הכלכליות.
כמו כן קיים הבדל בין שתי הערכאות הללו לגבי הסוגיה כיצד יש לחלק נכסים שרשומים רק על שם אחד מבני הזוג.
בית המשפט לענייני משפחה מאפשר לראות בנכסים כאלו כחלק מהרכוש המשותף, במידה והוכח שנוצרה לגביהם כוונת שיתוף מצד בן הזוג שעל שמו רשום הנכס. לעומת זאת, בית הדין הרבני מייחס נכסים אלו רק לבן הזוג שעל שמו הם רשומים.
הבדל נוסף מתייחס לסוגיה האם מוניטין מקצועי-עסקי נחשב כנכס בר חלוקה. בית המשפט לענייני משפחה מכיר גם במוניטין כזה שצבר אחד מבני הזוג במהלך תקופת הנישואים כנכס המהווה חלק מהרכוש המשותף שניתן לחלוקה עם בן הזוג השני.
לעומת זאת, בית הדין הרבני אינו מכיר במוניטין כנכס שניתן לחלק כאמור ובמקרים מסויימים בהם יש לך משמעות כלכלית גדולה מאד, כמו במקרה של גירושי הייטק.
עוד בנושא: האם בגידה של אשה עלולה לשלול כוונת שיתוף בדירת המגורים?
עדכון חשוב: לבית המשפט לענייני משפחה סמכות יחודית לדון בנושא מזונות ילדים!
באופן כללי ניתן לומר שבית המשפט לענייני משפחה הנו אכן בדרך כלל נח יותר לאשה בכל הקשור לתביעת המזונות, וזאת משתי סיבות עיקריות.
ראשית, בית הדין הרבני עלול לשלול דמי מזונות מאשה שבגדה, בעוד בית המשפט לענייני משפחה לא ייחס לכך משמעות.
שנית, בית המשפט נוהג לפסוק דמי מזונות גבוהים יותר מאשר בית הדין הרבני, וזאת לרבות בשל הסיבות הבאות:
יחד עם זאת, כאשר מדובר בתביעת מדור, יש לשים לב כי לבית הדין הרבני ישנה סמכות לתת סעד נוסף הייחודי לו ואשר לא קיים בבית המשפט לענייני משפחה.
המדובר במתן צו למדור ספציפי עבור האשה. צו זה מאפשר לאשה להמשיך ולגור בדירת המגורים המשותפת של בני הזוג עד לתום הליכי הגירושין ביניהם, אשר לא פעם עלולים להימשך במשך שנים רבות. כתוצאה מכך, ביכולתו של צו זה למנוע למעשה את מכירת הבית וחלוקת תמורתו בינה לבעלה עד למתן הגט.
בעניין המזונות יש לשים לב כי בעוד ניתן לכרוך תביעת מזונות אשה בתביעת גירושין המוגשת בפני בית הדין הרבני, אך לא ניתן לכרוך את תביעת מזונות הקטינים בתביעת הגירושין וזאת לאור ההלכה הוותיקה אשר נקבעה במסגרת הליך בר"ע 120/69 שרגאי נ' שרגאי, שאושרה לאחרונה בהלכה מחייבת שלפיה הסמכות לדון במזונות הילדים נתונה לבית המשפט לענייני משפחה בלבד.
לפיכך, בית הדין הרבני יוסמך לדון במזונות קטינים רק בהסכמת שני ההורים. בדרך כלל דרושה לשם כך הסכמת האשה, אשר מגישה את תביעת המזונות בשם הילדים.
דבר זה נובע מהרצון להבטיח שהילדים יקבלו דמי מזונות בסכום ראוי, מאחר שבתי הדין הרבני נוהגים לפסוק דמי מזונות ילדים בסכומים נמוכים יחסית.
כאשר מדובר בקביעת המשמורת על הילדים, הן בית המשפט לענייני משפחה והן בית הדין הרבני נוהגים להיעזר בחוות דעת של גורמים מקצועיים, כגון פסיכולוגים ועובדים סוציאליים, אשר עורכים לבני הזוג מבחני מסוגלות הורית לשם כך.
ההבדל בין שתי הערכאות הללו בא לידי ביטוי במיוחד כאשר אחד מבני הזוג הנו דתי בשעה שהשני איננו כזה, או פחות דתי ממנו. במקרה כזה, בית הדין הרבני יעדיף לא פעם להעניק את המשמורת להורה שמקיים אורח חיים דתי יותר, במטרה להעניק לילדים חינוך דתי יותר.
אשר על כן ולאור כל האמור לעיל, מומלץ בהחלט להקדים ולפנות אל עורך דין מנוסה בהליכי גירושין, על מנת להתייעץ איתו ולקבל את ההחלטה בדבר הערכאה המתאימה יותר לדון בסוגיות הגירושין שלך, וזאת בהתאם לנסיבות הספציפיות ובכל מקרה לגופו.
שאלות? לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי מהיר!
למרות שההסכם קיבל תוקף של פסק דין, עדיין ניתן לפעול לצורך ביטולו בבית המשפט
קרא/י עוד..הגרוש תבע לבטל את הסכם הגירושין ובית המשפט לענייני משפחה דחה את תביעתו!
קרא/י עוד..יותר ויותר זוגות מוצאים את עצמם בפתיחת הליכי גירושין בשל משבר הקורונה...
קרא/י עוד..מה הם הגורמים שמובילים יותר ויותר זוגות דתיים לפירוק התא המשפחתי וגירושין?
קרא/י עוד..טיפים ועצות של עורכי דין מנוסים, שאולי יעזרו גם לכם למנוע את הגירושים...
קרא/י עוד..בכל שנה יותר ויותר זוגות מחליטים לפתוח בהליכי גירושין ולא בכדי! הכירו את הסיבות.
קרא/י עוד..שלא תגיד/י שלא ידעת: גירושין בשיתוף פעולה חוסכים הרבה כסף ולא מעט זמן!
קרא/י עוד..כל מה שצריך לדעת על תכנון אסטרטגיה מנצחת להליך גירושין מהיר, יעיל ואפקטיבי..
קרא/י עוד..בכל הסכם גירושין חשוב שיופיעו סעיפים חשובים שחשוב לתת עליהם את הדעת...
קרא/י עוד..הכירי את הכלים היעילים להתמודדות מול סרבנות גט ועגינות נכון לשנת 2020...
קרא/י עוד..מהן הדרכים להתרת עגינות ולמה לנשים יותר קשה מבחינה הלכתית מאשר לגברים.
קרא/י עוד..מה עושים כשהבעל או האישה מסרבים לתת גט ולמעשה אינם רוצים להתגרש?
קרא/י עוד..רגע לפני שתעשי את הצעד הגדול, הכירי את הזכויות שלך לפני ובמהלך הגירושים...
קרא/י עוד..אם החלטת להתגרש ישנם לפחות 10 דברים שאסור לך לעשות לאורך ההליכים...
קרא/י עוד..כך מתייחס החוק להצגת ראיות שהושגו תוך הפרת החוק להגנת הפרטיות..
קרא/י עוד..הכירו את הדרך הנכונה לשתף את הילדים בעובדה שאמא ואבא מתגרשים...
קרא/י עוד..שנים לאחר חתימת ההסכם, בימ"ש הורה על אכיפתו לפי דוקטרינת הביצוע בקירוב...
קרא/י עוד..הכירו את השותפות במשרד גוטמן צברי: עורכת הדין גלית צברי כאן לשירותך...
קרא/י עוד..הכירו את השותפות במשרד גוטמן צברי: עורכת הדין גיטי גוטמן כאן לשירותך...
קרא/י עוד..הדרך להליך גירושין מהיר ומכובד מתחילה בבחירת עורך דין מעולה ומנוסה שייצג אותך
קרא/י עוד..למרות הפחד הברור, יש מקרים שבהם הזגויות פשוט לא עובדת ואת צריכה לשחרר.
קרא/י עוד..רגע לפני שמקבלים החלטה סופית להתגרש, כדאי לפנות ליועץ זוגי מנוסה ומקצועי...
קרא/י עוד..בית הדין הרבני חייב בעל אלים ומסוכן לתת גט מיידי בשל פיקוח נפש וסכנה אמיתית...
קרא/י עוד..האם על הבעל לשלם סכום כתובה גבוה במיוחד במקרה של גירושין ובכל מקרה?
קרא/י עוד..דמי הכתובה נשללו מאשה שהסתירה מידע לגבי בעיות נפשיות בעת השידוך...
קרא/י עוד..