בית המשפט המחוזי בתל אביב קרא להחליף את השימוש במונח משמורת במונח אחריות הורית משותפת וזאת גם כאשר זמני השהות של הילדים אצל הוריהם אינם זהים או שווים.
כך נקבע בפסק הדין החשוב והמעניין בהליך עמ"ש 13008-02-21 א.ק. נ' מ.ע.ק.
תיק זה עסק בערעור על פסק דין של בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב בתביעת משמורת ילדים, שקבע שיש לתת לשני ההורים משמורת משותפת על ילדיהם והאם התנגדה לו כאמור.
במהלך הדיון בתיק הערעור הסתבר שמה שבעצם הפריע לאם לא היה עניין קביעת המשמורת המשותפת, אלא שפסק הדין קבע שהיא אם מנכרת בהסתמך על התסקיר שהוגש בתיק, וכי תיוג זה הביא למעשה להענשתה באמצעות מתן משמורת משותפת לצדדים, במקום לתת לה משמורת יחידנית.
בהמשך לכך, הציע בית המשפט לצדדים להסכים לדחיית הערעור כך שהקביעה בדבר המשמורת המשותפת תישאר על כנה, תוך הבהרה שמסקנת התסקיר לפיה האם הנה אם מנכרת היתה נמהרת מדי, מאחר שממצאי התסקיר הצביעו על כך ששני הצדדים התנהגו למעשה באופן לא נורמטיבי.
הצדדים נענו להצעת בית המשפט ובהתאם לכך נדחה הערעור. לכאורה, ניתן היה לסיים ההליך בקביעה זו, אולם בית המשפט החליט לנצל את ההזדמנות שנקרתה בפניו ולהבהיר שככלל, מבחינת השיח המשפטי, יש להימנע מהשימוש במינוחים של קביעת אחד ההורים כמשמורן, אלא יש לשאוף להשתמש במונחים של אחריות הורית משותפת של שני ההורים יחדיו וקביעת הסדרי שהות, וזאת גם כאשר חלוקת הסדרי השהות בין ההורים איננה שווה.
השופט שוחט סבר שהגיעה העת שהשיח המשפטי יחדל לעשות שימוש במונח משמורת ילדים, שמתייחס בעיקרו להחזקה הפיזית של הילד, להבדיל משאר ענייני האפוטרופסות שמהווים חובה וזכות של שני ההורים, אלא יכוון לשימוש במונח אחריות משותפת של ההורים וחלוקת זמני השהות, ולהבנה של ההורים הנצים שככל שהאחריות ההורית הנה משותפת, אף ההחזקה - המשמורת, היא משותפת, וזאת גם אם זמני השהות אינם זהים או שווים.
לדבריו, יש להימנע מקביעת הורה זה או אחר כמשמורן, אלא יש לשאוף לקביעת אחריות הורית משותפת, על מנת לאפשר לבטא את מימוש האחריות ההורית של שני ההורים.
כתוצאה מכך, גם ההורה שקיבל הסדרי שהות עם הילד, יחשב כמי שמחזיק בילד בזמן שהילד נמצא בביתו או תחת אחריותו, כך שהשוני הוא רק בזמני ההחזקה בין ההורים.
בנוסף, אין במסירת ההחזקה הפיזית של הילד לידי מי מההורים כדי לפגוע ו/או לגרוע מאפוטרופסותו של ההורה שנקבעו לו הסדרי שהות, מהחובה והזכות שמוטלות גם עליו לדאוג לכל אותם עניינים הנתונים לאפוטרופסות. את זאת צריך לדעת גם ההורה שנקבע כמחזיק בילד וחובה עליו לכבד זאת.
כך, יש לקוות שהשימוש במסגרת השיח המשפטי במונחים של אחריות הורית משותפת במקום במונח משמורת, יביא להרגעת רוחות המלחמה שבין ההורים הנצים ביניהם וזאת גם בהקשר של חזקת הגיל הרך.
השופט שילה הסכים עם דברי השופט שוחט לפיהם יש ככלל להימנע מקביעת הורה כלשהו כמשמורן וראוי לעבור לשיח אחר וזאת מאחר שפעמים רבות המלחמה על "תווית" ההורה המשמורן הנה מיותרת וגורמת רק להעצמת הסכסוך בין בני הזוג המתגרשים.
יחד עם זאת הוא גם סבר כי לעיתים דווקא יש חשיבות לקביעת ההורה המשמורן, על מנת שהוא יקבל את ההחלטות בנושאים שאינם מהותיים, להבדיל מהחלטות לגבי הוצאות חריגות או בנושאים מהותיים, כגון מוסד חינוכי, חוגים, מקום מגורים, ענייני בריאות, שצריכות להתקבל על ידי שני ההורים יחדיו.
בפסק הדין נכתב כי לעיתים הסכסוך בין שני ההורים הוא כה קשה, עד שאין ביניהם הסכמה גם לגבי נושאים פעוטים ובלתי מהותיים, דבר שמקשה מאד על קבלת החלטות לטובת הילדים.
לפיכך, ועל מנת לאפשר לילד שגרת חיים תקינה, לעיתים דווקא קביעת אחד ההורים כהורה משמורן, תיטיב עם הילד ותביא לירידת רמת הקונפליקט בין ההורים.
כתוצאה מכך, ההורה שאינו משמורן לא יוכל להתנגד לכל החלטה שגרתית של ההורה המשמורן, רק בגלל שיש גם לו את זכות הווטו בקבלת החלטות.
הדבר דומה לקביעת "הורה מרכז" לצורך קבלת תשלומי מזונות הילדים, כשאף מנגנון זה נועד להבטיח שהילד יקבל את כל צרכיו ולא יפגע כתוצאה ממלחמות שהוריו מנהלים על גבו.
השופט שוחט הסכים עם השופט שילה והציע שבמסגרת קביעת הסדרי אחריות הורית משותפת, על בית המשפט גם לקבוע, במקרים שבהם יהיה נכון לעשות כן, מי מההורים ישמש כהורה האחראי לקבלת ההחלטות הלא מהותיות, שנוגעות לטיפול השגרתי והיומיומי בקטין, כפי שציין השופט שילה.
קריאה נוספת: מקור המונח אחריות הורית משותפת תמורות ושינויים בדיני המשפחה בישראל
חשוב לשמור על הקטנים מפני ההשפעות הקשות של הגירושין והפרידה של ההורים...
קרא/י עוד..טובת הילדים היא החשובה ביותר כשהורה רוצה לעבור דירה. איך עושים את זה נכון?
קרא/י עוד..בימ"ש התיר לאשה גרושה לעבור ליישוב מרוחק עם ילדיה, למרות התנגדות האב...
קרא/י עוד..הכירו את משמעותו החשובה של המונח אחריות הורית משותפת בהתאם לפסיקה...
קרא/י עוד..כלים מעשיים שיעזרו לך להתמודד מול המציאות החדשה, שאחרי הגירושין...
קרא/י עוד..הילדים גרים בבית אחד וההורים מתחלפים ביניהם. מה דעתך על השיטה ואיך זה עובד?
קרא/י עוד..משבר הקורונה משנה סדרי עולם ובימ"ש פסק על חידוש הסדרי השהיה בשיחת וידאו!
קרא/י עוד..הכירי את מגוון הכלים המשפטיים שעומדים לרשותך במקרה של הפרת זמני השהות...
קרא/י עוד..5 נקודות חשובות לכל הורה שרוצה לדעת איך מקבלים החלטה לגבי הסדרי ראיה...
קרא/י עוד..הכירו את מגוון האפשרויות לקביעת הסדרי ראיית ילדים לפי חוק, בהסכמה או בפסק דין.
קרא/י עוד..הגיע הזמן לעשות שינוי בטרמינולוגיה הנהוגה בתי המשפט לענייני משפחה...
קרא/י עוד..כאשר מערכת היחסים הגרועה בין ההרוים הגרושים פוגעת ומסיבה נזק לילדים...
קרא/י עוד..הדרך הנכונה ביותר עבור הילדים שלך ועבורך הנה במשמורת משותפת ובהסכמה!
קרא/י עוד..למרות הייתרונות הברורים, גם במשמורת משותפת יש לא מעט נקודות שפל ובעיות...
קרא/י עוד..הכירו את ההליך המשפטי הנדרש לפי חוק לצורך קבלת צו שיורה על משמורת זמנית...
קרא/י עוד..הכירו את הכללים והחוקים הנוגעים לנושא, וכיצד מכריעים בשאלת משמורת הילדים...
קרא/י עוד..דעות בעד ונגד ביטול החזקה שמנציחה את הפערים בין המינים כבר לאורך שנים רבות...
קרא/י עוד..בפסק דין חשוב, בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב פסק נגד האם!
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה בפסק דין תקדימי: האב הקטין יוכל להיות משמורן...
קרא/י עוד..בהליכי הגירושין אנו פוגשים את פקידי הסעד שהנם עובדים סוציאליים הפועלים לפי חוק...
קרא/י עוד..כלים מעשיים למקרה שבו אחד ההורים מחליט להסית את הילדים כנגד ההורה השני
קרא/י עוד..פסק דין תקדימי הקובע כי על העירייה לדווח להורים גרושים על רישום ילדיהם לבית ספר.
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה קבע פיצוי כספי ניכר לאב שבתו נחטפה לחו"ל על ידי אמה...
קרא/י עוד..הכירו את הקריטריונים לפיהם ישנה ביהמ"ש לענייני משפחה החלטה על משמרות ילדים.
קרא/י עוד..בימ"ש לענייני משפחה קבע כי ניכור הורי אינו נלמד מתחושה סובייקטיבית של ההורה!
קרא/י עוד..