חוק אומנה לילדים, תשע"ו-2016, הינו חוק חדש יחסית, אשר נכנס לתוקף ביום 6.12.2016, ואשר נועד להסדיר את פעילותן של משפחות האומנה בארץ.
חוק האומנה מהווה כיום את דבר החקיקה הראשי והעיקרי בתחום האומנה והוא כולל גם תיקונים עקיפים ל-17 חוקים אחרים, שנועדו להתאימם לחוק החדש.
ככלל, משפחת אומנה הינה משפחה שמטפלת בילד בתמורה לקבלת תשלום מהמדינה, על מנת לתרום להתפתחותו הרגשית, פיזית וחינוכית וזאת למשך תקופה מסויימת, שיכולה להימשך עד הגיעו לגיל 18 או עד להעברתו לסידור חוץ ביתי אחר, או עד לחזרתו של הילד להוריו הביולוגיים, או עד להעברתו להורים מאמצים.
מטרתו המוצהרת של החוק, כפי שהיא מוגדרת בסעיף 1 שלו הנה:
"לעגן את זכויותיהם של ילדים באומנה, ואת חובת המדינה להבטיח את טובתם ואת זכויותיהם, בהתאם לאמנה בדבר זכויות הילד, ומתוך הכרה בפגיעותם הייחודית ובזכותם להגנה ולעזרה מיוחדות, ובלי לגרוע מאחריות הוריהם, מחובתם ומזכותם להבטיח את טובת ילדיהם ואת זכויותיהם".
החוק החדש מסדיר את נושא האומנה באופן מרוכז ומתוך ראיה כוללת ומקיפה של נושא זה. עד לחקיקת חוק זה, תחום האומנה בארץ הוסדר שלא באמצעות דבר חקיקה אחד ומרוכז, כי אם באמצעות התייחסות נקודתית בחוקים שונים, הודעות והנחיות שונות המופיעות בתקנון העבודה הסוציאלית, שעדיין תקפות ומחייבות וכן לפי נהלים של הרשויות המעורבות בתחום האומנה.
היעדרו של חוק אשר מסדיר את תחום האומנה בארץ באופן כולל ומקיף, יצר בין היתר גם קשיים רבים למשפחות האומנה בארץ, מאחר והם נדרשו להשיג אינספור אישורים, מגורמים שונים, כגון משרד הרווחה, האפוטרופוס של הילד והוריו הביולוגיים, כדי לבצע פעולות טריוויאליות ויומיומיות, דבר שלעיתים התעכב במשך שבועות ואף חודשים.
מדובר בפעולות כגון לקיחת ילד האומנה לספר לשם ביצוע תספורת לילד, ביצוע בדיקות דם, אישור להשתתף בטיולי בית הספר ועוד.
קשיים אלו הכבידו מאד על התנהלות משפחות האומנה ואף הרתיעו משפחות פוטנציאליות אחרת מלשמש כמשפחות אומנה.
החוק החדש נוע לפתור קשיים אלו באמצעות פרק שלם שהוקדש כולו למעמדן של משפחות האומנה וסמכויותיהן וזאת כפי שנסביר בהמשך הסקירה שלפניך.
החוק מסדיר ומגדיר נושאים שונים בתחום האומנה, כגון בעלי תפקידים בתחום האומנה, זכויות ילדים באומנה, רישוי אומנה, השמה, מעמד משפחות האומנה, פיקוח, בקרה וטיפול בתלונות ועוד.
בנושא בעלי תפקידים, החוק מגדיר תפקידים שונים כגון אומן, משפחת אומנה, מנחה אומנה, גוף מפעיל, גוף מוסמך ועוד.
אומן למשל, הוא אדם שבידו רשיון אומנה, ושקיבל ילד לטיפולו למטרת אומנה. גורם מוסמך הינו בית משפט, ועדת תכנון טיפול והערכה, ועדת אבחון, וכל גורם אחר המוסמך לפי דין להחליט על השמת ילד באומנה.
בנושא זכויות ילד האומנה, החוק מגדיר שורה של זכויות שנועדו להבטיח את יכולתו לחיות במסגרת משפחתית חלופית לבית הוריו, אשר מספקת לו את מכלול צרכיו, פועלת לשמירת טובתו, ומיישמת את זכויותיו.
מדובר בזכויות כגון הזכות להתפתחות אישית, הזכות להגנה מפני ניצול ופגיעה, הזכות לקשר עם ההורים הביולוגיים והמשפחה, הזכות להשתתף בכל עניין הנגוע לו, הזכות לפרטיות, הזכות להגיש תלונה ועוד.
נושא רישוי האומנה קובע בעיקרו את הליכי הבקשה לקבלת רישיון אומנה והתנאים לקבלתה. ככלל, רישיון אומנה ינתן למבקש שהתקבלה בעניינו חוות דעת בדבר הערכת כשירות המעידה על התאמתו לתפקיד, לאחר שהוא עבר הכנה והכשרה ובכפוף לכך שמתקיימים בו שורה של תנאים מצטברים.
מדובר בתנאים לפיהם המבקש הנו בגיל שנע בין 25–56, הוא יודע קרוא וכתוב ובעל השכלה של 10 שנות לימוד לפחות, אין לו לקות נפשית, מגבלה או מחלה שיש בהן כדי לפגוע ביכולתו לשמש אומן או לפגוע בילד בצורה כלשהי, אינו מכור לסמים או אלכוהול, בעל הכנסה קבועה, יש בביתו מקום הולם שיש בו כדי לאפשר את התפתחותו התקינה של ילד ואת מימוש זכויותיו לפי החוק ועוד.
נושא ההשמה מסדיר את הליך השמת ילד במשפחת אומנה, באופן אשר קובע שהשמת ילד במשפחת אומנה תיעשה בהחלטה של גורם מוסמך.
כמו כן נקבע שבחירת משפחת אומנה עבור ילד תיעשה תוך חתירה למציאת מסגרת האומנה המתאימה ביותר לצרכיו המיוחדים, תוך שמירה על זכויותיו ובהתאם לעקרונות הבאים, כאמור בסעיף 32 לחוק:
נושא מעמד משפחות האומנה עוסק בקביעת היקף אחריותן וסמכויותיהן, באופן שנועד לפתור את הקשיים הרבים שהכבידו על התנהלות משפחות האומנה עד לחוק, כפי שצויין לעיל.
סעיף 42 לחוק קובע בעיקרו שעל האומן מוטלת אחריות לטפל בילד, להשגיח עליו ולדאוג לצרכיו ולהתפתחותו, בדרך שהורה מסור היה נוהג, ובהתאם לתוכנית הטיפול של הילד.
סעיף 43 לחוק מעניק לאומן סמכות בלעדית לתת הסכמה ולאשר פעולות של הילד, בכל עניין הקשור בחיי היום-יום של הילד, ובכלל זה עניינים המפורטים בתוספת הראשונה לחוק.
עניינים אלו כוללים בדיקות רפואיות, חיסונים, טיפול רפואי למעט טיפול רפואי המנוי בתוספת לחוק זכויות החולה, אבחון התפתחותי וטיפול מקובל בליקויים, טיפול פסיכולוגי, בחירת חוגים שבהם ישתתף הילד, אישור להשתתפות בטיולים, במחנות ובפעילויות בארץ, תספורת לילד, רישום הילד בקופת חולים, לימוד נהיגה ומתן הסכמה לקבלת רישיון נהיגה, בחירת בית ספר וגן ילדים עבור הילד, שהנה כפופה ככל האפשר, לבחירת ההורה הביולוגי של הילד, בהתחשב באורח חייו ודרכו החינוכית.
יציאת הילד מישראל לתקופה העולה על שבועיים מצריכה אישור של מנחה האומנה שמונה לילד.
נושא הפיקוח, בקרה, וטיפול בתלונות בתחום האומנה מופקד בעיקרו בידי משרד הרווחה והשירותים החברתיים. לשם כך, עליו לפעול לאיתור, גיוס, בדיקה, והכשרה של אומנים, לפקח על אופן התנהלותם, להקים ולנהל מנגנון לבירור תלונות של ילדי אומנה ועוד.
קריאה נוספת בנושא: כל מה שצריך לדעת על צו הורות פסיקתי
בית המשפט קבע כי כשאין סכנה לאשה, אין סיבה להוציא צו הגנה כנגד הגרוש...
קרא/י עוד..הכירו את ההליך המשפטי לצורך הוצאת צו הגנה במקרים של אלימות קשה במשפחה...
קרא/י עוד..האם יכול להיות שהבגידה משתלמת? הכירו את ההלכה הנהוגה בבית המשפט בישראל.
קרא/י עוד..הקשר הזוגי בעידן האינטרנט. נקודות למחשבה והדרך לחזור לאינטימיות זוגית...
קרא/י עוד..אחת מכל 3 נשים בישראל סובלת מאלימות כלכלית מצד בן הזוג. מה אפשר לעשות?
קרא/י עוד..מסמך משפטי מחייב המגדיר את אופן גידול הילד/ים על ידי זוג הורים ללא קשר ממוסד...
קרא/י עוד..הכירו את הדרך החוקית לחיות במשפחה חד מינית, להביא ילדים ולקבל הכרה רשמית...
קרא/י עוד..מה משמעות המושג הורה פסיכולוגי ומה הן הזכויות של הורה פסיכולוגי בענייני משפחה.
קרא/י עוד..בית המשפט הורה לחסן את הילדים למרות שאביהם התנגד שיעברו את החיסון...
קרא/י עוד..איך קובעים מה יהיה שם משפחתו של הילד בכל אותם מקרים שההורים אינם נשואים...
קרא/י עוד..עשור של שינויים חשובים בתחום דיני המשפחה בישראל. עורכי הדין מסבירים...
קרא/י עוד..כיצד מתייחסת היהדות למקרים של בגידה? מתי אפשר לכפות גירושין או לשלול מזונות?
קרא/י עוד..בית המשפט קבע: סעיף 55 לחוק הירושה חל גם לגבי ידועים בציבור בני אותו מין...
קרא/י עוד..הכירו את הזכויות המלאות של זוגות חד מיניים בישראל בהתאם לחוק ולפסיקה...
קרא/י עוד..ההבדלים העיקריים בין ערכאות השיפוט המקבילות בכל הנוגע לדיני המשפחה...
קרא/י עוד..בית המשפט דחה תביעה של בן שניסה לבטל ייפוי כח מתמשך שעליו חתמה אמו...
קרא/י עוד..האם בגידת אשה יכולה לשלול כוונת שיתוף בדירת מגורים? בג"צ פסק והכריע בשאלה...
קרא/י עוד..בכל שנה יותר ויותר זוגות מתגרשים בגלל אלימות מילולית. מה קורה בזוגיות שלך?
קרא/י עוד..עד מתי תמשיכי לסלוח ולהאמין לו שזה לא יקרה שוב? הנה כמה דברים שחשוב שתדעי
קרא/י עוד..בית המשפט קבע כי לא ניתן למנות אפוטרופוס למי שחתם על יפוי כח מתמשך!
קרא/י עוד..כל התשובות לכל השאלות בנושא עריכת ייפוי כוח מתמשך, לכל מקרה שלא יבוא...
קרא/י עוד..הסבתא ערכה הסכם מתנה ובית המשפט ביטל אותה בשל היותה דמנטית...
קרא/י עוד..יש הרבה יותר סיבות הגיוניות "למה לא להתחתן" ובכל זאת, רוב הזוגות מתחתנים...
קרא/י עוד..הכירו את הדרך החוקית לצורך בדיקת אבהות והכרעה שיפוטית לגבי זהות האב...
קרא/י עוד..הידעת? קיימת אפשרות לקביעת אבהות רק על סמך מסמכים וראיות בפני בית המשפט...
קרא/י עוד..