כמה מאיתנו מוכנים להודות בקול רם בכך שלעיתים היינו משתוקקים להקפיא את הילדים רק למספר רגעים. לא חלילה שיקרה להם משהו רע וגם לא להשאיר אותם לשבועיים עם איזו בייביסיטר אקראית, אלא ממש לעשות סטופ ולחיות לכמה שעות או ימים כאילו היינו רווקים.
הפנטזיה הזו לזמן חופשי, מבלי שידביקו לנו את הכינוי 'הורה מזניח' או 'חרא של אבא', מתממשת אצל חלק מן הזוגות בעל כורחם, במצבים שבהם השניים מחליטים לפרק את החבילה ולהתגרש, מה שמאלץ את בני הזוג לקבוע משמורת על הילדים וכן הסדרי ראיה.
נדגיש ונאמר שמובן מאליו שאף אחד מאותם מפנטזים לא מתחתן ומביא לעולם ילדים במטרה להתגרש, אבל כאמור במשפט המוכר - האדם מתכנן תכניות ואלוהים צוחק.
לא נתעכב על השאלה מדוע כל כך הרבה זוגות בישראל מתגרשים, אלא נתמקד בעובדה שלאותה פרידה יש השלכות רבות על החיים ובפרט בכל הקשור בילדים הקטנים וביניהן השלכות רגשיות, כלכליות וטכניות.
במקרים שבהם הוחלט על משמורת משותפת, יצטרך כל אחד מההורים להתמודד עם מציאות חדשה של חצי שבוע בלי הילדים.
לעיתים בלהט ההסכמים ומאבקי עורכי הדין על המשמורת, שוכחים להתכונן נפשית ופרקטית למציאות החדשה, מציאות של חצי שבוע בלי הילדים.
בין אם לאחר הגירושין עברתם לגור בנפרד ובין אם בחרתם בשיטת הקינון, שבה הילדים נשארים באותו בית וכל פעם ההורים הם אלו שמתחלפים, המודל הנוכחי הוא לא בדיוק התא המשפחתי שהכרת ושאליו היית רגיל במשך שנים.
פתאום מגיעים ימים ולילות שבהם אין צורך להשכיב את הילדים מוקדם ולישון עם אנטנות מורמות, האדם היחיד שבאחריותך להכין לו סנדוויץ' למחר הוא אתה ובשבת בבוקר אחת לשבועיים, יש לך את הזכות להתעורר מתי שמתחשק לך, בלי שיקפצו עליך בצחקוקים קטנים ומלמולים של "אבא קום!".
לצד הרגשת השחרור, צפות ועולות גם תחושות מעיקות של געגוע, אשמה ובדידות.
ההסתגלות למצב עלולה להיות מבלבלת ומשום שרבים נוטים להגיע אליו לא מוכנים, הם נופלים לתוך שינוי משמעותי וגדול, בלי ארגז הכלים המתאים להתמודדות בריאה עם הסטטוס החדש וכל הגורמים הנלווים אליו.
כדי להתחיל חיים חדשים אחרי גירושין ובמיוחד כאשר פתאום אתה נאלץ להיפרד לא רק ממי שהיתה אשתך, אלא באופן מסוים גם מהילדים שלך, אתה מוכרח לקחת נשימה עמוקה ולהתחיל לבנות את עולמך בזהירות ובתבונה.
הפחד מה-לבד ומהריקנות רלוונטי לא רק בהקשר של זוגיות מחודשת, אלא גם ובעיקר בשלבים הראשונים שלאחר הפרידה, בהיבטים האישיים של כל אחד כאינדיבידואל.
אל הפחד להישאר לבד, מחוץ למערכת יחסים ולא פחות מרתיע, עם עצמך ללא מטלות ובלי וויכוחים, נלווים גם פחדים נוספים וביניהם, החסך באהבה שהתרגלת לקבל מהילדים על בסיס יומיומי.
הימים שבהם הקטנים ישנים אצל גרושתך יכולים להיות מלאים בחוויות וריגושים, אבל אם להודות באמת, לפחות בהתחלה, הם עמוסים במחשבות חששות, הרהורים וערעורים.
חברים - חלק מהחברים המשותפים הולכים איתה, חלק נמצאים במערכות זוגיות משלהם ולא לגמרי פנויים לתת לך את תשומת הלב הנדרשת ועליך להבין מי נשאר בצד שלך ולא זאת בלבד, אלא גם מי באמת יכול להכיל אותך ולהקשיב ואת מי עדיף לשחרר.
כמו כן, כדאי להקיף את עצמך בחברים רווקים וגרושים חדשים ובקיצור, אנשים בסטטוס שלך שיוכלו להזדהות, לייעץ, לעודד ולהרים.
בילויים - קיים פער גדול ותמידי בין הצורך של לצאת לקרוע את העיר ובין הרצון למישהו (או מישהי) רציני לסיבוב. זה נכון שעדיין יש בילויים משפחתיים, אמנם במתכונת מצומצמת, אך ביתר הזמן, לפתע נפתח בפניך חצי שבוע שבו אתה האדון היחידי לזמן שלך.
קיים עולם שלם של בילויים שכבר שכחת מקיומם וביניהם, בשלב שבו תהיה בשל לכך, עולם הדייטים, אתרי היכרויות ואפליקציות. בקיצור, היצע מכל המינים, הצורות והגוונים, למטרות רומנטיות או סתם בשביל הפאן.
תחומי עניין - היתרון הכי גדול בגירושין הוא שאתה לא צריך לדפוק יותר דין וחשבון לאף אחד, לפחות רוב הזמן. סוף כל סוף אתה יכול לשבת בתחתונים מול משחק הכדורגל האהוב עליך ולצעוד בקולי קולות, לקבוע שלושה ערבי פוקר בשבוע, לשחק שעות בסוני או לקרוא בניחותא לפני השינה ספר או חדשות באפליקציה של ynet.
העניין הוא שאחרי כל אלו עדיין נשאר זמן פנוי והרבה וזה בדיוק הזמן, תרתי משמע, להרחיב אופקים, להתמכר לסוג ספורט שתמיד חלמת לעשות, להירשם ללימודי ערב ולגלות את עצמך מחדש.
לצד כל האינדיבידואליזם שחודר אל חייך כמו רוח סערה והזמן הפנוי שאתה מרוויח, או מפסיד (תלוי את מי שואלים), עולות תחושות אשמה והרצון לשמור על טובת הילדים, גם אחרי הגירושין, גורם להורים לפעול לאו דווקא מהמניעים הנכונים ובמיוחד מתוך רצון לפצות.
מדובר בתופעה מוכרת בישראל, שבמסגרתה אבות ואימהות שהתגרשו חשים צורך לשלם על הזמן האבוד בכסף. הם קונים לילדים מתנות מוגזמות, מתחרים על תשומת ליבם ומנסים לתפוס את המשבצת של 'ההורה המגניב', כזה שאצלו שווה יותר להישאר לישון.
חשוב להתייחס לנקודה הזו בכובד ראש ולמצוא את האיזון בין גרוש ששכח להיות אבא לבין אדם שחי בהלקאה עצמית על היותו הורה לא מספיק "טוב".
ההבניות החברתיות והשיפוטיות מכל עבר לא בהכרח תורמות, או נכון יותר לומר, בהכרח לא. במקום לאפשר לסובבים ללמד אותך איך להיות אבא, כדאי שתעבוד עם עצמך ובמידת הצורך גם עם אנשי מקצוע - על איך להסתגל למתכונת החדשה ולהיות אבא גרוש, שמשקיע גם בילדים וגם בעצמו.
קראו בהרחבה: על מקרים שבהם חוזרים לזוגיות עם גרוש/ה לאחר הגירושין...
חשוב לשמור על הקטנים מפני ההשפעות הקשות של הגירושין והפרידה של ההורים...
קרא/י עוד..טובת הילדים היא החשובה ביותר כשהורה רוצה לעבור דירה. איך עושים את זה נכון?
קרא/י עוד..בימ"ש התיר לאשה גרושה לעבור ליישוב מרוחק עם ילדיה, למרות התנגדות האב...
קרא/י עוד..הכירו את משמעותו החשובה של המונח אחריות הורית משותפת בהתאם לפסיקה...
קרא/י עוד..הילדים גרים בבית אחד וההורים מתחלפים ביניהם. מה דעתך על השיטה ואיך זה עובד?
קרא/י עוד..בית המשפט המחוזי קבע כי הגיע הזמן להחליף את המונח המיושן משמורת ילדים...
קרא/י עוד..משבר הקורונה משנה סדרי עולם ובימ"ש פסק על חידוש הסדרי השהיה בשיחת וידאו!
קרא/י עוד..הכירי את מגוון הכלים המשפטיים שעומדים לרשותך במקרה של הפרת זמני השהות...
קרא/י עוד..5 נקודות חשובות לכל הורה שרוצה לדעת איך מקבלים החלטה לגבי הסדרי ראיה...
קרא/י עוד..הכירו את מגוון האפשרויות לקביעת הסדרי ראיית ילדים לפי חוק, בהסכמה או בפסק דין.
קרא/י עוד..הגיע הזמן לעשות שינוי בטרמינולוגיה הנהוגה בתי המשפט לענייני משפחה...
קרא/י עוד..כאשר מערכת היחסים הגרועה בין ההרוים הגרושים פוגעת ומסיבה נזק לילדים...
קרא/י עוד..הדרך הנכונה ביותר עבור הילדים שלך ועבורך הנה במשמורת משותפת ובהסכמה!
קרא/י עוד..למרות הייתרונות הברורים, גם במשמורת משותפת יש לא מעט נקודות שפל ובעיות...
קרא/י עוד..הכירו את ההליך המשפטי הנדרש לפי חוק לצורך קבלת צו שיורה על משמורת זמנית...
קרא/י עוד..הכירו את הכללים והחוקים הנוגעים לנושא, וכיצד מכריעים בשאלת משמורת הילדים...
קרא/י עוד..דעות בעד ונגד ביטול החזקה שמנציחה את הפערים בין המינים כבר לאורך שנים רבות...
קרא/י עוד..בפסק דין חשוב, בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב פסק נגד האם!
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה בפסק דין תקדימי: האב הקטין יוכל להיות משמורן...
קרא/י עוד..בהליכי הגירושין אנו פוגשים את פקידי הסעד שהנם עובדים סוציאליים הפועלים לפי חוק...
קרא/י עוד..כלים מעשיים למקרה שבו אחד ההורים מחליט להסית את הילדים כנגד ההורה השני
קרא/י עוד..פסק דין תקדימי הקובע כי על העירייה לדווח להורים גרושים על רישום ילדיהם לבית ספר.
קרא/י עוד..בית המשפט לענייני משפחה קבע פיצוי כספי ניכר לאב שבתו נחטפה לחו"ל על ידי אמה...
קרא/י עוד..הכירו את הקריטריונים לפיהם ישנה ביהמ"ש לענייני משפחה החלטה על משמרות ילדים.
קרא/י עוד..בימ"ש לענייני משפחה קבע כי ניכור הורי אינו נלמד מתחושה סובייקטיבית של ההורה!
קרא/י עוד..